Cristi Mihăilescu / În vârful piramidei

La începutul săptămânii am lansat cea de-a opta temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Cum ți-ai dori să evolueze corpul uman în viitor?.

Concursul s-a încheiat azi, 3 martie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de mâine, 4 martie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai jos este unul din textele finaliste.

***

Zgomot alb, apăsător, care ne strânge într-o gloată anonimizată de consumatori. Născuți spre a deveni părți ale nevoii. Un organism ce se replică doar cu scopul de-a-și acoperi și ultima bucată de individualitate. De la visuri turnate în șabloane drept copilarie, până la coșmarul amenințător al veții de apoi.

Suntem struniți pentru a ne face rău, pentru a ne compara, pentru a exista noi și alții nu. Nevoia de bază, cu tot rudimetarismul ei, a devenit mantră cerebrală. Chiar dacă ne putem recunoaște după culoare pielii, după clasa socială, după ori și câte motivații de a părea diferiți, suntem cu toții subjugații nevoilor de bază. Trăim după un ritm animalic, dorim să fim satisfăcuți animalic. Vreau, îmi trebuie, doresc sunt deja etichetele prin care spionii rețeleor noastre de alter-ego-uri ne clasifică.

Apoi, teama. Da, teama că orice, nesiguranța, pericolul, că toate amenințările reale sau închipuite aduc existența noastră într-un pas de breaking-news etern. Ne e teamă să trăim dacă nu ni se confirmă că sigur nu ne aflăm într-o situație catastrofală. Că noi, față de ei, suntem OK. Că unde sălășluim, alături de ai noștri, în bârlogul cald, nu-i nimic mai bine decât chez nous. Iar o chestie tribală, ancestrală, rudimentară.

Suntem atât de siguri de realitatea noastră socială atunci când nu purtăm însemnele. Când ceilalți nu ne recunosc ca ai lor. Vrem să fim ei, mai întâi, uitând că eul va fi ciopârțit pentru a se încadra în gloată. Uităm să ne apreciem, să ne iubim, atât pe sine, cât și pe ceilalți, dacă modul în care o facem nu este cel comun aprobat. Te iubesc e o expresie din filme, care-și caută decorul propice, nu poate să apară ca un așa, ca un strănut de căldură al fericirii. Totul calculat, roiul nostru social ne va șopti când și cum, tu doar ascultă.

Și la ce duc toate astea? O adunătură de profiluri psihologice reperabile. Respectul de sine, ca și toate celelalte, se joacă într-un flux-reflux al mării de așa-zisă umanitate. Nu poți fi respectat dacă nu te afli într-un tablou știut. Nu capeți respect dacă cineva nu decide, după o lucrătură socială, că meriți. Și ce-ți rămâne? Să te respecți singur? E ca și cum ai țipa în gând, nimeni nu te aude, doar ecoul te face să auzi o părere.

Ne pierdem diferența când nu sunt alții să ne separe. Nu avem încrederea că noi existăm, că am putea supraviețui, nicidecum evolua, dacă ne abatem de la beaten path-ul folcloric. Și orice năzuință că am putea face asta e catalogată drept nebunie.

Dar uite că suntem mai mulți ca ieri. Pământul e mai plin de noi și noi și mai plini de noi. Piramida lui Maslow se aplatizează și apasă precum un tren pe o monedă veche pusă pe șine. Toate se leagă într-un absurd accelerat al existenței în care noi nu avem voie să fim ai noștri, ci doar nevoi.

Corpul uman, cu tot ce poate căpăta mutații legate de mediu și evoluție, ar trebui upgradat de marea nevoie uitată: nevoia de a fi tu însuți. O priamidă răsturnată, o schismă a unei societăți egalată prin trecere în revistă. O religie a sinelui, care ar putea modifica în timp metabolismul, ducând apoi, de jos în sus, ca nevoile să se delimiteze clar și persistent.

Să ne aducem aminte că primitivismul este doar baza, că tot ce poate face diferența, dar și salvarea în ăst terestru context, e să accedem către individ. Creativitate, decizii, acel salt al progresului, trebuie regăsit în noi și-n acceptarea altora.

Corpul defineste nevoile, societatea hrănesște nevoia, dar dacă am încerca o inversiune, ne-am putea folosi corpul pentru adevărata detașare a nevoii.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine