Activând în spațiul de intersecție dintre artă și știință, 3’17”, noul proiect Marginal, propune o discuție deschisă împreuna cu publicul și specialiști în domeniu, despre ce înseamnă colaborare, transdisciplinaritate și alte provocări ale problematicilor societale curente. Construit ca platformă colaborativă pentru creația audio și video, materializată într-o serie de 9 podcasturi de cate 3 minute si 17 secunde fiecare, abordand 3 teme specifice: (in)determinism tehnologic, artivism societal și relaționări mai-mult-decat-umane. Prima prezentare publică a acestor producții la intersecția dintre artă, știință și jurnalism va avea loc în cadrul Simultan Festival, între 3 și 6 octombrie, la Timișoara.
Informația ajunge la public în moduri din ce în ce mai diversificate, oglindind modul în care diferitele domenii ale cunoașterii se suprapun și se intersectează în mediul cultural digital. Podcasturile au devenit surse excelente de diseminare a unor concepte transdisciplinare, a unor filosofii și mentalități proaspete, aliniate cu problemele sociale, culturale și ecologice cu care ne confruntăm. Un studiu recent, realizat în România, în 2020, de BRAT, arată că doar 38% din români se declară ascultători de podcasturi. Conform aceluiasi studiu, procentul ar putea crește la 44%, dacă acestea ar avea și o componentă video. În același timp, Spotify a publicat statistici conform cărora durata medie a unei melodii – de departe cel mai ascultat tip de conținut de pe platformă – este de 3 minute și 17 secunde. Provocarea lansată de Marginal către echipa formată din 13 artiști și 9 cercetători a fost să creeze podcasturi pe teme complexe, însoțite de lucrări de artă video și sonoră, într-un format la fel de condensat ca etalonul sugerat de Spotify, fără a compromite profunzimea discursului. În comunicarea din era digitală, proiectul 3’17” oferă o alternativă pentru atenția publicului, în capsule de informație de câte 3 minute și 17 secunde.
Sorin Badea, jurnalist de știință la Radio Guerilla, a intervievat artiști, cercetători și experți în tehnologie din întreaga lume pentru acest proiect, subliniind faptul ca abordările colaborative și schimbul de bune practici sunt fundamental necesare în cercetările științifice și artistice din zilele noastre. Adeseori neînțelese, proiectele transdisciplinare reunesc reprezentanți ai unor discipline variate, colaborând pentru a crea noi metode de lucru prin combinarea aspectelor specifice din domeniile fiecăreia. Proiectul 3’17” este așadar conceput ca un mod de a ilustra și testa limitele pentru ceea ce funcționează și, mai ales, ce nu funcționează în acest tip de colaborări.
Tema (in)determinismului tehnologic a fost tratată alături de Tom Chatfield (UK), Lev Manovich (SUA) și Alexandra Sofonea (RO), abordând subiecte din sfera științelor umaniste și a filosofiilor contemporane în raport cu tehnologia, ecologia si postumanismul.
Tema intersecției dintre activism și arte a fost privită prin prisma modului în care arta este un element disruptiv în cadrul convențiilor sociale și un catalizator al schimbări pozitive, prin proiecte înrădăcinate în cercetare științifică și tehnologică, studii de ecologie și etică mai-mult-decat-umană. Interlocutorii au fost Laura Welzenbach (AT), Annick Bureaud (FR) si Sonja Schachinger (AT).
Nu în ultimul rând, trei dintre podcasturi s-au aplecat asupra temei tehnologiilor concepute pentru o lume post-antropocentrică, concentrându-se asupra științei și inovației din perspective în care omul și necesitățile sale nu mai sunt singurul aspect prioritar, orientate înspre sustenabilitate pe termen lung. Partenerii de discuție au fost cercetătorii Yvonne Volkart (CH), Špela Petrič (SI) si Claudia Schnugg (AT).
În același timp, 9 artiști video (Charlotte Eifler (DE), Katsuki Nogami (JP/FR), Claudia Braileanu (RO), Alex Halka (RO), Cristina Bodnarescu (RO), Pablo Mendez (ARG/FR), Vera Hector (FR), Nona Inescu (RO/DE) si Mara Oglakci (RO) au creat lucrări care acompaniază interviurile, iar 3 artiști sonori (Simina Oprescu, Vlaicu Golcea, [ d s l x ]) au realizat compoziții de sound design – câte una pentru fiecare categorie tematică. Andrei Tudose (curator) și Sabina Suru (director artistic), membrii fondatori ai Asociației Culturale Marginal, au pus în relație toate aceste componente și straturi, într-o mașinărie conceptuală mai vastă decât suma părților sale componente. Lucrările vor fi prezentate sub forma unei instalații interactive, creată de Alin Rotariu (artist vizual).
În urma showcase-ului din cadrul Simultan Festival, proiectul va fi prezentat la București în noiembrie la Institutul Francez, eveniment care va include și două mese rotunde cu artiști și cercetători internaționali. Mai multe informații despre proiectul 3’17” se găsesc pe site-ul Marginal.
3’17” este un proiect Marginal, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național – AFCN.
Proiectul nu reprezinta în mod necesar poziția Administratiei Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
***
Plăcut de Radio Guerrilla.