Conferința Internațională de Cartografie Istorică (ICHC) 2022

În perioada 4 – 8 iulie 2022, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu Facultatea de Istorie a Universității din București și cu asociația „Imago Mundi” organizează la București Conferința Internațională de Cartografie Istorică (ICHC), unul dintre cele mai prestigioase evenimente internaționale dedicate cartografiei istorice. Anul acesta, conferința are loc în sistem hibrid, atât cu prezență fizică, cât și online și va reuni specialiști în domeniu din întreaga lume.

Deschiderea conferinței va avea loc luni, 4 iulie 2022, la ora 10:00, în amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române, iar sesiunile se vor desfășura deopotrivă la Facultatea de Istorie a Universității din București și la Biblioteca Central Universitară „Carol I”.

Toate informațiile legate de program, taxe de participare, taxe speciale pentru studenți, accesul pentru o zi, sau în sistem remote, sunt publicate pe website-ul ICHC.

ICHC este singura conferință științifică dedicată exclusiv avansării cunoașterii în istoria hărților și a cartografiei, indiferent de regiune geografică, limbă, perioadă sau subiect. Eveniment cu tradiție, organizat pentru prima dată la Londra în 1964, conferința ajunsă la cea de-a XXIX-a ediție are loc în premieră la București. ICHC promovează cooperarea și colaborarea între cercetătorii din domeniul cartografiei, curatori, colecționari sau alte instituții de profil.

Tema principală din acest an, „Conflict și cartografie”, își propune să exploreze conținutul conflictual complex al cartografiei și al realizării hărților, în domenii precum războiul, politica, ideologia, istoria culturală sau intelectuală. Panelurile vor aborda teme diverse, precum: Cartografie maritimă globală, Cartografii imperiale și indigene, Cartografii ale identității. Religii, rase și națiuni, Materialitatea hărților: culori și tehnici de reproducere, Hărțile ca mărfuri etc.

Conferinţa îi aduce la București în calitate de Guest Speakers pe Pınar Emiralioğlu și Steven Seegel și reunește cercetători de la universităţi şi instituţii de prestigiu din țări precum Marea Britanie, Franța, Germania, Finlanda, Israel, S.U.A., Australia etc.

Dr. Pınar Emiralioğlu a obținut doctoratul la Universitatea din Chicago și este profesor asociat la Departamentul de istorie al Universității de Stat Sam Houston (S.U.A.). Este membru al Comitetului Executiv al Forumului privind extinderea europeană și interacțiunea globală. În calitate de invitat de onoare, va susține conferința intitulată „The Ottoman Enlightenment: Cartographic Knowledge and Imperial Power in the Early Modern Ottoman Empire”.

Dr. Steven Seegel este doctor în istorie și profesor de Studii slave și eurasiatice la Universitatea Texasului din Austin (S.U.A.), publicând mai multe volume printre care „Ukraine under Western Eyes” / „Ucraina sub ochii occidentali” (Harvard University Press, 2013). Conferința pe care o va prezenta are ca titlu „ Cartographic Ukraine under Global Eyes: From Mental Maps to Sovereign Territory”.

Conferința ICHC va fi însoțită de o serie de evenimente conexe. Astfel, la Muzeul Hărților se va deschide expoziția „ROM LAG 1945 – 1965”, organizată în parteneriat cu Muzeul Ororilor Comunismului în România, care prezintă în premieră documente de arhivă și cercetări legate de primii 20 de ani ai regimului comunist.

La Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, expoziția „Hărțile Naturii”, realizată în parteneriat cu MNHCV, surprinde etape din istoria cartografierii Deltei Dunării și a transformării acestui mediu natural ca urmare a intervențiilor antropice din secolele XIX-XX. Expunerea va cuprinde hărți, atlase, documente, litografii și fotografii de arhivă din colecțiile celor două muzee, ale Bibliotecii Academiei Române și Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Galați, dar și imagini care ilustrează natura copleșitoare a Deltei Dunării.

Muzeul Municipiului București va organiza expoziția „Cartografii simbolice. Geografie, astronomie, biologie” ce propune publicului o reprezentare comună a ceea ce umanitatea înțelege să exploreze prin intermediul acestor științe. Ele înglobează demersurile de cunoaștere a sinelui și a lumii, încă din Antichitate, iar expoziția urmărește să ilustreze legătura fundamentală și întrepătrundeile dintre acestea: pământul, cerul, lumile interioare ale corpurilor noastre. Acestea au fost la rândul lor conectate încă de la început, și trăiesc în armonie, pentru a celebra viața.

***

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune ca, prin grija pentru patrimoniu și interpretarea lui, prin activități destinate specialiștilor și comunităţii, să devină o instituție relevantă pentru public și pentru cultură, promovând cercetarea, interactivitatea, educația pe tot parcursul vieții, dialogul şi angajarea creativă.

Universitatea din Bucureşti (UB) este considerată cea mai importantă instituţie de învăţământ, cercetare şi cultură din România. Cu o istorie de peste 150 de ani și un prestigiu constant confirmat, Universitatea din București este astăzi un mediu academic dinamic și incluziv, centrat pe student și caracterizat prin creativitate, inovație și pragmatism.

Imago Mundi, înfiinţată în 1935, este singura publicaţie periodică internațională, interdisciplinară, ştiinţifică dedicată exclusiv studierii hărților vechi și cartografiei istorice. Încă din 1964, selectează locul de desfășurare și coordonează seria de conferințe internaționale bienale de cartografie istorică ICHC.

***

Plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine