Corneliu Bjola, profesor în studii diplomatice la Universitatea Oxford, va susține sâmbătă, 23 februarie, ora 17.30, o conferință pe tema „Propaganda în epoca digitală. Ce este, cum funcționează și cum poate fi combătută?“. Conferința va fi urmată de un dialog cu Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.
Dorința politică de a influența „atitudini colective prin manipulare simbolică” sau, mai simplu, prin propagandă așa cum o definea Harold Lasswell, s-a manifestat dintotdeauna, dar epoca digitală a schimbat radical contextul în care propaganda politică este gândită, articulată și pusă în aplicare.
Întâlnirea va fi prezentată de Mirela Nagat, jurnalist cultural și realizator al emisiunii „Cooltura“ la TVR1
CORNELIU BJOLA este profesor în studii diplomatice la Universitatea Oxford şi director al Oxford Digital Diplomacy Research Group. De asemenea, beneficiază de o bursă în cadrul Center on Public Diplomacy, University of Southern California şi este conferenţiar universitar la Academia Diplomatică din Viena.
Cercetarea sa vizează impactul tehnologiei digitale asupra conduitei în relaţiile diplomatice, cu accent pe comunicarea strategică, influenţa digitală şi metode de combatere a propagandei digitale.
Este autorul a şase cărți, inclusiv volumul „Digital Diplomacy: Theory and Practice“ (2015). Cea mai recentă lucrare a sa este un volum realizat în coautorat: „Countering Online Propaganda and Violent Extremism: The Dark Side of Digital Diplomacy“ (2018). Lucrările sale au fost publicate în reviste de profil precum: „European Journal of International Relations“, „Review of International Studies“, „Ethics and International Affairs“, „International Negotiation“, „Cambridge Review of International Affairs“, „Global Policy“, „Journal of Global Ethics“ şi „The Hague Journal of Diplomacy“.
IOAN STANOMIR este profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Printre volumele publicate se numără „Conştiinţa conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual“ (2004), „O lume dispărută: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici“ (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, 2004), „Explorări în comunismul românesc“ (coautor, alături de Paul Cernat, Angelo Mitchievici şi Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), „Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga“ (2008), „Despre sunete şi memorie: Fragmente de istoria ideilor“ (2009), „Apărarea libertăţii 1938–1947“ (2010), „Teodoreanu reloaded“ (alături de Angelo Mitchievici, 2011), „Umbre pe pânza vremii: Secvenţe de istorie intelectuală“ (Humanitas, 2011), „Junimismul şi pasiunea moderaţiei“ (Humanitas, 2013), „Sfinxul rus: Idei, identităţi şi obsesii“ (2015), „Comunism inc“. (alături de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016).
Biletul pentru eveniment costă 25 de lei, iar abonamentele pentru toată seria de șapte conferințe, 150 de lei, și sunt în vânzare la casa de bilete și pe site-ul Filarmonicii George Enescu.
Festivalului de conferințe „Despre lumea în care trăim“ este organizat de Fundația Humanitas Aqua Forte în parteneriat cu Ateneul Român și Asociația ARCCA.