Victoria Breia / Să legalizăm, da, dar putem să reglementăm? Cine o să facă legile și, mai ales, cum se vor aplica?

La începutul săptămânii am lansat prima temă a noului sezon Vocea Ascultătorului (sezonul 4),  un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Care sunt argumentele tale pro și contra legalizării marijuanei?

Concursul se încheie duminică, 21 octombrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 22 octombrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Victoria ne-a trimis din nou unul din textele finaliste.

***

Caut, caut, caut. Informațiile despre marijuana pe care le poți găsi sunt nenumărate. Tocmai abundența lor face subiectul dificil de abordat. Când am auzit eu prima dată despre canabis? Care e diferența dintre planta de cânepă și cea din care se extrag substanțele psihotrope al căror uz este legal în cafenelele din Amsterdam? Care este diferența dintre marijuana folosită în scop “recreativ” și cea folosită în scop medical? Este periculos pentru adolescenți consumul de marijuana în scop recreativ?  Poate consumul de marijuana să fie o poartă către consumul de alte droguri, mult mai periculoase? Mi se învârt în cap întrebările astea și mă gândesc că sigur s-au scris deja lucrări pe tema pro și contra legalizării consumului de marijuana. S-or fi scris, dar ce folos dacă ele sunt cunoscute într-o lume restrânsă …?

Când vorbești de legalizare ar trebui să vorbești despre cunoașterea la scară largă a subiectului. Cum s-a ajuns să se interzică ceva într-o societate? Ce valoare are o părere legată de orice subiect dacă habar n-ai despre ce vorbești și tot ce faci este să repeți vorbele altora doar că să arăți că îți place să fii implicat în viață societății…? Îmi mai ziceam eu știind deja că voi scrie pe tema asta. De păreri regurgitate și preluate cu sadism de unii care le dau drept trufandale e plină lumea. Hai să vedem ce se poate face cu datele pe care le pot strânge spre mai buna înțelegere a subiectului. N-o să-l epuizez eu în câteva mii de cuvinte, dar nici n-o să câștigăm nimic dacă stau cu mâinile în sân.

Să ne așezăm pentru o clipă în tabăra susținătorilor legalizării consumului de marijuana. Argumentele lor pleacă de la niște mii de ani în urmă când marijuana se folosea în scopuri medicinale, trec prin prohibiția consumului de alcool din Statele Unite ale Americii, din anii ’20, și ajung la comparații între țări ca Olanda, unde consumul de marijuana este legal și extrem de bine reglementat și țări în care consumul rămâne ilegal.

Da, faimoasa prohibiție din anii ’20, din Statele Unite, deși propusă ca soluție de vindecare a unei societăți în care consumul de alcool făcea ravagii, a făcut și mai mult rău. De aceea s-a și renunțat la ea după treisprezece ani. Da, Olanda este o țară model în care care consumul de marijuana este strict reglementat. Se poate cumpăra numai din anumite magazine, se poate consuma numai în anumite cafenele. Legea în acest domeniu este fără echivoc. Cafenelele în care se poate consuma marijuana sunt discret semnalate. Consumul și vânzarea de alcool sunt strict interzise aici. Se pare că lucrurile funcționează. Cea mai mare parte a consumatorilor au scăpat astfel din mâinile traficanților. Stau liniștiți pe o canapea și visează la ce-or fi visând ei. Legal și fără să îmbogățească rețele de infractori, ba chiar contribuind la bunăstarea societății, având în vedere că se plătesc impozite pe asta.

Nu, acesta nu este un argument care poate fi folosit și în favoarea legalizării prostituției. Marijuana nu suferă când este consumată. Cei care se prostituează cred că suferă profund.

Consult, consult, consult. TEDtalks, Psychology Today, Ziare.com, cunoscuți, cărțile mele de biologie și de neuro-fiziologie, radio. Răsuflu. Produsele pe bază de substanțe extrase din anumite părți ale plantei de marijuana par să fi ajutat mulți oameni aflați în situații extreme. Plantele folosite au un conținut mare de CBD (cannabidiol) și unul nesemnificativ de THC (tetrahydrocannabinol). Suferinzi de boli rare, degenerative, suferinzii de Parkinson, de epilepsie, de cancer, de depresie, și de câte și mai câte alte boli care distrug existente se pare că-și pot găsi alinarea cu ajutorul medicamentelor care conțin acest CBD. Cazurile de copii bolnavi sunt evident cele mai impresionante. Dacă mai sunt și gemeni, efectul asupra celor din jur e devastator.

Bun, să-i lăsăm pe cercetători să ajungă la concluzii legate de consumul medical, deși iată, inițiativele nu au pornit de la lumea medicală, ci de la cea “civilă”. Să ne întoarcem la consumul de substanțe extrase din varianta de plantă de marijuana cu conținut ridicat de tetrahydrocannabinol(THC), substanță psihotropă.

Din săraca mea experiență personală de două fumuri, am tras concluzia că “marijuana smoking doesn’t do it for me”. Corzi de chitară mangâiate de un virtuoz, la momentul potrivit în boxele care trebuie, și am deja starea de beatitudine sau de euforie pe care m-aș fi aștepta să o am în urma unui fum.  În plus, nu trebuie să elimin din ecuație un pahar de vin sau unul de lichid cu bule. Licorile strânse din boabe culese cu gingășie, strivite cu evlavie, împerecheate cu știință, depozitate în butoaie special făcute de mâini pricepute și așteptate cu răbdare și cu respect mă inspiră mai mult decât un fum. Dar asta este strict treaba mea.

Am totuși și o experiență simpatică legată de marijuana. La prima vizită în Amsterdam, după o plimbare pe canale și o vizită la Rijksmuzeum mă simțeam așa cum îmi imaginam că trebuie să se simtă cei care se desfătau cu fumuri în semiîntunericul cafenelelor. Mirosul puternic, inconfundabil, care ieșea pe ușile lor deschise părea că ni se urcase la cap. Pluteam pe străzi și râdeam din orice, fără să fi consumat decât imaginația noastră.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine