Gonepteryx rhamni sau Lămâița este o specie inclusă în familia Pieridae. Familia Pieridae cuprinde atât diferite specii de fluturi albi (Pieris și Leptidea) cât și fluturi galbeni sau portocalii (Colias) sau cum este cazul Aurorei de primăvară (Anthocaris cardamines) o combinație a acestor culori. Revenind la Lămâiță masculii au un colorit general galben, în timp ce femelele sunt mai deschise la culoare, fiind alb-verzui. Coloritul (din dreptul ochilor și până în vârful antenelor este brun, imitând perfect codița unei frunze) și forma aripilor (ascuțite la vârf) îi conferă un camuflaj foarte eficient, ele semănând perfect cu o frunză.
Perioada de zbor este destul de îndelungată, din aprilie până în octombrie, unii indivizi putând fi observați chiar și iarna atunci când temperaturile sunt mai ridicate, aceasta deoarece specia hibernează în stadiul de adult.
Durata de viață a adulților este foarte îndelungată, ea poate ajunge până la 13 luni, după unii autori aceștia sunt cei mai longevivi fluturi din România.
Fluturele Lămâiță este întâlnit în diferite tipuri de habitate, de la păduri la parcuri și grădini, este și o specie foarte mobilă, realizând migrații în timpul toamnei înspre habitatele în care urmează să hiberneze. Omizile Lămâiței se hrănesc cu frunze de Rhamnus.
Lămâița cu al ei colorit fermecător ne încântă privirea încă de primăvara devreme, vestind parcă multitudinea de flori care urmează să înflorească.