Shitcoin happens!

Bitcoin-ul nu mai e o afacere. A început să alunece ușor înspre prăpastia virtuală din care s-a născut. Un Bitcoin face, momentan, aproximativ 31.413 lei, adică vreo 7000 de dolari. Sigur, n-ar fi tocmai rău să ai la tine, cînd ieși din casă, vreo 10 Bitcoini, bani de buzunar, în cazul în care, în timp ce te plimbi, să zicem, cu iubita sau iubitul prin Parcul IOR, ți se face brusc chef să îți cumperi un apartament cu două-trei camere, ca să nu te întorci acasă cu mîna goală.

Totuși, ștatul de plată paralel al românului n-a făcut niciodată casă bună cu monedele virtuale. Nouă, românilor, ca depozitari ai veșniciei care, se știe, s-a născut la sat, nu la site, pe vreun site de matrimoniale, ne place să avem pe ce pune mîna, așa cum și țăranului român, cînd îi ajungeau facturile la os, îi plăcea să pună mîna pe furci și topoare. Răscoalele și plățile se făceau pe vremea aia în offline și încă se mai fac.

Bitcoin-ul este pentru român cam ce e nuca pentru perete. Nuca nu face casă bună cu peretele, de aceea înțelepciunea populară s-a și sesizat din oficiu și a demarat o acțiune în instanța proverbelor de succes. Cu leii ne-am pricopsit dintr-o pură întîmplare, cu parfum de THC neerlandeztrăbălat, și anume că prin secolul al XVII-lea circulau prin statele românești niște monede olandeze, denumite Leeuwendaalder, niște taleri care aveau gravați pe revers un leu. Un leu rampant, adică. Leul a ieșit definitiv la rampă în 1867, cînd a devenit, oficial, moneda Principatelor Unite.

De fapt, eu voiam să vorbesc despre cu totul altceva, despre monedele care au scris istoria lumii a treia în România de după 1989. Totul a început cînd românii au renunțat la Ceaușescoin și au trecut la Iliescoin. Iliescoin este o monedă nemuritoare. Se devalorează, dar nu se predă. Ape vor seca în albie, leul se va converti la Euro sau la Martorii lui Iehova, Bitcoin-ul va da ortu’ popii și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, însă Iliescoin va rămîne moneda forte pe care trebuie obligatoriu să o deții dacă vrei să reușești în viață sau în politică.

O altă monedă tradițională românească nemuritoare este BORcoin, care își trage seva nu atît din cutia milei sau din cutia cu farduri a Millei Jovovich, ortodoxă la bază, și ea, ci din cutia silei, adică de prin buget-begetul țării. 1 BORcoin = 1 Preafericitcoin. Sigur, Biserica face tranzacții cu și Icoin, fie Icoin pe lemn, fie Icoin pe sticlă, fie Icoin suflat cu aur, în general galben.

Totuși, există în România și monede mult mai vesele, cum ar fi Suleyman Magnificoin, valuta cu care gospodinele trimise la Kanal D își fac cumpărăturile de minimă necesitate, sau Pleșcoin-ul, o monedă virtuală, avînd pe față profilul Elenei Udrea, și pe revers un vers de Traian Băsescu, de pe vremea cînd, tînăr ofițer fiind, scria poezii de dragoste preventivă. 1 Pleșcoin = 1 Băsescoin.

S-ar mai putea vorbi încă despre multe alte monede, fie mai vesele, ca Băicoin sau Flirtcoin, fie mai triste, ca Fuegoin sau Danpuricoin, dar, oricît am insista, tot la aceeași concluzie, formulată încă din titlu, am ajunge: Shitcoin happens!

3 comentarii
    Mitrut

    Julian, fara suparare, articolul tau e Slab. Te ascult la radio de multa vreme si recunosc: multa vreme, stilul tau sarcastic si pun-ic mi-a placut. Fapt este ca, nemultumirea fata de stilul previzibil si mult batatorit pe tot felul de tematici, imi este cunoscut: e ca si cum as asculta aceeasi caseta BASF cu selectii Iron Maiden. No offense, no bad feelings just friendly feedback!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Matei Oprina

Îl mai cheamă și Octavian.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.