NOVA Talks: despre legătura dintre corp, mișcare, artă și omul cibernetic la ediția #4 NOVA Festival

Ediția a 4-a NOVA Festival (16 – 30 septembrie) se pregătește să debuteze la finalul acestei săptămâni cu un program complet și complex. Pe lângă cele 4 instalații imersive pe care publicul le va putea experimenta, programul anunță și o serie de întâlniri valoroase cu artiști, cercetători și specialiști în psihologie și neuroștiință.

Pe 23 septembrie, între 11:00 – 15:00, la cinema Elvire Popesco (Blvd. Dacia, nr. 77) are loc NOVA Talks, secțiunea specială a festivalului dedicată dialogului despre importanța noilor tehnologii în procesul creativ. Concentrată în zona relației dintre corpul fizic, mișcare și digital, Nova Talks oferă șansa publicului de a interacționa anul acesta cu 5 speakeri, cercetători și artiști deopotrivă, de talie internațională.

Primul panel NOVA Talks va construi un dialog între participanți, Claudia Schnugg (cercetătorul principal al proiectului Digital Sensemaking – DIGI-SENSE) și Daniela Brill (creatoarea și co-organizatoarea Suratómica, o rețea de colaborare la intersecția dintre artă și știință cu sediul în Bogotá, Columbia) despre cum înțelege, simte și experimentează corpul procesele de atribuire de sens atunci când lucrează cu instrumente digitale. Dialogul continuă alături de Vicente Matallana, directorul .NewArt { foundation;} & { collection;}, precum și fondatorul LaAgencia (o companie independentă de New Media din Madrid) și membru în boardul de conducere al HacTe, unul din cele mai importante hub-uri la intersecția artei cu știința din Spania. Acesta va aborda conceptul de om cibernetic, pornind de la lucrarea „Mano Térmica de Artista” de Luís Lugán, considerată a fi prima lucrare de artă robotică creată în Spania și urmărind cele mai recente producții și adăugiri la colecție.

Claudia Schnugg, photo by by Pavel Tavares

Daniela Brill

Partea a 2-a a secțiunii NOVA Talks propune o explorare fascinantă a convergenței tehnologiilor de vârf precum AR, XR, artă programabilă și AI, cu simțurile umane ale propriocepției și kinesteziei, în contextul ascensiunii rapide a lumilor digitale. Dialogul va fi condus de Tammy Lovin, artist digital ale cărei lucrări eye-candy au fost expuse în multiple galerii internaționale din Miami, Los Angeles sau Beijing. Tammy este prima româncă a cărei artă a putut fi văzută de mai multe ori pe ecranele uriașe din Times Square, New York, având o recunoaștere extinsă la nivel global în domeniu.

Tammy Lovin

Seria de întâlniri se închide cu o perspectivă personală asupra unui proiect de fotografie fabulos, White contamination / Contaminarea albă, pentru care Florian Ruiz a primit locul 1 la secțiunea Creație a competiției Sony World Photography Awards, care surprinde durerea invizibilă cauzată de radiații în peisajele înzăpezite ale înălțimilor din Fukushima. O parte din imaginile din această serie sunt integrate în instalația interactivă Walk. a rhythm, ce poate fi vizitată în cadrul festivalului, la Teatrelli, între 26 și 29 septembrie.

Florian Ruiz

Programul NOVA Festival include anul acesta și 4 ateliere dedicate celor curioși să aprofundeze inovațiile new media în artă, în cadrul secțiunii NOVA Edu, dezvoltată în parteneriat cu CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, spațiul în care se vor și desfășura (str. Tudor Arghezi, nr. 28). Atelierele vor avea loc în perioada 23 – 30 septembrie, iar doritorii se pot deja înscrie prin achiziționarea unui bilet online, de pe platforma Eventbook.

Primul masterclass, dedicat protocoalelor aplicate în producția, întreținerea și prezervarea artei new media, va avea loc pe 23 septembrie, de la ora 17:00, și va fi susținut de Vicente Mattalana, unul dintre pionierii acestui domeniu, care va prezenta o serie de cazuri practice de la .NewArt {foundation;}.

Vicente Matallana, photo by Sandra Castillo

NOVA Edu continuă pe 24 septembrie, de la 14:30, cu un atelier care va ghida participanții în lumea tehnicilor video analog și a electronicelor modificate, explorând alura imperfectului și glitch-urilor în mediile vizuale, coordonat de M.Kardinal, o artistă berlineză ce lucrează în special cu fotografie, film, performance și instalații.

Portrait of the visual artist M. Kardinal

Pe 29 septembrie, de la ora 18:00, Grigore Burloiu, lector în departamentul Animație și Interactivitate al UNATC, va introduce participanții în lumea fascinantă din spatele rolypoly~,un instrument de percuție adaptiv și generativ conceput pentru cântat în timp real. La finalul atelierului participanții vor avea o perspectivă completă a modurilor de creație și interacțiune cu acest tool.

Grigore Burloiu

An error has occured

NOVA Edu se încheie într-un mod interactiv cu Sonic Explorations, pe 30 septembrie, când Denis Flueraru, artist new media preocupat de conectarea artei sunetului și a vizualului cu tehnologia digitală și analogică, va prezenta, începând cu ora 14:30, conceptul de „musique concrète” (fundația muzicii electronice). El va ghida participanții în construirea unui microfon de contact cu care vor explora sunetele aflate în spațiul înconjurător, pentru ca în final să fie folosite în cadrul unei compoziții audio colaborative.

Sonic Explorations workshop

Mai multe detalii despre NOVA Talks și NOVA Edu regăsiți pe site-ul oficial NOVA Festival.

***

Festivalul NOVA este un proiect al Asociației Prezent Continuu, prezentat de UniCredit Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina de Facebook | Instagram

***

Plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine