Veștile Go-Mio din gastronomia locală #5

– Vă recomandăm să citiți o perspectivă academică asupra Noii Bucătării Românești, semnată de Adriana Sohodoleanu și publicată de ISCOADA. Veți regăsi acolo, desigur, pe bucătarii de la NOUA, KAIAMO, Mahala restaurant, MAIZE farm to table, Anika Restaurant, Kane – New Romanian Cuisine, Szikra, SyndicatGourmet, Bistro de l’Arte sau Fragment, precum și detalierea unor concepte ca terroir sau locavorism.

Pâine și Vin, PăjiturEla

| | | | |

Introducem o rubrică nouă în seria noastră de vești, care va fi deschisă până la final de an. Încurajăm cadourile care sprijină gastronomia anul acesta mai mult ca oricând, așa că vă prezentăm

🎀 Idei de cadouri din gastronomie:

– Am lansat împreună cu ialoc.ro cardul cadou #maideparte. Deocamdată poate fi folosit în oricare din restaurantele Anika Restaurant, MAIZE farm to table, Paninaro Bucharest, MAIZE farm to table, Noeme – former GUXT, La Cuptor, Rocca by The Jar, NOMAD Skybar, Restaurant DaDa, iar lista va continua să se extindă, împreună cu experiențe gastronomice speciale de Sărbători;

– Dacă nu citiți deja newsletter-ul Omnivor de la Decât o Revistă, vă recomandăm să vă abonați. Iar dacă vreți să îl citiți mult timp de-acum încolo, vă invităm să oferiți cadou un abonament digital la Decât o Revistă, adesea poveștile lor sunt și din gastronomie;

Revino Cheese & Wine propune pachete speciale de Sărbători.

Simbio Kitchen

 Evenimente din gastronomie (detalii despre toate evenimentele de mai jos și altele selectate de noi în Calendarul de Gastronomie)

– 13 & 14 noiembrie: Marin&Friends are meniu special de #gourmetdelivery;

– 16 noiembrie: Asociația My Transylvania organizează conferința online  Slow food + slow travel + pandemie = ?;

– 1 decembrie: Are loc evenimentul Sărbătoreşte 1 decembrie la Conac, la Casa Timiș.

Restaurante și bucătari:

MAIZE farm to table are meniu nou de livrare, iar cuvântul cheie este hot dog;

Szikra merge #maideparte și gătește cu pre-comandă. Campania se numește Make it happen și are deja 3 episoade: Bake it happen, Cook it happen și Shake it happen;

KAIAMO anunță un nou manifest culinar de săptămâna viitoare, iar SyndicatGourmet anunță, la rândul său, noutăți în curând;

Kane – New Romanian Cuisine a anunțat lansarea proiectului “Localnicii”, care începe cu un meniu creat doar cu produse locale și continuă cu un show online și o hartă digitală a micilor afaceri locale, printre altele;

Amvrosia Restaurant Grecesc oferă de curând opțiunea de livrare acasă. Detalii pe pagina lor;

– Câteva restaurante au anunțat că vor fi închise în următoarele luni. Printre ele, Voilà, Zexe, Bujole și Restaurant Pasaj Sibiu (care preiau totuși comenzi, în anumite condiții – detalii pe pagina lor). Sperăm să le revedem cât mai curând redeschise.

MACE by Joseph Hadad

Vinuri și crame:

– Evenimentul de anul acesta al celor de la Rovinhud este online, însă rămâne la fel de interesant și are, ca de obicei, și o componentă caritabilă – ROVINHUD Wine Talk 2020.

Alte vești din gastronomie:

– O enciclopedie a sarmalelor, acesta este cel mai nou proiect al lui Cosmin Dragomir. Fiecare din voi îl poate susține – aflați cum pe pagina expresiv denumită Sarmale;

My Transylvania a trecut printr-un proces de rebranding și, odată cu un logo nou, vrea ca sensul de “My” din nume să devină al fiecăruia din cei care se implică sau susțin proiectul, deci se pun bazele unui sentiment și mai puternic de comunitate;

– Chef Cezar Munteanu povestește despre Chef Atelier – restaurantul său deschis anul acesta – într-un interviu de la CoverStories.

Crazy

Fotografiile sunt de la 1. Pâine și Vin și PrăjiturEla, 2. Simbio, 3. MACE by Joseph Hadad și 4. Crazy.

Foodies merg #maideparte – Portret de foodie

Continuăm cu ceva ce face un foodie autentic: Foodies doresc să știe cât mai multe despre ingredientele folosite de bucătari și susțin mai ales acele restaurante unde producătorii locali sunt aleși cu grijă și unde sunt furnizori de încredere pentru feluri de mâncare cu gust, gătite cu responsabilitate.

Din fericire, ultimii ani au fost buni pentru gastronomia din România. Tot mai mulți producători locali au obținut toate certificările care le permit să devină furnizori pentru restaurante, au dezvoltat disciplina necesară pentru a deveni parteneri consecvenți, de încredere pentru restaurante, în timp ce tot mai mulți bucătari împărtășesc “secretele” lor despre cele mai bune ingredientele locale și producătorii cu care lucrează, ba chiar le menționează și în meniu, cât să fie cât mai transparentă informația și pentru oaspeți.

Facem portretul robot al unui foodie. Ne dorim ca această comunitate să devină tot mai vizibilă și mai puternică, iar dacă te auto-identifici, te invităm să te bucuri de experiențe gastronomice memorabile oferite de restaurantele selectate de comunitatea Gault&Millau și de Avanposturile Radio Guerrilla. Le găsești marcate ca atare în ambele platforme. Perioada aceasta e cea mai potrivită pentru a susține gastronomia.

Săptămânal, portretul unui foodie autentic se va contura tot mai clar cu noi comportamente dorite și apreciate de creatorii de gust din comunitățile noastre.

Recomandare articole Gault&Millau:

Am stat de vorbă cu Radu Dumitrescu, bucătar și proprietar Voila și Lovin, despre ce a semnat mobilizarea unei comunități loiale de clienți din martie și până acum și despre ce urmează pentru fiecare din restaurante. Interviul e aici.

Seria “O voce” este modalitatea noastră de a oferi bucătarilor și echipelor lor din restaurante oportunitatea de a-și comunica experiența și cum gestionează contextul dificil de acum, de a vorbi despre bune practici și de a se susține reciproc. Ne dorim să consolidăm comunitatea puternică de creatori de gust și să îi vedem în continuare curajoși și decisivi în fața provocărilor create de pandemia COVID-19. Seria își propune să surprindă și să amplifice vocea colectivă a gastronomiei din România, creată din vocile individuale ale celor pasionați de gastronomie.

Pe săptămâna viitoare, foodies!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine