ATELIERUL ENDEA.ro

ATELIERUL ENDEA.ro
Povestea Endea începe simplu cu doi adolescenţi, proaspeţi absolvenţi de facultate în Timişoara care se hotărăsc să îşi facă săpun natural. Numele lor: Andrea şi Răzvan.
Pe scurt, Andrea e mai serioasă şi mai cu picioarele pe pământ, eu (Răzvan) sunt mai impulsiv şi mai aerian un pic dar ne înţelegem bine.
Avânt mare, încredere, speranţe, vise, optimism – toate la maxim până la primul săpun, care n-a ieşit. Nu am renunţat, am perseverat. Ne-am adus ingrediente de calitate din Germania şi cărţi despre săpunit din Statele Unite.
Am luat-o de la capăt. Şi ne-a ieşit bine. Chiar foarte bine. Am dat şi la prieteni şi le-a plăcut. A trecut cam jumătate de an şi ne ieşeau tot mai bine. Atât de bine că eram tot mai des îndemnaţi de prieteni să ne deschidem o afacere. Zis şi făcut: a început documentarea. Asta cu documentarea a fost şi mai grea decât săpunitul. Până la urmă am scos-o la capăt şi ne-au apărut şi primele avize de la Ministerul Sănătăţii. Ce mai, eram autorizaţi.
Au urmat ideile de nume, logo şi slogan. Sloganul e al Andreei; la fel şi numele. Endea – Tested on friends. Şi e pe bune cu testatul pe prieteni. Avem toţi prietenii care ne-au ajutat în formă maximă şi vă pot confirma.
Primele livrări oficiale le-am făcut în iarna lui 2010. Iarnă cu zăpadă şi ger chiar şi la Timişoara. Eu am zis că trebuie să livrăm altfel decât restul lumii. Mi-a venit ideea livrării cu bicicleta. Ecologic, ce mai. Andrea mi-a zis: pe frigul ăsta? Tu eşti nebun? Dar am început să livrăm cu bicicleta şi aşa facem şi acum. Putem să ne lăudăm că suntem singurul producător care livrează personal cu bicicleta.
Bicicleta Endea se apropie de 20000 de km. Noi ne-am mutat între timp într-un sătuc de lângă Oradea și ne-am amenajat recent, pe fonduri europene, un atelier profi în orașul de pe Crișul Repede. Acum avem ciclo-livrare personală atât în Timişoara și Cluj (câte o dată la lună) cât şi în Oradea (cel puţin săptămânal). În restul țării prin curier rapid.