Cinepolitica Nights: proiecții de documentare și lungmetraje pe teme politice

Seria Cinepolitica Nights revine la București, în perioada 18-21 mai, la Cinemateca Eforie, cu șapte proiecții de lungmetraje de ficțiune și documentare, majoritatea în premieră națională. Selecția de anul acesta cuprinde filme multipremiate pe teme politice și sociale de actualitate, thrillere captivante, documentare, precum și primul film narativ despre protestele din Belarus.

Programul și biletele sunt disponibile în rețeaua Eventbook.

Seria Cinepolitica Nights debutează joi, 18 mai, de la ora 20, cu proiecția lungmetrajului Jocul / A játszma (r: Péter Fazakas, Ungaria, 2022) – un thriller dramatic plasat în anul 1963, la Budapesta. Ofițerul de securitate a statului, András Jung (Zsolt Nagy), are o viață perfectă: trăiește fericit cu soția sa, Éva (Gabriella Hámori), iar singurul lucru care îi împiedică promovarea este un coleg competitiv, Kulcsár (Péter Scherer). Când legendarul spion Pál Markó (János Kulka) apare din trecut în legătură cu un caz nerezolvat, începe un duel fără milă, în care nimeni și nimic nu este ceea ce pare, iar un singur gest uman te poate costa viața.

Jocul

Vineri, 19 mai, de la ora 19, seria Cinepolitica Nights continuă cu proiecția în premieră națională a documentarului Dream’s Gate (Iran, Franța, Norvegia, 2023), realizat de Negin Ahmadi. Cineasta iraniană călătorește în zona de război din nordul Siriei pentru a documenta viețile femeilor din YPJ – o grupare paramilitară kurdă exclusiv feminină. Înarmată doar cu aparatul său de filmat, realizatoarea surprinde greutățile, speranțele dar și bucuriile acestor femei incredibile, pentru care lupta împotriva ISIS reprezintă o evadare dintr-o societate patriarhală dominată de restricții. Un film nominalizat la Berlinale 2023 – Ursul de Cristal – Generația 14+ și distins cu mențiune specială – Best Young Director la festivalul ZagrebDox de anul acesta.

Tot în programul zilei de vineri, 19 mai, de la ora 20:30, va fi proiectată, în premieră națională, drama Autobiography (2023), o co-producție Indonezia, Polonia, Germania, Singapore, Franța, debutul regizoral al cineastului Makbul Mubarak, laureat FIPRESCI – Venice Film Festival 2022. Povestea maturizării tânărului Rakib, în umbra unui general corupt, filmul este în același timp o radiografie a societății din Indonezia.

Autobiography

Seria Cinepolitica Nights continuă sâmbătă, 20 mai, de la ora 18, cu proiecția, în premieră națională, a documentarului Fritz Bauer’s Legacy / Fritz Bauers Erbe (Germania, 2022), realizat de Sabine Lamby, Cornelia Partmann și Isabel Gathof. Presărat cu testimoniale emoționante ale supraviețuitorilor lagărelor de concentrare, documentarul dezvăluie parcursul anevoios al judecății crimelor regimului nazist, dar și semnificația acestor procese pentru viitorul umanității.

Tot în programul zilei de sâmbătă, 20 mai, de la ora 20, este și proiecția în premieră națională a lungmetrajului In The Blind Spot / Im toten Winkel (Germania, 2023), nominalizat anul acesta la Berlin International Film Festival – Encounters Award. Thriller-ul psihologic urmărește o echipă de cineaști germani care filmează un documentar în nord-estul Turciei, dezvăluind o rețea complexă de conspirații, paranoia și traume transgeneraționale.

In The Blind Spot

Seria Cinepolitica Nights se încheie duminică, 21 mai, cu două proiecții de lungmetraje de ficțiune, în premieră națională. De la ora 18, Minsk (2022) în regia lui Boris Guts, este primul film narativ realizat despre protestele din Belarus, din august 2020. Filmată dintr-un singur cadru lung, pelicula spune povestea unui cuplu de tineri căsătoriți, Yulia și Pasha, a căror viață se transformă în infern, pe măsură ce oameni nevinovați devin victime ale brutalității poliției.

Minsk

De la ora 20, Kompromat (Franța, 2022) este un thriller captivant, bazat pe fapte reale. La câțiva ani după ce termenul „kompromat” s-a întipărit în memoria publică, filmul cu același nume regizat de Jérôme Salle vine ca un avertisment despre ce înseamnă să fii luat în colimator de guvernul rus.

Kompromat

Biletele la proiecțiile din cadrul Cinepolitica Nights sunt disponibile online pe Eventbook.ro și în rețeaua partenerilor Eventbook, la prețul de 10 de lei.

Ajuns la a XI-a ediție, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine și patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Susținut de: Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerul Culturii, DACIN SARA, și Cinemateca Eforie.

***

Văzut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine