România + Belgia = EUROPALIA

Pe 1 octombrie s-a dat startul celui mai mare Festival Internațional de Arte – EUROPALIA, desfășurat în Belgia. Pentru această ediție, a 27-a, România are, în premieră, statut de invitat de onoare.

  • Majestăţile Lor Regele Philippe al Belgienilor şi Regina Mathilde, alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, au vizitat expoziţia „Brâncuşi. Sublimarea formei” la centrul BOZAR din Bruxelles, eveniment care a marcat deschiderea festivalului. Expoziţia, curatoriată de istoricul de artă Doina Lemny, reuneşte, pe lângă fotografii şi documente, opere de artă ale marelui artist român împrumutate din mari muzee ale lumii precum: Tate Gallery din Londra, Muzeul Rodin şi Centrul Pompidou din Franţa, Muzeul Hirshhorn din Washington şi Muzeul Guggenheim din New York, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul de Artă din Craiova, dar şi lucrări din colecţia Academiei Române şi din colecţii private.

         „Brâncuşi simplifică forma şi de aceea am şi intitulat această expoziţie Sublimarea formei, pentru că el ajunge la simplificare până la a o sublima”, a precizat istoricul de artă Doina Lemny.

  • Perspectives, un proiect despre conceptul de identitate în arta românească sau despre cum a fost formată identitatea românească în contextul socio-politic, este o completare necesară la expoziția Brâncuși. Această expoziție de arta modernă și contemporană românească urmărește evoluția artei românești de la mijlocul sec. XIX până în zilele noastre și este prezentă la Bozar până la 12 ianuarie 2020.

  • Extinction Room (Hopeless.), cea mai recentă creație semnată de coregraful Sergiu Matiș, a fost prezentată în cadrul expoziției „Brâncuși. Sublimarea formei“ de la BOZAR, Bruxelles, în perioada 17-19 octombrie. Instalația audio performativă, cu înregistrări sonore ale unor specii de păsări dispărute sau pe cale de dispariție, explorează ideea de natură în societatea occidentală. Inspirați de opera lui Brâncuși, șapte artiști prezintă o serie de performance-uri și instalații pe întreaga durată a expoziției, în fiecare joi, vineri și sâmbătă. Concepte de Manuel Pelmuș, Sergiu Matiș, Alexandra Croitoru & Vlad Basalici, Anne Teresa De Keersmaeker, Gaëtan Rusquet & Philip Janssens, Lia Perjovschi și Mădălina Dan.
  • Proiectul de artă contemporană „URS GEEST” al artiştilor Casper Fitzhue (România) şi Bart van Dijck (Belgia), a constat într-o instalaţie şi un performance, ce a fost prezentat în perioada 6 octombrie – 12 decembrie. Expoziţia a fost precedată de un performance al artiştilor care au interacţionat cu localnicii din oraşul belgian Hasselt, bătându-le din uşă în uşă, invitându-i la eveniment și oferindu-le o băutură numit jenever, fabricată în ediție limitată special pentru acest proiect.

URS GEEST – foto A N N A Stepanova

URS GEEST – foto A N N A Stepanova

  • Expoziția de artă contemporană „101 Livres Ardoises“ (101 cărți-ardezie) a artistei Wanda Mihuleac, un demers artistic de explorare a semnificațiilor pe care forma, materia, textura și cromatica suportului le conferă textului, a fost găzduită de Teatrul din Liège, în perioada 8-31 octombrie 2019.

    Prezentate sub forma unor instalații, cele 101 lucrări – cărți-obiect sau obiecte-carte – au fost create de Wanda Mihuleac de-a lungul a șapte ani, în urma întâlnirii artistei cu 101 poeți, artiști și muzicieni francofoni cu care a colaborat în cadrul acestui experiment colectiv.

  • Publicul belgian a primit cu entuziasm expoziția „Dacia Felix. The Glorious Past of Romania“, deschisă oficial în data de 18 octombrie, la Gallo-Romeins Museum Tongeren. În cadrul expoziției sunt prezentate cele mai importante descoperiri arheologice, inclusiv mari tezaure princiare, precum și obiecte de ceramică, armament, obiecte de import din lumea greacă și elenistică, piese ilustrând contactele civilizației geto-dacice cu vechile popoare europene: grecii, sciții, celții, sarmații.
  • Compozitorul belgian Milan Warmoeskerken a creat prima compoziţie electroacustică pentru tulnic, care a fost prezentată în premieră în cadrul festivalului. Milan W. a făcut parte dintr-o rezidenţă artistică de 10 zile în comuna Avram Iancu, judeţul Alba, prin care a documentat, înregistrat şi compus muzică pentru tulnic. Aici, el a interacţionat cu tulnicăresele din comună şi satele adiacente. Din această colaborare au rezultat multe ore de înregistrări cu acest instrument şi crearea unor compoziții muzicale complet noi, electroacustice.

Compoziţie electroacustică tulnic
Foto: Laurent Orseau

Compoziţie electroacustică tulnic
Foto: Laurent Orseau

  • Unul dintre primele și cele mai importante albume de muzică electronică din România este “Gradeatia/Natural”, lansat în 1984 de compozitorul român Octavian Nemescu, la casa de discuri Electrecord.

    Au fost prezentate cele trei capodopere ale muzicii spectrale: “Gradeatia”, “Natural-Cultural”, “Lacul Lacrimilor” iar redarea compoziţiilor a fost făcută prin spatializarea pe 8 canale diferite.

Octavian Nemescu
Foto: Laurent Orseau

  • Marius Mihalache, unul dintre cei mai apreciaţi si cunoscuţi țambaliști români, a susținut la Ghent, în perioada 18-20 octombrie 2019, workshop-ul “Istoria şi armoniile ţambalului”, prin care a împărtășit celor prezenți tehnicile de mânuire ale acestui încântător instrument.
  • Mahala Rai Banda, una dintre cele mai cunoscute trupe din România care cântă în limba romani, a susținut în perioada 16-20 octombrie 2019 cinci concerte în mai multe localități din Belgia.

    O noua comoară muzicală din Est”, după cum au fost prezentați la RADIO BBC, sau „Noua bombă a Balcanilor”, aşa cum i-a etichetat ziarul Le Parisien, Mahala Rai Banda a compus piese ce au fost remixate, între alţii, de Nouvelle Vague, Balkan Beat Box, Shantel.

  • Expoziția „BE & RO: LOOKING BACK, THINKING FURTHER” va putea fi vizitată până la 19 ianuarie,  la Musée des Beaux-Arts din Tournai. Vernisajul a avut loc în prezența artiștilor fotografi Daniel Constantinescu, Nicu Ilfoveanu, Iosif Király, Bernard Bay, Nicolas Clément și Isabelle Detournay, iar lucrările celor șase artiști români și belgieni au intrat în dialog cu lucrări din colecțiile muzeului.

  • Istoria celei mai vechi case de discuri din România este expusă vizual şi auditiv la Biblioteca Muntpunt din Bruxelles până la 20 noiembrie 2019.Expoziţia „Electrecord – Romania in Vinyl Covers” este un proiect de revizitare istorică a primelor șase decenii de funcționare în spațiul românesc (anii 1930-1990) a companiei de înregistrări audio.

  • Expoziția „Displacement and Togetherness“ prezintă perspective culturale ale fenomenului migrației, incluzând și o secțiune dedicată migrației artiștilor din România spre Vest în perioada comunistă, în special la sfârșitul anilor ’60 și în anii ’70. Deschisă la Cultuurcentrum Strombeek Grimbergen, în cadrul festivalului Europalia, expoziția de artă contemporană va putea fi vizitată până la 12 decembrie 2019.

  • Rodion G.A. a prezentat la BOZAR noua coloană sonoră a filmului de animaţie cult „Misiunea Spaţială Delta”.În 1984, mai mulţi muzicieni români au fost invitaţi să trimită demo-uri pentru coloana sonoră a filmului de animaţie SF avangardist „Misiunea Spaţială Delta”, regizat de Victor Antonescu şi Mircea Toia. Printre cei care au trimis materiale a fost şi artistul de muzică rock, Rodion Ladislau Roşca. Respinsă de producătorii filmului, propunerea sa a rămas necunoscută publicului până când casa de discuri britanică Strut Records a decis să o lanseze în 2014.

    Organizatorii Europalia i-au propus lui Rodion G.A. să-şi finalizeze munca începută în 1984.
    Cu ocazia EUROPALIA România, filmul „Misiune Spaţială Delta” a fost proiectat pentru prima dată cu noua coloană sonoră.

  • Concertele „The Island“, susţinute de Ada Milea și Alexander Bălănescu Quartet, au avut loc în Marea Britanie şi în Belgia, pe 30 şi 31 octombrie. Pe 30 octombrie, concertul „The Island“ a fost reprezentat în centrul de artă Rich Mix din Londra (Marea Britanie), iar pe 31 octombrie, la Muzikantenhuis din Gent (Belgia).

Ada Milea și Bălănescu Quartet
Foto: András Ferencz

Ada Milea și Bălănescu Quartet
Foto: András Ferencz

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine