Mâncarea: cauza bucuriilor și a tristeților

Ce mâncăm toamna pentru energie și imunitate? Sau nici măcar nu v-ați gândit la asta… De asta sunt eu aici. Ca să vă tragă cineva de mânecă. Mai jos am compus o mică listă de care o să încerc să mă țin și eu toamna asta.

Alimente care ne ajută să trecem sănătoși prin lunile reci de octombrie și noiembrie:

Toamna aduce cu ea nu doar frunzele ruginii și aerul răcoros și ploile și burnițele, ci și o nevoie mai mare de energie, confort și imunitate. În lunile octombrie și noiembrie, organismul are nevoie de alimente hrănitoare, care să ne încălzească și să ne protejeze. Iată câteva alegeri simple și de sezon, care pot face diferența între o perioadă plină de vitalitate și una dominată de oboseală. Ele sunt mult mai simple dacă ni le pregătește altcineva.

Legumele de toamnă reprezintă baza unei alimentații echilibrate. În această perioadă, piețele sunt pline de legume bogate în fibre, vitamine și minerale. Morcovii, sfecla roșie, țelina, păstârnacul, cartofii dulci sau dovleacul sunt adevărate „baterii” de energie lentă. Prepară-le la cuptor, în supe-cremă sau tocănițe. Dovleacul cred că este vedeta sezonului. E bogat în beta-caroten, ajută la protejarea pielii și la întărirea sistemului imunitar.

Fructe care țin doctorul la distanță. Dacă trebuie. Că poate vă place de el. Sau de ea. Merele, perele, prunele și gutuile sunt ideale pentru gustări sau deserturi sănătoase. Strugurii și rodiile aduc antioxidanți valoroși, iar măceșele sunt o sursă excelentă de vitamina C. Și cătina. Un măr copt cu scorțișoară și puțină miere poate fi desertul perfect pentru o seară rece de octombrie. Fără ecler.

Micii mari luptători ai imunității: trioul usturoi, ceapă și ghimbir. Usturoiul și ceapa sunt antibiotice naturale, iar ghimbirul combate inflamațiile și răcelile. Combinația ghimbir + lămâie + miere, într-un ceai cald, este cel mai simplu remediu pentru zilele cu vreme schimbătoare. Nu mă lasă să scriu de un vinuț…

Proteine bune și grăsimi sănătoase aveți în playlist? Peștele gras (somon, macrou, hering) furnizează omega-3, care susține inima și sistemul imunitar. Ouăle, carnea slabă, lintea sau năutul oferă proteine de calitate. Ar trebui să adaugăm în dietă ulei de măsline, avocado, nuci și semințe pentru că acestea mențin energia constantă și ajută organismul să suporte mai bine frigul.

Supe, ciorbe și mâncăruri „de suflet”. Mie îmi plac supele cremă maxim! Mai ales cea de linte. Un bol de supă fierbinte este cel mai bun mod de a-ți încălzi corpul după o zi rece. Supa de linte, ciorba de legume sau crema de dovleac sunt pline de vitamine și hidratare. La fel de potrivite sunt mâncărurile gătite lent: tocănițe de legume, risotto de toamnă sau curry-uri aromate.

Ce bem când se lasă frigul? Vin fiert aș fi zis, dar știu că e greșit chiar dacă vine bine la suflet. Alege ceaiuri din plante (ghimbir, scorțișoară, mentă, roiniță) sau lapte vegetal cald cu miere. Ar fi de evitat băuturile foarte dulci și consumul excesiv de cafea, care poate deshidrata.

În traducere pare că toamna nu este un anotimp al încetinirii, ci al reîncărcării. Sintagma nu face referire la carne. Nici măcar dacă e bine gătită. Corpul are nevoie de alimente care oferă căldură, energie și protecție. Profită de darurile sezonului și construiește-ți mesele în jurul ingredientelor locale, colorate și naturale. Așa vei trece prin octombrie și noiembrie cu poftă de viață, nu cu teama de răceală. Mie mi-e teamă doar de cântar…

P.S. Pozele au rolul de a evidenția cât de Homo Gurmandus sunt…

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine