Astăzi nu am să vă vorbesc despre o hartă ci despre mai multe hărți, așa cum sunt ele prietenoase și năzdrăvane cu copiii, la Muzeul Hărților.
Nu toate hărțile, se înțelege, ci doar șase dintre ele, iar povestea lor este de fapt o poveste despre copii și specialiști care, odată ca niciodată, s-au întâlnit și au lucrat împreună pentru a face Muzeul Hărților mai prietenos pentru cei mici și pentru familii.
Altfel spus, de aproape un an, la Muzeul Hărților familiile cu copii și adulții curioși pot face mai mult decât să privească exponatele, se pot juca și pot descoperi comori ascunse prin lucrări, toate prin intermediul unei instalații educative interactive, o măsuță specială care invită la rezolvarea de misiuni și de puzzle-uri pe oricine dorește dar în special pe copiii de 7-12 ani.
Pornind de la nevoia Muzeului de a avea activități hands on pentru copii, asociația Da’DeCe a avut mai multe întâlniri cu copiii la Muzeu, încercând să obțină de la ei o idee de joc care să fie pusă în practică în cadrul expoziției permanente. Copiii au spus clar și răspicat: doresc puzzle-uri, o măsuță la care să se așeze și indicii pe care să le caute prin muzeu. Zis și făcut!
Specialiștii au preluat ideile, au identificat în muzeu șase hărți cu informații interesante și au creat, pentru fiecare dintre ele, misiuni și puzzle-uri.
Astăzi, cei care intră în muzeu găsesc la etajul întâi această instalație- joc care îi ajută să afle mai multe despre hărți. Folosind un zar, ei sunt trimiși într-o călătorie în timp în anii 1545, 1626, 1628, 1772, 1867 și 1919, prin intermediul unei hărți al cărei puzzle trebuie să îl construiască. Apoi, pe fișa hărții găsesc informații despre ea și autorul ei și misiuni pe care trebuie să le rezolve, plimbându-se prin muzeu sau privind cu atenție harta. Astfel sunteți inițiați prin joc în lumea cartografiei: veți afla despre legendele hărților, despre semnificația liniilor punctate și ale celor continue, despre cartușele hărților și multe altele.
Unii dintre cei care și-au luat timp să se joace mi-au spus că au aflat lucruri noi, pe care nu le cunoșteau și că s-au simțit bine într-un muzeu de nișă care, dintr-o dată, li s-a părut mult mai primitor, un muzeu mai la îndemână (așa cum, de altfel se și numește proiectul asociației care a făcut posibilă realizarea măsuței interactive).
Așa că, dacă tot se face frumos afară și ziua este mai lungă, te aștept la muzeu, împreună cu copiii, pentru a descoperi lumea hărților. Pentru copii mai sunt și alte surprize, cum ar fi un traseu de căutare de comori, numit Pirați pe marea timpului. Iar pe voi, pe lângă explicațiile din săli, vă mai așteaptă două puzzle-uri, unul cu România, altul cu Europa. Sunt curioasă în cât timp le faceți.
Ne vedem la muzeu, da?