Bucharest PRIDE 2024, evenimentul comunității LGBTQIA+, are loc între 21 și 29 iunie

A nouăsprezecea ediție Bucharest PRIDE 2024 este o ediție manifest desfășurată sub sloganul WE ARE READY. Pe parcursul a 9 zile pline de evenimente, care vor culmina cu marșul Bucharest Pride pe 29 iunie 2024, pe un traseu de la Guvern până la Parlament (Calea Victoriei – Parcul Izvor), comunitatea LGBTQIA+ și susținătorii săi se vor bucura de diversitate și culoare, arătând că societatea românească e mai pregătită ca niciodată pentru egalitate în drepturi, respect și demnitate pentru persoanele LGBTQIA+.

O majoritate istorică reprezentată de 56% dintre români este de acord cu o formă de recunoaștere și protecție legală a familiilor formate din persoane de același sex, fie prin căsătorie civilă, fie prin parteneriat civil, potrivit cercetării „Atitudini și percepții față de nevoia de protecție și recunoaștere a familiilor LGBT din România” realizată de Cult Research pentru Asociația ACCEPT. Acest rezultat indică o creștere de 13 puncte procentuale față de 2021. În plus, 72% dintre români consideră că familiile lor nu ar avea nimic de pierdut dacă familiile formate din persoane de același sex ar avea drepturi egale.

Statul român are obligații față de toți cetățenii români, indiferent de orientarea sexuală sau identitatea de gen a acestora, dar și față de partenerii săi europeni și internaționali. Îndeplinirea acestor obligații nu mai suferă amânare. România trebuie să ofere protecție și recunoaștere legală familiilor formate din persoane de același sex și să adopte o procedură de recunoaștere juridică a genului care să respecte standardele de drepturile omului pentru persoanele transgender.

“Suntem pregătiți este despre noi toți: persoane LGBTQIA+, familiile noastre, aliați ai comunității – oameni care zi de zi fac pași către o lume mai primitoare, mai diversă, mai incluzivă. Cu toții suntem, într-o formă sau alta, pregătiți pentru iubire! Suntem doar în etape diferite de acceptare a acestui fapt.’’, subliniază Florian-Mihail Păun, coordonatorul Bucharest Pride 2024.

“Arta queer din România este în continuă dezvoltare. Așadar urmărim ca, ușor-ușor, să oferim o dimensiune curatorială evenimentelor din cadrul Bucharest Pride. Anul acesta am căutat să aducem evenimente cât mai diverse, care să reprezinte comunitatea și să ofere o platformă cât mai multor artiști și experți queer și să ofere, deopotrivă, oportunități de învățare pentru aliați, membri ai familiilor comunității și publicul larg. Anul acesta vă așteptăm cu proiecții de film, discuții cu experți, ateliere, spectacole, petreceri, concerte și nu numai – toate cu scopul de a arăta că atât comunitatea, cât și noi, ca societate, suntem gata să trecem la pasul următor: suntem gata pentru drepturi egale, respect reciproc și oportunitatea de a învăța lucruri valoroase unii de la ceilalți.”, adaugă Ilinca Prisăcariu, directoarea artistică a Bucharest PRIDE 2024.

Programul Bucharest PRIDE 2024

Anul acesta, săptămâna PRIDE debutează cu o nouă ediție a petrecerii Queer Night – programată de la ora 22:00 la Nook Club. Printre evenimentele pregătite de organizatori în acest an se numără 3 proiecții de film “Queer on screen” la Cinema Elvire Popesco. Festivalul Internațional de Film Queer – ART200 propune o proiecție de scurtmetraje queer urmate de o discuție cu reprezentanți ai echipelor din spatele filmelor proiectate, iar pentru a încheia seria de proiecții cinematografice din Săptămâna PRIDE 2024, Asociația ACCEPT, împreună cu F-Sides & Bad Unicorn, aduc în avanpremieră în România filmul “Love Lies Bleeding”, regizat de Rose Glass.

În cele 9 zile de festival, comunitatea și aliații vor putea alege dintr-o listă de peste 30 de expoziții, proiecții, spectacole, ateliere, conferințe și concerte la care să celebreze cultura și identitatea Queer. Programul Săptămânii PRIDE 2024 este disponibil pe pagina de Facebook a Asociației ACCEPT https://shorturl.at/blha2.

PRIDE Park: 28 – 29 iunie, Parcul Izvor

Un spațiu sigur în care membrii comunității LGBTQIA+ și aliații săi sunt invitați să se bucure de zilele de festival în aer liber, Pride Park va fi și anul acesta un loc de întâlnire pentru artiștii queer, organizațiile LGBTQIA+ din țară și comunitate. Aici, participanții vor găsi în diminețile zilelor de vineri și sâmbătă, 28 și 29 iunie, activități de relaxare, precum Arts&Crafts, activități sportive, sesiuni de yoga și un atelier de teatru senzorial. Vineri, începând cu ora 15:00, scena PRIDE Park va fi dedicată performance-urilor artiștilor locali queer, într-un spectacol plin de culoare și energie. Programul integral al celor două zile de PRIDE Park poate fi găsit pe pagina de Facebook ACCEPT: https://shorturl.at/sr4vt.

Părinții persoanelor LGBTQIA+ sunt vizibili și vocali la Bucharest Pride

Mișcarea pentru drepturi egale este mai puternică prin implicarea părinților persoanelor LGBTQIA+. Aceștia vor fi prezenți la evenimentele dedicate, la standul Grupului civic “Părinți pentru Egalitate”, cât și pe scena Bucharest Pride. Părinți ai persoanelor LGBTQIA+ din România și Republica Moldova vor vorbi despre iubirea necondiționată, experiența coming out-ului, importanța grupurilor de suport și despre modalități de implicare pentru a obține drepturi egale.

Marșul Bucharest PRIDE 2024: 29 iunie, cu pornire de pe Calea Victoriei

An de an, comunitatea LGBTQIA+ din România iese în stradă pentru a-și celebra identitatea, pentru a-și face vocea auzită și pentru a-și revendica dreptul la o viață demnă. Anul acesta, persoanele queer și aliații comunității sunt invitați să strige împreună “WE ARE READY! România e pregătită!”.

Programul Marșului:

16:00 – 17:00 – Întâlnirea participanților pe Calea Victoriei (intersecție cu Strada Gheorghe Manu și trotuarele adiacente Căii Victoriei).

17:00 – 19:00 – Traseul marșului este următorul: intersecție Piața Victoriei cu Calea Victoriei – Calea Victoriei – Pod Națiunile Unite – Bd. Națiunile Unite – traversare Bd. Libertății – alveola Parc Izvor – Parc Izvor (orele 17:00 – 19:00). Traseul va fi parcurs pe carosabil, respectând toți participanții la marș și îndrumările organizatorilor și ale forțelor de ordine.

19:00 – 22:00 – Finalul marșului Bucharest Pride în Parcul Izvor.

Finalul Bucharest PRIDE va fi unul memorabil: un concert Olivia Addams, pe scena PRIDE Park (în Parcul Izvor), cu artista locală Krrysopher cântând în deschidere, de la ora 20:00.

***

Bucharest PRIDE este un eveniment organizat de către Asociația ACCEPT.

***

Plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine