Simona Predulescu / Moş Crăciun a murit!

În dimineaţa de Crăciun, fetiţa de 8 ani se trezi cu un sâmbure de speranţă cuibărit în suflet. Poate anul acesta Moş Crăciun a trecut şi pe la ei, poate că anul acesta Moş Crăciun nu i-a uitat, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Ultima dată când Moşul a trecut pe la ea a fost acum doi ani, când era în clasa I şi i-a adus în dar un minunat stilou chinezesc, argintiu, cu steluţe colorate. Dar pentru că e bătrân, Moşul i-a rătăcit cadoul şi l-a lăsat la o altă adresă. Spre norocul fetiţei, l-a lăsat nu prea departe, l-a lăsat sub bradul naşei ei. Deşi fetiţa nu e încă complet lămurită de unde a ştiut naşa ei pentru cine e cadoul. Poate că şi ea este un fel de vrăjitoare, aşa cum e Moşul? Pentru că Moşul a ştiut că fetiţei îi place să scrie şi că işi doreşte exact un stilou chinezesc argintiu. Steluţele au fost ideea Moşului. Fetiţa iubeşte stiloul acela, este darul cel mai de preţ pe care l-a primit. De teamă să nu îl piardă, îl foloseşte doar acasă. Copiii nu au crezut-o când le-a povestit despre cadoul Moşului. Cum ar fi putut să o creadă când nu au văzut-o niciodată cu el? La şcoală, fetiţa are întotdeauna degetele pătate cu cerneală de la stiloul pe care îl foloseşte şi care nu e nici argintiu şi nici nu are steluţe colorate. Stiloul de la Moş Crăciun este mult prea preţios pentru ea şi nu îşi permite să îl piardă.

Anul trecut Moş Crăciun nu a ajuns la ea. Fetiţa a crezut că din cauză că nu a avut brad. Părinţii ei nu au bani pentru brad, banii câştigaţi sunt cheltuiţi pentru mâncare. Uneori şi pentru băutura tatălui. Dar anul acesta are şi brad. Fetiţa a chiuit de bucurie când, într-o zi, când s-a întors de la şcoală, a găsit, în dormitorul pe care îl imparte cu fratele ei, un brăduţ frumos împodobit. Aproape că a uitat de Moş Crăciun. Pentru că a fost cuminte, vecina de la etajul 1 a vrut să îi facă fetiţei o surpriză. A reuşit. Cea mai frumoasă surpriză..

Dar poate că anul ăsta, pentru că are şi brad, Moş Crăciun va veni. Fetiţa îşi doreşte o jucărie. Nu păpuşă, pentru că nu îi plac păpuşile. Ea se joacă cu fratele ei cu cowboys şi indieni. Poate le aduce “Nu te supăra, frate!”. Acesta e un joc cu care fetiţa s-a jucat când a mers în vizită la o colegă de clasă.

De data asta, a lăsat sub brad şi carnetul de note. Poate Moşul nu ştie că ea are numai note de 10. I-a scris şi un bileţel, cu stiloul argintiu, în care îi povesteşte Moşului cum, împreună cu fratele ei, spală vasele şi duc gunoiul. Fiecare, pe rând, în zilele în care mama lucrează după-amiaza.

În ciuda tuturor pregătirilor, nici anul acesta Moş Crăciun nu a trecut pe la ei. Fetiţa nu a găsit sub brad decât carneţelul ei de note şi o bomboană topită, pe care i-o lăsase Moşului, în cazul în care are poftă de ceva dulce.

În dimineaţa de Crăciun, fetiţa de 8 ani a înţeles că pentru copiii săraci nu există Moş Crăciun. Copiii săraci pot învaţa bine şi pot fi cei mai cuminţi copii din Univers, la ei Moşul nu va ajunge niciodată. Pentru că e mai uşor pentru Moş Crăciun să vadă copiii care locuiesc într-o vilă decat să îi vadă pe cei care locuiesc înghesuiţi într-o cămăruţă, într-o zonă cu multe cămăruţe, în care locuiesc mulţi copii săraci. În anul acela, Moş Crăciun a murit! Fetiţa nu l-a mai aşteptat niciodată. Şi-a promis însă că, de fiecare dată când va putea, va fi Moş Crăciun pentru cineva. Şi nu neapărat în ziua de 25 decembrie. Iar, din când în când, nu foarte des, visează că Moş Crăciun va veni şi îi va aduce un minunat stilou argintiu, cu steluţe colorate.

……………………………………………………………………………………..

La începutul săptămânii am lansat ce-a de-a treisprezecea temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Cum sună scrisoarea ta pentru Moș Crăciun de anul ăsta?

Concursul se încheie duminică, 14 octombrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 15 octombrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai sus este unul din textele finaliste.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine