(P) Rezultatele licitațiilor lunii iulie – cea mai bună licitație de carte cu un nou record

Noi recorduri în piața românească de artă, număr în creștere de participanți, o nouă platformă de licitare online, vânzări impresionante raportat la contextul actual și o rată medie de adjudecare de peste 80% – sunt rezultatele ultimelor licitații, din acest sezon, organizate de Casa de Licitații A10 by Artmark. În cadrul celor 3 evenimente au fost scoase la vânzare, prin licitație publică, peste 700 de piese – opere de artă postmodernă și contemporană, lucrări de artă românească și europeană, dar și cărți sau fotografii de colecție.

Ieri seară a avut loc ultima licitație din acest sezon, dedicată cărților rare și fotografiilor de colecție. Evenimentul a înregistrat un total de 130.000 de euro, fiind cea mai bună Licitație de Carte din 2022, dar și cea mai bună licitație de carte organizată de Casa Artmark.

Recordul a fost înregistrat de cea mai veche hârtie istorică românească pusă în licitație până astăzi – hrisovul de împroprietărire emis în 1412 de Alexandru cel Bun a fost adjudecat pentru 31.000 de euro. Rezultatul reprezintă recordul de adjudecare pentru hârtie istorică, iar al doilea cel mai bun preț obținut pentru o hârtie istorică a fost înregistrat de diploma de înnobilare emisă de principesa Suzana Lorantffy, soția principelui Gheorghe Rakoczi I al Transilvaniei, care a fost adjudecată pentru 8.500 de euro.

Hrisov de împroprietărire emis de Alexandru cel Bun, 1412, piesă muzeală, de colecție

Totodată, aseară a fost înregistrat al doilea cel mai bun preț obținut pentru un exemplar din rara „Îndreptare a legii” de la 1652. Cel mai vechi cod de legi din Țara Românească a fost adjudecat pentru 9.500 de euro. Ediția rarisimă a ajuns în colecția unui reputat bibliofil român.

În cadrul ultimului eveniment al pieței românești de artă din acest sezon, desfășurat aseară pe noua platformă de licitare online – Artmark Live 2.0, a fost înregistrat și recordul de preț la carte religioasă. „Biblia Sacră”, tipărită în 1582, a fost adjudecată pentru 8.000 de euro, având prețul de pornire de 1.000 de euro. Pe locul 2 până la această dată se află Biblia de la Blaj, din 1795, care a fost adjudecată pentru 6.000 de euro în cadrul Licitației Artmark de Cărți Rare, în noiembrie 2012.

Tot aseară a fost consemnat și recordul de preț la segmentul fotografii de epocă. Astfel, ultima fotografie a poetului național Mihai Eminescu, realizată la vârsta de 37 de ani, a fost adjudecată pentru 6.000 de euro, depășind anteriorul record de 5.500 de euro, preț plătit pentru fotografia de la vârsta de 19 ani a poetului, adjudecată în 2016 în cadrul Licitației Artmark de Poezie Românească.

Ultima fotografie cunoscută a poetului Mihai Eminescu

Licitația de Carte, inclusiv o Colecție de Fotografie a înregistrat și recordul de timp pentru un eveniment dedicat hârtiilor istorice – 7 ore și 41 de minute, dar și un număr record de participanți, de aproximativ 280, ceea ce demonstrează că investitorii educați se orientează în contexte economice delicate către active de mici dimensiuni, dar care conservă valoarea banilor, precum arta sau piesele istorice ori bijuteriile.

În acest context, Casa de Licitații A10 by Artmark a pus la dispoziția colecționarilor, investitorilor, dar și pasionaților de artă, în cadrul celui de-al doilea eveniment al lunii iulie, un stoc de peste 200 de opere de artă românească și europeană la prețuri accesibile, în vederea începerii sau îmbogățirii unei colecții de artă. Chiar dacă prețurile de pornire ale lucrărilor au fost de câteva sute de euro, majoritatea acestora au avut o creștere meritată, dublându-și sau triplându-și prețul de pornire.

Amintim în acest context și primul eveniment al lunii iulie – Licitația Artmark de Artă Postmodernă și Contemporană, desfășurată pe 7 iulie, care a totalizat vânzări de peste 300.000 de euro și o rată de adjudecare de aproape 80%, devenind a doua cea mai bună licitație de artă contemporană de sfârșit de an de piață de artă din ultimii 10 ani, fiind depășită doar de Licitația de Artă Contemporană din iulie 2020.

Topul adjudecărilor a fost condus de Sabin Bălașa, a cărui operă „Mesaj de pace” a fost adjudecată pentru 30.000 de euro, plecând de la un preț de pornire de 3.000 de euro. Bălașa a fost urmat de artistul Ștefan Câlția, a cărui operă „Iarnă” a fost adjudecată pentru 20.000 de euro. Un rezultat impresionant l-a înregistrat și pictorul ieșean Felix Aftene. Opera „Armonie în zori” a fost adjudecată pentru 14.000 de euro, pornind de la prețul de 7.000 de euro. Pentru același preț de pornire a început licitarea operei semnată de Georges Mazilu – „Garcon au cerceau”, fiind ajudecată pentru 12.000 de euro. La capitolul grafică, o creștere spectaculoasă a înregistrat guașa realizată de Corneliu Baba, care a crescut în licitație de 9 ori. Lucrarea realizată de Baba în 1977 a avut un preț de pornire de 800 de euro și a fost adjudecată pentru 7.000 de euro. În cadrul evenimentului din 7 iulie au participat aproximativ 400 de palete, iar durata licitației a fost de peste 5 ore.

În cadrul evenimentelor de licitații din luna iulie s-a înregistrat și cel mai mare număr de participanți – o creștere de 11% față de luna iunie. Astfel, rezultatele licitațiilor lunii iulie dovedesc continuarea trendului de maturizare a pieței românești de artă, implicit creșterea numărului de participanți ce provin din tinerele generații.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine