OktoberKult La Hamace – de la cultul ospățului la cultura ca ospăț al tradițiilor cu viitorul

OktoberKult este evenimentul născut La Hamace ca un avatar cultural al celebrului Oktoberfest, o sărbătoare devenită deja tradițională în spațiul european de limbă germană.

Oktoberfest reprezintă o atracție în spațiul european de limbă germană începând cu anul 1810, iar în ultimii ani  popularitatea sa este în creștere exponențială și la noi. În Bavaria, de unde provine, Oktoberfest a început ca o nuntă celebrată cu o cursă de cai și un ospăț atât de memorabile încât s-au cerut repetate, an după an.

În octombrie 1810, prințul moștenitor Ludovic I al Bavariei se căsătorea cu prințesa Therese von Hildburghausen. Pentru a celebra evenimentul a fost propusă o cursă de cai, pe un model străvechi medieval. Regele Bavariei, Maximilian I, s-a arătat mai mult decât încântat de această sugestie. La 17 octombrie 1810 avea loc cursa de cai, pe care prințesa-mireasă a denumit-o Oktoberfest.

Ca loc de desfășurare pentru cursă a fost aleasă o pajiște nefolosită de la marginea orașului, denumită ulterior „Theresienwiese” (pajiștea Tereziei) – acum se numeste Wiesn. Celebrarea cu bere și ospețe a avut loc în oraș și a devenit mult mai gustată și mai celebră decât cursa de cai în sine – așa că s-a cerut repetată și în anii următori – chiar din septembrie, așa cum se face și azi.

Oktoberfest este un eveniment născut deci din dorința de celebrare, de sărbătoare populară, de descătușare a creativității. Mai lumesc și mai social decât un Carnaval, Oktoberfest este despre bucuria de a fi împreună. Se poate suprapune pe sărbătoarea recoltei, dar sensul lui Oktoberfest este mai mult spre celebrare decât spre recoltă.

Cu timpul, manifestările legate de Oktoberfest au devenit ocazie pentru manifestarea identității culturale în spațiul de limbă germană, dar, în egală măsură, pentru împărtășire și schimburi culturale. Ca șansă pentru o întreagă cultură de a se privi reflectată cu simpatie de toți cei care o vizitează. Ospățul a deschis granițe și prilejuiește acum dialog cultural. De la Oktoberfest la OktoberKult este doar un pas.

Deși niciodată Oktoberfest nu poate fi despărțită de ospăț, de bere și wurști, sărbătoarea de la sfârșit de septembrie a devenit cu timpul prilej de reflectare culturală. Costumele populare – Tracht – au devenit obiectul unei fascinații aparte – care a contribuit din plin la păstrarea lor. Rețetele locale și tradiționale au devenit mărturii culturale.

Așa se face că în săptămâna aceasta sărbătorim La Hamace OktoberKult – pe care l-am putea traduce fie drept cult al lui Oktobefest, fie drept cultură a lui Oktoberfest – în ambele variante însă este clar că avem de-a face cu un avatar al sărbătorii care reflectează asupra originilor ei, privește în trecut și în viitor. O recapitulare culturală plină de farmec în care spațiul de limbă germană se prezintă cu tot ce are mai savuros, de la bere și bucătărie tradițională până la costume, dansuri și creații artistice de tot felul.

Creat cu sprijinul institutelor culturale din spațiul de limbă germană, OktoberKult înseamnă deci:

Gastronomie de top cu invitatul de onoare Chef Jakob Hausmann originar din Elveția, fondator al restaurantului „Mica Elveție”, cu peste două decenii de activitate în România. Jakob Hausmann este cunoscut pentru creativitatea sa gastronomică, pentru modul în care combină ingrediente proaspete, tehnici moderne și inspirație tradițională, pentru a oferi experiențe culinare deosebite, care poartă amprenta celei mai alese arte culinare.

Vei putea degusta meniul pregătit special pentru acest eveniment, în Sala Atelier a Hotelului CARO, începând cu data de 22 septembrie. Programul: luni-vineri: 13:00 – 23:00 / sâmbătă & duminică: 11:00 – 23:00 Rezervări și detalii: +40 748 111 363

Gastronomie contemporană de tip Food Truck cu Octavian Tupan de la Wurstaholics te așteaptă cu un meniu variat pe bază de Wurst și alte câteva savori în stil german – și nu numai. Iată câteva exemple Käsewurst (cârnat cu cașcaval în interior), Bratwurst (cârnat alb tradițional Oktoberfest), Leberkäse Sandwich (lebăr cu cașcaval și ardei gras), Currywurst Kolosal. Se adaugă meniuri mixte, bretzel, șnițel vienez și deserturi tradiționale precum ștrudel cu mere.Cortul este situat în curtea Hotelului CARO – lângă terasa La Hamace

Arta berii artizanale – prezentate cu mândrie de CAROL, NOAM, EICHBAUM și APOSTEL. Workshop de prezentare al procesului de fabricare al berii Carol. Vineri, sâmbtata si duminică de la ora 18.00

Atelier de pictură pe lemn cu artista Manuela Ivan din Sibiu – 24 septembrie de la ora 11:00 la 20:00.

Degustare de vinuri: pe 24 septembrie de la ora 18,30 Cavalerii Vinului ne invită să degustăm vinurile din Crama 1000 de Chipuri.

Vinul este parte integrantă a identității europene, iar obiectivul Ordo Equestris Vini Europae (Ordinul European al Cavalerilor Vinului) este acela de a menține acest patrimoniu cultural comun în toată diversitatea lui și de a păstra această moștenire pentru generațiile viitoare.

Ordo Equestris Vini Europae își asumă rolul de continuator al Ordinului Sfântul Gheorghe de la 1273, respectiv 1308 si 1468, preluând de la acesta principiile de baza ale cavalerismului, respectiv cinstea, onoarea, demnitatea și morala creștină. Crucea cavalerului cu 8 vârfuri/săgeți simbolizează lupta împotriva celor 8 nefericiri ale omenirii: boala și abandonul, lipsa unui cămin și foametea, lipsa de bunăvoință și vina, indiferența și lipsa de credință.

Ordinul nu neglijează nici operele caritabile sau mecenatul în domeniul artelor, călăuzindu-se în activitatea sa după conceptul: “Abia după ce ai învins invidia și începi să te implici pentru alții, devii cu adevărat un om nobil, un cavaler”.

Fondat în 2007 în nobila tradiție a ordinelor cavalerești medievale, Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului – care în prezent numără peste 500 de membri – și-a propus să promoveze valorile culturale locale în general, și vinul, privit ca un bun cultural, parte a identității noastre naționale, în special.

Echidistanți față de confesiuni, politică, afaceri și interese de grup, ne străduim să promovăm industria viti-vinicolă, cramele și vinurile românești, precum și temerarii întreprinzători angrenați în acest remarcabil domeniu de activitate.

Nu în ultimul rând, promovăm beneficiile consumului responsabil de vin, precum și dezvoltarea abilităților de recunoaștere și apreciere a vinurilor nobile de către entuziaștii Cavaleri ai Vinului.

Prietenia adevărată, împărtășită în compania unui vin nobil, este răsplata eforturilor confraților cavaleri, călăuziți în demersul lor de devizele ordinului, IN HONOREM DEI et IN HONOREM VINI și mai ales AMICITIA PER VINUM.

Dans tradițional și costume tradiționale săsești – Ansamblul German Korona al Asociației Culturale Korona din Brașov  – care aduce pe scenă dansurile tradiționale săsești, valsuri și polka, invitând și publicul să li se alăture.  Ansamblul a fost fondat de doamna Dagmar Cloos  Cloos Dagy, din dragoste pentru tradițiile folclorice germane, și reunește tineri pe care i-a îndrumat în tainele dansului popular german.

Costumele populare sunt autentice, vechi și readuse la viață de domnul Johannes Leu, care le întreține și le păstrează cu grijă, pentru ca fiecare apariție scenică să transmită autenticitate și frumusețe. Calitatea artistică a spectacolelor și forța acestor dansuri fac ca Ansamblul Korona să fie un adevărat ambasador al folclorului săsesc și al tradițiilor transilvănene.

Puterea de atracție a alămurilor – muzică de fanfară cu Neppendorfer Blaskapelle – Fanfara din Turnișor, formație cu o tradiție de peste 140 de ani. Originară din cartierul Turnișor din Sibiu, fanfara este un simbol al continuității moștenirii muzicale săsești – duce mai departe moștenirea culturală a comunității săsești, adaptând-o timpurilor moderne.

Astăzi, entuziasmul și colaborarea dintre sași și români au făcut posibil ca tradiția să rămână vie, chiar și după exodul sașilor din anii ’90. În prezent, fanfara este alcătuită exclusiv din muzicieni profesioniști cu studii muzicale solide, ceea ce a permis îmbogățirea și diversificarea repertoriului.

Publicul se va bucura de: marșuri, polci și valsuri tradiționale germane, melodii românești, dar și piese internaționale pe ritmuri latino, blues și chiar rock! Fanfara „Neppendorfer Blaskapelle” este o garanție a păstrării tradiției, dar și o surpriză plăcută pentru cei care iubesc diversitatea și energia muzicii live.

OktoberKult este un eveniment realizat de La Hamace – cu sprijinul Caro Hotel, Wurstaholics, Forumul Cultural Austriac și Ambasada Austriei.

PROGRAM OKTOBERKULT

Luni – vineri 13:00 – 23:00 – gastronomie contemporană de tip Food Truck cu Octavian Tupan de la Wurstaholics zona cort la Hamace

24 septembrie

10:00-11:30 Deschiderea officiala (presa si invitati)-zona cort la Hamace

11:30 – 20:00 Atelier de pictura pe lemn (motive sasesti) – artist Manuela Ivan (Sibiu) zona cort la Hamace

11:00 – 11:30 – prezentare Berea festivalului Carol Beer – prezentare sustinuta de Igor zona cort la Hamace

18:30 – degustare de vinuri- Cavalerii Vinului – Crama 1000 de Chipuri zona cort la Hamace

Gastronomie de top cu invitatul de onoare Chef Jakob Hausmann originar din Elveția, fondator al restaurantului „Mica Elveție”, cu peste două decenii de activitate în România.  Vei putea degusta meniul pregătit special pentru acest eveniment, în Sala Atelier a Hotelului CARO, începând cu data de 22 septembrie. Programul: luni-vineri: 13:00 – 23:00 / sâmbătă & duminică: 11:00 – 23:00 Rezervări și detalii: +40 748 111 363

26 septembrie

18:00 – 19:00 workshop Carol Beer. Explicație simplă despre procesul de fabricare a berii (malț, hamei, drojdie, apă). zona cort la Hamace

Gastronomie de top cu invitatul de onoare Chef Jakob Hausmann originar din Elveția, fondator al restaurantului „Mica Elveție”, cu peste două decenii de activitate în România.  Vei putea degusta meniul pregătit special pentru acest eveniment, în Sala Atelier a Hotelului CARO, începând cu data de 22 septembrie. Programul: luni-vineri: 13:00 – 23:00 / sâmbătă & duminică: 11:00 – 23:00 Rezervări și detalii: +40 748 111 363

27 septembrie

12:00 – 20:00 Aleliere de pictura pe ceramica – modelaj in lut (zona la Hamace)

14:00 – 15:00 – workshop bere Carol. Explicație simplă despre procesul de fabricare a berii (malț, hamei, drojdie, apă). zona cort la Hamace

16:00 – 18:00 dans tradițional și costume tradiționale săsești – Ansamblul German Korona al Asociației Culturale Korona din Brașov  – care aduce pe scenă dansurile tradiționale săsești, valsuri și polka, invitând și publicul să li se alăture.  zona cort la Hamace

Gastronomie de top cu invitatul de onoare Chef Jakob Hausmann originar din Elveția, fondator al restaurantului „Mica Elveție”, cu peste două decenii de activitate în România.  Vei putea degusta meniul pregătit special pentru acest eveniment, în Sala Atelier a Hotelului CARO, începând cu data de 22 septembrie. Programul: luni-vineri: 13:00 – 23:00 / sâmbătă & duminică: 11:00 – 23:00 Rezervări și detalii: +40 748 111 363

28 septembrie

12:00 – 20:00 Aleliere de pictura pe ceramica – modelaj in lut (zona la Hamace) zona cort la Hamace

14:00 – 18:00 muzică de fanfară cu Neppendorfer Blaskapelle – Fanfara din Turnișor, formație cu o tradiție de peste 140 de ani. Originară din cartierul Turnișor din Sibiu, fanfara este un simbol al continuității moștenirii muzicale săsești – duce mai departe moștenirea culturală a comunității săsești, adaptând-o timpurilor moderne. zona cort la Hamace

14:00 – 15:00 – workshop bere Carol. Explicație simplă despre procesul de fabricare a berii (malț, hamei, drojdie, apă). 3–4 sortimente Carol, cu explicații: culoare, aromă, gust, asociere cu mâncare. zona cort la Hamace

Gastronomie de top cu invitatul de onoare Chef Jakob Hausmann originar din Elveția, fondator al restaurantului „Mica Elveție”, cu peste două decenii de activitate în România.  Vei putea degusta meniul pregătit special pentru acest eveniment, în Sala Atelier a Hotelului CARO, începând cu data de 22 septembrie. Programul: luni-vineri: 13:00 – 23:00 / sâmbătă & duminică: 11:00 – 23:00 Rezervări și detalii: +40 748 111 363

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine