Qreator Call for Artists: retrospectiva săptămânii IV

Anul ăsta se aduna recoltele de creativitate, design și inovație. Pentru că Qreator by IQOS dă startul unei competiții pentru seria Qollection din 2020.

Sunt invitați artiști din domenii precum design vestimentar, de accesorii, obiecte și design & tech să își înscrie ideile online, în secțiunea Call for Artists, în categoria și tema care îi inspiră, prin completarea formularului de concurs.

Iar în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, foști Qreatori, împreună cu designeri și membri ai juriului, au explicat ce înseamnă să fii un creator, când le-a venit ideea și cum. Care a fost momentul în care au simțit că artistul și creatorul din ei trebuie să iasă la suprafață. Mai jos am făcut un rezumat al interviurilor din săptămâna 4-8 noiembrie, ca să nu trebuiască s-o faci tu 🙂

…………………………………….

Miruna Miu, una dintre fondatoarele brand-ului La Vie En Doré (Viața în auriu), a intrat în direct luni, 25 noiembrie, în Guerrilla de Dimineață în cadrul Call for Artists by Qreator. Miruna a avut câteva sfaturi pentru artiștii emergenți. Le-a recomandat în primul rând să creadă în visul lor. “Eu recomand ca fiecare dintre noi să creadă în visul lui și să facă tot ce îi stă în putință pentru a-l împlini. Eu, cel puțin, asta am făcut, împreuna cu Roxana Mirea. Și oricât de greu ar părea de îndeplinit orice vis, să știți că nu este și lucrurile vin de la sine și se întâmplă frumos, atâta timp cât muncești pentru lucrul ăsta”. Cele două fete s-au și înscris în cadrul Qreator Call for Artists pentru Qollection 2020, iar despre acest proces, Miruna povestește: “Nu este unul absolut deloc complicat, trebuie sa creezi o colecție capsulă. Noi ne-am înscris cu niște talismane, spre exemplu. Trebuie să îți creezi un moodboard, eventual o machetă, dar lucrurile se fac foarte simplu, poți accesa site-ul lor și acolo poți completa datele necesare și asta e tot.” Simplu, așa că… ce mai stai? 🙂

Cristian Corvin – “cea mai mare gazdă, unde te duci, ești la el acasă” – este unul dintre cei mai cunoscuți și talentați arhitecți din România. Mintea și talentul din spatele designului unora dintre cele mai frumoase restaurante, pub-uri, printre care și Lacrimi și Sfinți, Exoirat, Energiea și Casa Boema din Cluj, Cristian este ambasador Qreator și are un mesaj pentru cei care vor să participe la Call for Artists: să participe.

Pentru că mi se pare o șansă extraordinară, trecând și eu prin etapele astea în care aș fi avut nevoie de o șansă de genul ăsta. Practic răspunde unor nevoi ale artiștilor și designerilor, unor nevoi esențiale. Una e aceea de a-și pune în practică ideile și rezultatul concursului este că lucrările câștigătoare vor fi puse într-o serie limitată și, în al doilea rând, vor fi expuse, deci vor avea expunere. Și sunt exact cele două lucruri care ne pot lipsi. Adică putem avea o idee bună și ori nu avem resursele de a o pune în practică sau poate avem o idee bună, tragem foarte tare, o punem în practică și nu are expunere, rămâne anonimă“.

Laura Hîncu este designer vestimentar și ultimul qreator din anul acesta care își va lansa colecția capsulă în cadrul Qollection 2019 by Qreator. Brandul său vestimentar de îmbrăcăminte pentru femei pune accent pe feminitate și eleganță prin folosirea materialelor fluide și naturale, în special mătasea. Laura a intrat miercurea trecută în direct în Guerrilla de Dimineață și a vorbit despre proiectul pentru care se pregătește acum și a oferit câteva sfaturi artiștilor emergenți care sunt așteptați să își înscrie ideile la Call for Artists by Qreator: “Le recomand în primul rând să aplice. Să citească tot regulamentul de pe qreator.ro, să urmărească Qretorul, să înțeleagă puțin ce se caută – artiști emergenți, să aibă încredere în ideea lor și să meargă așa, la început de drum, pe instinct.

Joi a fost rândul colegului nostru Mihai Gurei să intre în direct la Guerrilla de Dimineață. Mihai este un iubitor de frumos. Un pasionat de design, trenduri, tendințe, fie ele în arhitectură, inovație, modă, viață culturală, design de interior sau lifestyle. Cel care a înființat în București magazinul Intro Design a oferit puțin din expertiza sa Qreatorilor anului 2020, în contextul design-ului tehnologic cu un touch de artă (dacă nu chiar mai mult): “Din punctul meu de vedere, tot ceea ce ajunge să fie utilizat de cineva și pe o perioadă mai lungă de timp trebuie să atingă și arta, pentru că sunt obiecte cu care trăim și cu care coabităm și atunci e foarte important să ne raportăm și într-o manieră estetică la ele. Chiar și un ghiveci pentru flori trebuie să aibă niște elemente estetice care să ne facă să ne simțim bine, știi? Pentru cp toate obiectele ăstea din jurul nostru ar trebui să ne facă să ne simțim bine. N-ar trebui să ne frustreze, să avem o problemă în a le folosi, să avem probleme să le reciclăm (…) Emoția asta ar trebui să fie generată constant“.

Ziua de vineri a reprezentat o dublă sărbătoare. În timp ce Radio Guerrilla sărbătorea 15 ani de emisie, proiectul Qreator Call for Artists din Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei ajungea la momentul retrospectivei celor patru săptămâni, în încheierea periplului artistic din ultima lună. Înscrierile sunt încă deschise, urmând să fie aleși creatorii care își vor prezenta ideile și colecțiile în restul lunilor din anul 2020. Așadar, nu mai stați pe gânduri. Serios.

Arta vine în toate felurile și formele, dar așa cum au punctat și matinalii, iar Qreator cheamă la înaintare artiștii emergenți în domenii care sunt foarte folositoare și îți fac viața mai bună și frumoasă: design vestimentar, design de produs, chiar și design tehnologic. Arta nu este doar despre “tăiat de urechi” și angoase, este chiar despre ceea ce ne face mai buni, mai împliniți și mai fericiți.

……………………………………………

Amintim cele patru teme de concurs pentru Qreator Call for Artists:

  • Resisting fast fashion – o piesă vestimentară care nu trebuie schimbată la finalul sezonului / obiecte adaptabile;
  • Back to the future – piese inspirate de fuziunea dintre vechi și nou / obiecte reinventate;
  • Multi-sense design – un obiect ce activează mai multe simțuri;
  • Solve a problem – o creație care rezolvă o problemă cotidiană și care schimbă lumea.

În continuare, vă dorim să curgă cu idei, să vă simțiți inundați de creativitate, să lăsați artistul din voi să iasă la suprafață și să aveți curaj.

Felicitări, Qreatori! Succes, curaj și inspirație artiștilor anului 2020!

Home is where you create.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine