Cum arată un erou?

Așa arată. Exact așa. Chip senin, blândețe în priviri, broboadă neagră, puțin adusă de spate, scundă, aparent fragilă. Poate fi chiar bătrâna pe care ai întâlnit-o în piață, pe care o privești cu drag, îngăduitor, vânzând trei legături de mărar sau borș de casă, și cumperi de la ea pentru că în ea poate vezi bunica de la țară pe care ți-ai dorit-o toată viața, dar nu ai avut bucuria s-o cunoști. Te gândești că o ajuți cumva. Seamănă mai degrabă cu Sfânta Vineri, așa cum mi-o imaginez eu. O mână de om. Nu are pelerină, nu are scut, nu are arme laser, nu are navă spațială, nu zboară, nu știe karate, nu a auzit de Marvel, nu aruncă raze laser cu ochii, nu are cal alb, nu are jeep, nu are armură, nu are doi metri, nu merge la sala, nu vorbește gros, nu are costum mulat pe bicepși, nu este agent CIA sau FBI, nu are ceas de neam prost la mână, nu apare pe prima pagină a ziarelor din Gotham, nu se bate cu pumnul în piept, nu bifează niciun clișeu. Aparent ai de-a face cu o ființă fragilă. Aparent. Și ca ea mai există mii de oameni în țara noastră despre care nu știi că sunt eroi, care nici ei nu știu că sunt eroi, pentru că nu au trăit încă o situație excepțională care să scoată la iveală oțelul din care sunt plămădiți, o situație precum teroarea comunistă care a lovit-o în plin, ani de zile, zi de zi, noapte de noapte, pe bunica din imagine, teroare instrumentată tot de români, de ceilalți români. De ceilalți români. Sau tot de oameni, de ceilalți oameni.

Elisabeta Rizea din Nucșoara nu și-a trădat soțul plecat în munți să lupte împotriva comuniștilor nici când căpitanul Cârnu a atârnat-o de coadă într-un cârlig și a lăsat-o acolo până când părul i s-a desprins de tot de scalp. Până când părul i s-a desprins de scalp. Nici atunci, nici altă dată. A continuat să-i susțină pe luptătorii anticomuniști din munți. Am văzut-o povestind întâmplările prin care a trecut, m-a mirat seninătatea cu care povestea cum, deși torturată și urmărită zilnic, continua să-i ajute pe luptătorii din munți. Și cred că mi-am explicat cumva de unde atâta seninătate: era firesc să facă asta. Era firesc, nici nu s-a gândit vreodată să facă altfel. Așa a fost ea plămădită. Citind cartea-interviu cu ea (împrumutată în studenție de la Bogdan Budeș, mulțumesc!) nu o dată mi-au dat lacrimile. Și recunosc că m-am întrebat nu o dată ce-aș fi făcut în locul ei. Aș fi rezistat? Nu am curajul să zic că da. Nu știu. Cred că doar o situație limită, pe care nu o doresc, m-ar ajuta să-mi răspund la această întrebare. Singură, înconjurată de turnători, cu soțul vânat precum un animal în munți, Elisabeta Rizea a învins trupele de Miliție și Securitate. Nu a cedat. A învins trupele de Miliție și Securitate, nu a cedat, și nu reușesc să înțeleg de ce după 29 de ani de libertate, ca să zic așa, Adrian Păunescu are statuie în București, iar Elisabeta Rizea, în numele tuturor eroilor tăcuți care au învins trupele de Miliție și Securitate, nu. Elisabeta Rizea nu are statuie în București.

„Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să știu că s-a limpezit lumea”, a spus Elisabeta Rizea, a cărei zi de naștere a fost ieri. Cam da. La mulți ani, oriunde te-ai afla, Elisabeta Rizea. Mulțumesc.

6 comentarii
  George

  Salut si multe multumiri, Adrian! Este cel mai bun articol scris pe acest site. Acestea sunt adevaratele modele, pe care cei tineri nu le cunosc. Ma bucur ca aveti curaj! Sa nu uitam nici de doamna Aspazia Otel Petrescu, nici de: Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Marcel Petrisor, Mircea Vulcanescu, Constantin Oprisan, Ion Gavrila Ogoranu, Radu Gyr, George Manu, ieromonahii Arsenie Papacioc, Justin Parvu, Nicolae Steinhardt si nici de zecile de mii de oameni chinuiti si omorati in diabolicul experiment Pitesti, la Gherla, Aiud, Targu Ocna, la Canal si in toate inchisorile comuniste. Si pentru ca ai mentionat de statui: tocmai i-au ridicat una de 6 metri lui Karl Marx, la Trier. Discurs inaugural tinut de Junker. Sa luam aminte!

   Adrian Popescu

   Multumesc pentru gandurile bune. Asa este. Am facut o campanie in trecut “Noua Colectie de Modele. Secolul XX-XXI” , daca nu ma insel, campanie care avea exact acest obiectiv: identificarea si promovarea adevaratelor modele. Poate o reluam.

    George

    Doamne ajuta! Guerrilla ne-ar bucura mult daca ar promova modelele demnitatii si curajului de care tinerii sunt atat de insetati. Ar fi si un semn de curaj pentru voi, in acest veac al piticilor sufletesti. Multumesc!

  Local

  Toate popoarele ocupate de sovietici au opus rezistenţă comunismului. Dar România a avut cea mai amplă, cea mai sângeroasă şi cea mai îndelungată rezistenţă armată anticomunistă, care a durat 18 ani… Jertfele partizanilor în munţi şi închisori dă dreptul României să privească demn, cu fruntea sus, celelalte popoare ale lumii, a scris Adrian Briṣcă, el însuṣi unul dintre cei care s-au opus comunismului:
  “Dar jurământ aţi depus?
  Am depus, […] în camera aia, colea. Erau pe masă: Evanghelia, crucea. Am luat crucea în mână, Evanghelia şi am jurat… Era domnul colonel Arsenescu, era domnul Tomiţă [Arnăuṭoiu], erau nişte doctori, oameni numai de ăştia, cu carte. Şi am jurat că nu voi trăda niciodată. Şi aşa am făcut… Am suferit tot!“ “

   Adrian Popescu

   As fi mai nuantat, cred. Le da dreptul sa stea cu fruntea sus acelora care au avit curaj sa faca asta. Tot romani au fost si cei care i-au vanat si i-au ucis. De fapt, cred vorbim despre oameni.

  Mihai

  Cu ochii umeziți de aceste rânduri iți mulțumesc, îi mulțumesc.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine