METOPE cu Theodor Paleologu și invitatul Dionisie Pîrvuloiu - 11.10.2022
Metope este o emisiune realizată la Radio Guerrilla.

Mă cheamă Paleologu - Paleologos în grecește-, nu Neologu: mi-am luat numele în serios și rostul meu pe lumea asta e să vorbesc despre lucruri vechi, adică perene, fundamentale sau, cum spunea tatăl meu, “despre lucruri cu adevărat importante”, care nu se demodează mîine după ce au fost la modă astăzi. De șase ani vorbesc despre lucruri vechi la mine acasă, la Casa Paleologu. Iată însă că Radio Guerrilla mi-a făcut o “ofertă de nerefuzat”: să vorbesc despre aceleași lucruri vechi la radio. Nu sînt sigur că ascultătorii vor suporta multă vreme lecțiile mele anacronice: va fi o luptă de “guerrillă” cu răbdarea lor.

Am ales să-i spunem acestei emisiuni “Metope”, pentru că mă gîndeam că doar 1% va ști ce înseamnă. Asta-i și ideea: să afle lumea lucruri mai puțin știute. Este, dacă vreți, echivalentul frescelor dintr-o biserică creștină: basoreliefuri care descriu cîte un episod mitologic. În fiecare săptămînă mă voi strădui astfel să vă prezint cîte o metopă, adică o poveste cu tîlc, o filă de istorie, o carte, un om, o idee.

Acum, pînă la începutul lunii iulie, gîndindu-mă că multă lume se pregătește de vacanțe, voi vorbi în special despre locurile minunate din Grecia și Italia în care am fost de curînd în călătorii de studiu: Micene, Atena, Cnossos, Delfi, Roma, Ravenna. Sper să vă îndepărtez de plăji înghesuite și stațiuni saturate. Sper să vă îndrum către muzee, monumente, situri și ruine.

Marti
14:00 - 15:00