Cătălina Rojișteanu / Mi-s un singur vers

Mr. and Ms. Univers. Dl. și dna Univers… Hait, nuntă! O voce atotputernică tună de pretutindeni: ”Dragi cetățeni ai Universului, ne-am adunat aici pentru a uni în sfânta și nemărginita taină a reîntregirii aceste două ființe universale. Prin puterea expansiunii mele, constat îndeplinite condițiile Big Bang-ului și vă declar domnul și doamna Univers! Ups, am scăpat verighetele într-o gaură neagră. Nu-i a bună!

Nuntă nu e, am mai făcut-o o dată! Știu cum e.

Cum, am primit titlul de Miss Univers?

În sinea mea: Sigur este o greșeală. Nu mai sunt miss de mult. Recunosc, am cochetat o dată cu ideea, pe la 15 ani, când m-a dus mama la o prezentare a casei de modă Venus la Intercontinental și l-am văzut pe Botezatu (nu mă judecați, că nici eu n-o fac; era tânăr și frumos sau așa îl vedeam eu din rândul de lângă podium). Mi-a trecut repede, oricum îmi mai lipseau doi centimetri ca să mă încadrez în standardul lor. M-am apucat de citit și m-am făcut bibliotecară. Defilez printre rafturi și legăn din degete pe tastatură. Cum ziceam, cred că e o glumă. Tind să mă uit candidă la cameră ca să pot râde la reluare. Cum, nu e glumă? Dacă-mi dau ăștia și cheia universului, ce mă fac, unde o mai agăț și pe aia? Cheia de la casă, de la mașină, de la portbagajul exterior, de la seif (kidding, n-am), de la casa sufletului, de la sertarul cu lucruri pe care nu le spun (ăsta cam dă pe dinafară), de la cutia cu armele secrete de mamă… Toate metale grele. A, cheia universului e simbolică și imaterială. Ingenios. Și, oare pot să aleg eu cine să-mi cânte la premiere și ce oficialități să NU fie prezente? Acum, ce pot să spun? Totuși, ce v-a luat atât de mult?

Către audiență:

Stimați membri ai juriului, dragi ascultători, pe cât este de onorant titlul, pe atât este de surprinzătoare alegerea voastră. Probabil nu mă credeți, dar chiar nu mă așteptam. Voi profita de această ocazie să adresez mulțumirile tradiționale. Le mulțumesc părinților care m-au crescut, bărbatului meu și copiilor mei care mă întregesc și care nu încetează să mă uimească, colegelor mele de la bibliotecă – surorile mele, profesorului de mate din MF4, Viorel Daniel, și celui de filosofie (am uitat cum îl cheamă) care mi-au deschis apetitul pentru lectură, prietenilor mei care mi-au fost alături în momentele frumoase, dar mai ales în momentele de restriște. Le mulțumesc tuturor artiștilor care mi-au bucurat mintea și sufletul cu muzica și poezia lor! Îi mulțumesc, de asemenea, sorții care mi-a scos în cale experiențe de tot felul, îi sunt recunoscătoare mai ales pentru momentele în care a dat cu mine de podea și m-a tăvălit atât de jos cât să am de unde urca și renaște ca pasărea Phoenix. Dar, în special (făcându-i cu ochiul lui Narcis din oglindă), îmi mulțumesc mie însămi! Mi-am fost, de-a lungul timpului, cel mai mai mare dușman. Am destule cicatrici de la piedicile pe care mi le-am pus. Mi-am devenit treptat prieten apropiat și am învățat să mă înțeleg pe mine ca să-i pot înțelege pe cei dragi mie. Am învățat să descopăr frumusețea colaterală, să isc frumuseți noi din noroi, ca să-l parafrazez pe Arghezi. Dacă un șut în fund e un pas înainte, imaginați-vă ce impuls fenomenal îmi va imprima un asemenea premiu! Trebuie să recunosc, dragă Universule, dragă, bună mișcarea! Să acorzi acest titlu unei femei aflate la jumătatea drumului, înainte să-și demonstreze întregul sau adevăratul potențial, fără să fie nici caz social, nici o somitate a vreunui domeniu al cunoașterii umane, uite, asta este o manevră înțeleaptă. Ce om nu are nevoie câteodată de o încurajare venită din senin, pardon, din Univers, care să-i netezească grijile nerostite și să-i confirme că este pe drumul cel bun și că, la final, va încasa potul cel mare (oricare ar fi acesta)? Mă opresc aici că se încălzește șampania în pahare. Un ultim mesaj pentru Univers: dă, domnule, câte un premiu să ajungă la toată lumea! Și încă unul, pentru umanitate: fiți buni, iubiți-vă și luați de citiți!

………………………………………………………………………………………………..

La începutul săptămânii am lansat cea de-a șaptea temă a celui de-al doilea sezon Vocea Ascultătorului: Dacă ai fi câștigătoarea/câștigătorul titlului de Miss/Mister Univers, cum ar suna discursul cu care ai reușit să înhați trofeul?

Concursul se încheie dumincă, 24 iunie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 25 iunie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai sus nu se califică în finală, dar ne-a plăcut și vi l-am prezentat, că așa-i frumos. 

2 comentarii
    Ina

    Ce ne mai răsfață pe unii Universul ăsta generos, surprinzător și cu nesfârșit umor…:)

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine