Guerrilounge (muzică de condus mașina pe ea)

Pentru cei mai mulți, drive time music înseamnă trupe precum Arcade Fire, Foo Fighters, Vampire Weekend și altele asemenea, dar, pentru mine, drive time music înseamnă cu totul altceva. Înseamnă muzica ce îți aduce o stare de bine, nu doar energia necesară drumului.

În fiecare zi de vineri îți prezint aici, pe site-ul Guerrilla, o oră de muzică de ascultat la volan din viziunea emisiunii GuerriNight sub forma unui top complet subiectiv:

#15 Mark Farina – Dream Machine

Am dat peste ea în ultimul an și m-am bucurat ca un copil. Este o piesă repetitivă și cu versuri ușurele cât să îți dea refresh mental.

#14 Bonobo – Noctuary (Live la Koko 2008)

Hmm, Bonobo e precum legumele într-un meniu sănătos. Nu toate piesele sunt pe placul meu, dar parcă nu aș rata vreo oră de condus fără una de-ale lor. Noctuary nu este o creație ce ar fi dus la suprasaturație și tocmai de aceea am inclus-o în topul de săptămâna asta. Este îndeajuns de liniștitoare (și fără efecte), cât să provoace o stare de bine la volan.

#13 Feder feat. Lyse – Goodbye

Cred că am intrat într-o zonă a topului GuerriLounge ce ar mai fi fost difuzată și pe la alte radiouri. Chiar și așa, o porție de chifteluțe marinate în sos de tomate nu ar fi mai puțin gustoasă, dacă ar fi gătită și în alte restaurante, nu doar în cel preferat. Mă văd gonind noaptea pe străzile României, ascultând Goodbye la maximum.

#12 Joan Thiele – Lost Ones

Într-o noapte, priveam pereții garsonierei mele sorbind dintr-un cocktail, când, la un post TV de muzică, a apărut clipul dragii de Joan Thiele. A fost dragoste la prima audiție și aș vrea să îi pot spune într-o zi, în persoană, că datorită ei mi-a venit cheful unei noi zugrăveli.

#11 Daniela Andrade – Crave You

Am încercat să aflu dacă este româncă și nu am reușit. Cele mai multe izvoare internautice o plasează în zona Canadei, fiind suspectată ca având părinți ce, într-un fel sau altul, ar prezenta legături cu România, sau nu. Dincolo de mini-haosul pe care mi l-a provocat în minte, Daniela Andrade m-a bucurat enorm cu acest cover la Flight Facilities, Crave You. Mulțumim și Teemid pentru remix. Teemid? Huh! Timid? O fi româncă, până la urmă…

P.S.: Am aflat mai târziu ca Teemid e francez.

#10 Hooverphonic – One

În urmă cu mai mulți ani, abonat UPC fiind, am avut norocul de a mă delecta cu C Music Channel, un post extraordinar din care m-am inspirat foarte mult, cu pixul și carnețelul lângă pat, pentru proiectul GuerriNight. Avem aici de-a face cu varianta dinamică a melodiei One, căci există și una lentă. Versurile sunt unele cu mesaj adânc, iar videoclipul vorbește de la sine, nefiind nevoie neapărat de muzică pentru a transmite gândurile din spatele versurilor.

#9 Chinese Man – I’ve Got That Tune

O porție elegantă și rafinată de trip-hop franțuzesc direct din localitatea Marsilia, acolo unde am descălecat pentru prima dată în țara care ni i-a dat pe Macron și Lara Fabian, fără să știu că peste ani voi dansa cu ochii închiși pe ceea ce urma să poarte denumirea de Chinese Man.

#8 Phantogram – When I’m Small

Chitara asta mă omoară cu zile, la fel și vocalista de la clape. Un Radiohead al geometriei muzicale. Ideea numelui le-a venit celor doi, Josh Carter și Sarah Barthel, ca referire la iluzia optică ce transformă imaginile bidimensionale în imagini tridimensionale. Charlie Everywhere nu le-a făcut prea mare cinste, așa că mă bucur tare mult ca au ales o asemenea denumire.

#7 Nancy Sinatra – Bang Bang (PSM Remix)

Originalul se află pe sountrackul Kill Bill și, deși filmul nu mi-a plăcut deloc, Bang Bang atinge ceva în sufletul meu. Totuși, pentru un drive time fain, este nevoie de mâna unui DJ care să remixeze un pic o asemenea capodoperă și să o transforme în ceva compatibil cu puterea unui motor.

#6 Phaedrus – Jade

Când ascult Jade, văd în mintea mea, simt mirosurile și agitația aeroporturilor, mulțimea și graba către următorul avion. Nu știu de ce, căci nu am ascultat-o în drumurile mele peste graniță, dar îmi inspiră o senzație de nou, de libertate.

#5 Nitin Sawhney – Sunset

Intrăm în zona grea a clasamentului Guerrilounge. Alături de Bonobo, Nitin Sawhney se află pe lista scurtă a artiștilor care m-au determinat prin muzica lor să creez o emisiune axată pe aceste genuri muzicale la Radio Guerrilla. La scurt timp după ce am descoperit Sunset, am înaintat proiectul conducerii de atunci a radioului. O piesă cu totul specială pentru sufletul meu, pe care, inevitabil, dau din cap indiferent de cadrul în care mă aflu. De ascultat pe repeat.

#4 Dusty Springfield – Spooky (Quinten 909 Remix)

Oh, dar ce avem noi aici? Perfecțiunea unui drive time nocturn. Aș vrea să-i mulțumesc lui Quinten pentru remix și să-i transmit că îi voi ridica un altar în studioul Guerrilla pentru capodopera asta. Nu știu ce… mănâncă cei care locuiesc la Amsterdam, dar e foarte bine așa.

#3 3-11 Porter – Surround Me with Your Love (Mental Overdrive Remix)

Părul ridicat pe mine se datorează unei ascultătoare de la Constanța, care mi-a trimis melodia în urmă cu mai bine de cinci ani. Un remix foarte reușit al unei creații cu mult mai slow.

#2 Jakatta – American Dream

Există acele cântece pe care le-ai putea asculta în loop oricât fără a te plictisi, iar American Dream se numără printre acestea. De pe soundtrackul American Beauty, ți-l aduc pe Joey Negro aka Jakatta în GuerriLounge #1. Deși aș putea plasa creația aceasta pe prima poziție, fiind ideală unui consum ridicat de carburant, am preferat să o așez confortabil pe a doua, căci în vârful piramidei masonice de săptămâna aceasta se află…

#1 Nym – Cansaco

Vine Nym din Alaska, un adept al fuziunilor auditive de inaltă inspirație, cu sample-uri atent alese de pe sute de viniluri, CD-uri, casete VHS și DVD-uri alăturate unor sunete generate organic pentru a crea o muzică introspectivă și extrem de vizuală. În show-urile sale live, Nym folosește tot felul de inovații non-muzicale precum lumânări și camere cu night-vision, alături de controllere midi create de el însuși.

Acesta este topul meu de săptămâna asta. Te rog să-mi lași prin comentariu părerea ta și, de ce nu, propuneri pentru viitor.

 

4 comentarii
    gabriel

    O propunere: Mark’s & Henry’s – (The Making of…) Jill

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine