Anca-Maria Bănescu / Lumea se schimbă tot timpul. Ce ar mai fi de modificat? (concurs)

A schimba lumea e o tentație comună: insatisfacțiile personale duc, de multe ori, la obida de a „schimba lumea”. Cum Lumea e interpretare subiectivă, cel mai greu ar fi nu să o schimbi în sine, ci să o schimbi cu responsabilitate, cât mai obiectiv posibil.

Schimbarea lumii în ceea ce privește condițiile ei exterioare (sistemul de legi, de putere, de relații) poate fi necesară, dar nu și suficientă; a schimba lumea interioară e la fel de important. Subtil sau pe față, Lumea se schimbă oricum. În toate domeniile cunoașterii, umanitatea progresează continuu, acumulând resurse impresionante și asta influențează concret viața de zi cu zi; dar conștiința sa ține pasul? are omul și o evoluție (măcar o stabilitate) interioară, pe fondul acestor transformări practice? poate exista o umanitate în primul rând morală? sau tentația hedonismului, individualismului rămâne dominantă (organic), în dauna empatiei? ori poate că există un oarecare echilibru între cele două planuri, interior-exterior, mai greu perceptibil, care ține Lumea în picioare? Dileme.

Totuși, dacă aș avea puterea de a schimba ceva în lume,

… i-aș face pe toți oamenii foarte mici proprietari. Încât fiecare major/ă peste 18 ani să primească pe timpul vieții, gratuit, o palmă de pământ. Cât să-și ridice ochii spre soare și să-i coboare în iarbă, pe pământul său, fiecare. Proprietatea ne face demni de noi. Ne și responsabilizează, ceea ce e bine. Și ne dă sentimentul de siguranță – cel pe care îl pierdem de câteva ori pe zi, în tumultul lumii. Oricând vrei, poți să te așezi în tihnă sub copacul tău, sub cerul tău, sub gândul tău răzleț, tu cu tine și cu alții; poți să-ți sădești acest pământ; poți să ridici un adăpost. E un loc doar al tău, spațiu al libertății, bucuriei, ”fără rest”. Fie un asemenea loc pentru fiecare și vom avea cu toții altfel!

… i-aș face pe toți oamenii eroi între eroi. Încât fiecare om să fie consemnat într-o condică a istoriei Binelui Necăutat, pe măsură ce se aude despre fapta lui de omenie. Nu ar fi exagerat deloc. Fiecare, de câteva ori în viață, facem ceva extraordinar, cu vorba, cu fapta, cu gândul, mai ales neplanificat, dar cu impact providențial pentru un seamăn oarecare sau pentru mai mulți. Chiar și penitenții de diverse feluri, absolut toată lumea. Recunoașterea eroismului de rând ar fi o dreaptă reparație: nu se consemnează, în istoria popoarelor, decât binele celor vremelnic învestiți cu vreo putere (politică sau administrativă) ori cu vreo misiune (militară sau diplomatică). În rest, arhive de scripte privind sentințe, pedepse, iertări – doar răul este reținut dintr-o viață de om. Dacă pentru rele suntem condamnați, de ce nu am fi și pentru bune? Condamnați la un pic de nemurire. Fie o asemenea condică și vom face cu toții altfel!

… i-aș face pe toți oamenii spirite în trupuri multi-regn. Încât toată suflarea omenească să poată viețui, în același timp, vegetal, animal, mineral, să poată simți complex și universal, meta-fizic. Miza: o mai mare armonie în con-viețuire. Pentru asta, ar trebui ca excitația nervoasă și senzorială să-i vină omului, multiform, din lumea pe care o respiră, o calcă sau o scormone cu telescopul, o folosește, o modelează și, oho, o degradează; în ființa lui, omul să cuprindă fotosinteza, hibernarea, starea de crisalidă, protecția solzului sau a țepilor, să fie un pic și algă, un pic și piatră, un pic inel în jurul lui Saturn, să vorbească prin țipătul acvilei, să fie frunză uscată, protectoare pentru gărgărițe în timpul iernii, să fie râu, să fie stalactită, să fie sfinx, înger, abur, scânteie, început (mugur), să fie tot. Cu alte cuvinte, să fie ”pătruns de sine însuşi”, dar și plin de orice ”alter”. Să fie natură lăuntrică, dar și Natură vie pluriformă. Căci doar înțelegând omul pe pielea lui această Fire atotcuprinzătoare, o va proteja cu instinct de posesie sănătoasă. Fie o asemenea metamorfoză superioară și vom fi cu toții altfel!

…………………………………………

La începutul săptămînii trecute, am anunțat concursul „Noi îți dăm un site, tu schimbă lumea“, invitînd ascultătorii de Radio Guerrilla și cititorii site-ului nostru să ne trimită un text cu tema: „Dacă aș avea puterea de a schimba lumea, primele trei lucruri pe care le-aș face ar fi…“. Concursul s-a încheiat ieri. Acesta este unul dintre textele finaliste. 

2 comentarii
    Cristina Grozescu

    As oferi oamenilor sansa sa se bucure de viata . As schimba putin regulile . As oferi tinerilor posibilitatea sa calatoreasca , sa cerceteze si sa descopere cu adevarat lumea in care traiesc , as baga o perioada de asa zisa pesionare in tinerete, dupa terminarea facultatii , le-as oferi poate o alocatie pentru o perioada de 5 ani pentru a putea calatori cu programe si tarife speciale pentru ei. As schimba varsta de pensionare de la batranete lasand la aprecierea medicilor daca acei oameni sunt sau nu capabili sa munceasca poate chiar pana la sfarsitul vietii, pentru ca ce poate oferi un om intelept care a invatat si experimenta o viata intreaga are mai multa valoare decat nepriceperea si bajbaiala din tinerete, in general vorbind. Ar merita facut un astfel de expriment.

    Oana Brebenel

    Foarte frumoase aspiratii. Mi-a placut mai ales partea cu “spirite in trupuri multiregn” .

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine