Bogdan Marcu, expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de 20 de ani în industria aerospațială americană, va susține duminică, 24 februarie, ora 17.30, o conferință pe tema „Pași în spațiu. După 50 de ani“. Conferința va fi urmată de un dialog cu Corina Negrea, jurnalist de știință la Radio România Cultural.
Acum jumătate de secol, omul ajungea în spațiu pentru prima oară, lăsându-și urma pașilor pe Lună. Vreme de cinci decenii, factori geopolitici, economici și tehnici au împiedicat repetarea acestei realizări extraordinare. Ne aflăm în prezent în pragul unei curse pentru spațiu fără precedent, la începutul unor realizări greu de conceput.
Întâlnirea va fi prezentată de Mirela Nagat, jurnalist cultural și realizator al emisiunii „Cooltura“ la TVR1.
BOGDAN MARCU este expert în propulsia rachetelor, cu o carieră de douăzeci de ani în industria aerospațială americană. Absolvent în 1984 al Institutului Politehnic din Bucureşti, Secţia Aeronave, emigrează în 1991 în SUA cu o bursă de doctorat în Aerospace Engineering la Universitatea Southern California din Los Angeles. În 1998 începe să lucreze la corporaţia Rocketdyne, la proiecte legate de motoare pentru navete spaţiale. Este autorul multor studii publicate de American Institute for Aeronautics and Astronautics (AIAA). Din 2011 lucrează pentru Space X, corporația miliardarului Elon Musk, unde proiectează turbinele motoarelor Merlin 1D si MVacD, care echipează rachetele Falcon 9 şi pe cele ale motoarelor prototip Raptor, care echipează racheta BFR destinată misiunilor spre Marte. În 2016 se reîntoarce la Rocketdyne, ca leader al grupului de dezvoltare a turbinelor, cu proiecte la noile motoare RS-25 pentru NASA Space Launch System (SLS). În paralel cu cariera ştiinţifică, desfăşoară o activitate publicistică, cu articole în Huffington Post. În 2011 publică romanul „Project Morphem“, un thriller ştiinţifico-politic, în pregătire pentru apariția în limba română.
CORINA NEGREA este absolventă a Facultății de Chimie–Fizică,
Universitatea din București. Are o experiență de 25 de ani în jurnalismul de știință, mii de emisiuni şi interviuri cu cercetători români și străini realizate la Radio România Cultural din 1994 până în prezent, dar și ediții speciale dedicate premiilor și laureaților Nobel – din 1998 este corespondentul Radio România la Stockholm la „Săptămâna Nobel“, care include seria de conferințe de presă și conferințe publice ale laureaților Nobel. În 2009 devine corespondent și la Oslo, acolo unde au loc conferința de presă a laureaților și ceremonia decernării Premiului Nobel pentru pace. A fost bursieră a câtorva dintre cele mai prestigioase instituții, universități și programe de pregătire dedicate jurnaliștilor de știință din lume: EICOS – Martinsried, Germania, Knight Fellowships – Universitatea Stanford, SUA, FACS – Caltech, Passadena, SUA etc.
Biletul pentru eveniment costă 25 de lei, iar abonamentele pentru toată seria de șapte conferințe, 150 de lei, și sunt în vânzare la casa de bilete și pe site-ul Filarmonicii George Enescu.
Festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“ este organizat de Fundația Humanitas Aqua Forte în parteneriat cu Ateneul Român și Asociația ARCCA.