LA PARTID LEHLIU
Str. Nicolae Titulescu , Lehliu Gara

LA PARTID LEHLIU
Str. Nicolae Titulescu , Lehliu Gara
Numele de Lehliu Gara apare în anul 1886, după ce a fost construită staţia de cale ferată. Patruzeci de ani mai tarziu, bunicul meu, baiat de pravalie, se muta aici impreuna cu bunica, iar dupa 12 ani isi deschide o "carciuma cu tot felul de bauturi, macelarie si bacanie" devenita in scurt timp "cea mai mare carciuma din raion".
Imi povestea bunica de concurenta, de oameni platiti care au injunghiat-o, de doctorul locului care a tratat-o (Papadisiea Elefterie), de ofiterii nemti care mancau la ei in perioada razboiului, de serile in care negustorii locului se intalneau in carciuma la o partida de poker, de petromaxul care facea lumina in carciuma si de radioul care asigura coloana sonora. Tot de la bunica am aflat cum plecau in caravane la Dragasani dupa vin si tuica, cum venea nea Fanica de la Bucuresti, in zi de targ, sa prepare micii si sa-i friga pe gratarul incins, cum au scapat de faliment vanzandu-si partea de mostenire. Acest lucru avand loc pana in vara anului 1949, cand au fost evacuati din casa si carciuma.
Cu aceste amintiri am crescut, m-am jucat verile in tejgheaua de la carciuma, acestea fiind singurele lucruri ramase dintr-o poveste de succes intrerupta brusc de istorie.
Am reluat povestea si am deschis o carciuma cu respect fata de oamenii locului, asa ca a bunicilor. Am pornit de la cateva mese , am muncit si am crescut, am reinvestit in spatiu si in promovare, am ales un nume "La Partid"(de fapt l-am preluat din folclorul popular) si l-am facut cunoscut. Ne-am bazat pe dragostea fata de bucataria romanesca insuflata de Radu Anton Roman, am luat toate bunatatile bunicii care zac în caietele de retete prafuite si abandonate, am luat cartile lui Radu si ne-am apucat de treaba. Am trecut printr-un incendiu, din care nu am mai salvat nimic, am ridicat totul de la zero si am continuat, deci putem spune ca un incendiu nu e mai rau decat comunismul. Bunicul nu a avut a doua sansa si totusi prin La Partid povestea merge mai departe!
Am păstrat bucătăria tradițională și porțiile generoase, am dezvoltat "cherhanaua" cu pește și fructe de mare, am creat oferte pentru hipsteri cu burgeri și quesadilla, am înmulțit salatele pentru doamne, am mărit oferta de aperitive ca să scurtăm timpul de așteptare pentru felul principal și am creat un bar modern atât pe vinuri, țării sau cocktail-uri, cât și pe cafea, limonăzi și sucuri naturale.

Pentru ca porțiile noastre generoase să fie și gustoase, alaturi de gradul de încărcare pe bucătarii noștri, este importantă și calitatea materiilor prime folosite. Îmbunătățim permanent, căutăm producatori și furnizori care au eliminat "chimia", profesioniști pe domeniul lor. Porcul îl luăm din Poiana Mărului, vita și oaia din Botoșani, mangalita din Maramureș, puiul de lângă Ploiești, lactatele din Căzănești, iar pentru pește și fructe de mare avem 5 furnizori care ne asigură continuitatea. Firme mici si mijlocii care au un standard ridicat de calitate, fiind foarte mândri de colaborarea cu ei.
În concluzie, in spatele fiecărei farfurii există foarte multă muncă, o permanentă căutare, ingrediente de calitate, mult suflet si multă pasiune.