(P) Speciala de Apus de la Berea Bârlog / săptămâna 2

Berea Bârlog, cea mai bere artizanală din Cluj-Napoca, îți aduce la Radio Guerrilla: Speciala de Apus. Adică acea melodie specială de terminat ziua de vară sau toamnă caldă pe ea, cum altfel decât cu o bere artizanală rece în mână, prietenii aproape, cu undă verde la discuții și radioul pornit. Pentru că, da, la Bârlog, gusturile se discută. Mult și fain.

În cea de-a două săptămână de muzică de apus, ne delectăm prima oară urechile cu nimeni alta decât melodia de dat tare din cap pe ea, de la trupa american-armeană de heavy metal System of A Down. Da, ați ghicit, este vorba de Chop Suey! Și, așa cum ne sugerează și versurile melodiei, ne-am pieptănat, ne-am machiat, unii dintre noi (no make-up make-up câștigă lejer) și am dat mai tare volumul în boxe, la radioul din mașină, la calculator, în căști, fiecare după posibilități, fiecăruia după nevoi.

Și acum niscaiva istorie muzicală, dacă tot suntem la ora omonimă: Chop Suey! este primul single de pe cel de-al doilea și probabil cel mai cunoscut album de studio al trupei – Toxicity (in our city, in our city). Apărut în anul de grație 2001, single-ul i-a catapultat pe SOAD (pentru prieteni) direct pe lista de nominalizări la Premiile Grammy pentru Best Metal Performance în 2002.

Și, pentru că nu ne dăm în lături de la nimic, nici măcar de la morbid, pentru cei dintre voi care nu știau asta: membrii trupei au vrut să intituleze piesa Suicide, însă casa de discuri Columbia Records le-a interzis pe motiv de evitare a controversei. Ei bine, cum joaca de-a cuvintele este prietena oricărui artist, „suey“ este interpretat ca fiind cuvântul „suicide“, dar “chopped“ pe jumătate. Suicide chopped in half, adica Chop Suey. Clever!

Videoclipul single-ului a marcat și el un „first“ și anume prima colaborare a trupei cu regizorul Marcos Siega și a fost filmat în parcarea motelului Oak Tree Inn din Los Angeles, orașul natal al membrilor trupei. În videoclip, după cum se poate vedea și mai jos, trupa performează în fața a 1500 de fani, iar editarea post-producție face posibile tranzițiile membrilor trupei unul prin celălalt și efectele de teleportare de pe și pe scenă, similare cu cele folosite în videoclipul la piesa Around The World a celor de la Red Hot Chilli Peppers.

Într-o scenă foarte scrută și rapid trecătoare, Serj Tankian, vocalistul trupei, poate fi văzut mâncând chop suey cu fanii, singura referință la acest fel de mâncare specific bucătăriei chineze. Clipul a fost vizualizat de mai mult de 1 miliard de ori pe Youtube, cu peste 100 de milioane mai mult chiar, și este primul videoclip de heavy metal care a reușit această performanță. Îi suflă-n ceafă doar Nothing Else Matters, de la Metallica. Și acum, cu el mai jos, ce ziceți să îi mai adăugăm câteva views pentru posteritate?

Iar azi, vineri, 9 septembrie, dupa ora 8 seara, vom asculta împreună, every one of us, cea de-a doua Specială de Apus de la Berea Bârlog de săptămâna asta, și anume Every You Every Me a trupei britanice de alternative rock Placebo, pe care aproape că am fi revăzut-o din nou în concert în București anul ăsta. Aproape.

Fiecare eu și cu fiecare tu am auzit, măcar o dată în viață, măcar în trecere, măcar cu puțină uimire și niște balans de pe un picior pe altul, acesta melodie, care continuă să fie, într-un mod încăpătânat, una dintre cele mai cunoscute și iubite piese de la Placebo, regii melancoliei pe pământ.

A apărut la începutul anului 1999 pe cel de-al treilea album al trupei, Without You I’m Nothing și s-a ridicat pe locul 46 în topurile muzicale din Australia, locul 99 in Germania (huooo!) și locul 11 în UK Singles Chart, deși noi am fi pus-o ceva mai sus, mai ales în Nemția dar, na, nu ne putem pune cu Rammstein și iubirea fraților nemți de a face pogo până la amețeală.

Exista două variante de videoclip pentru Every You Every Me, una dintre ele incluzând scene din filmul Cruel Intentions (1999), pe soundtrack-ul căruia se și regăsește. Un videoclip alternativ acestuia, cu scene dintr-un cazino, a fost filmat în 1998, dar nu a văzut lumina zilei și a internetului decât 18 ani mai târziu, ca parte a eforturilor de promovare pentru albumul A Place For Us To Dream.

Întrebat la cine se referă mai exact melodia, Brian Molko, solistul că plete negre ca abanosul, a declarat: „Despre cine este? Încă nu sunt sigur exact despre cine este. Cred că este despre o grămadă de oameni. Probabil oricine… și toți cei care au avut ocazia neplăcută de a se culca cu mine“. Ups! Milioane de fani probabil că nu ar caracteriza o asemenea ocazie ca neplăcută, dar nu ne băgăm peste opinia oamenilor sau în pat cu ei, cu forța.

Mai bine lăsăm melodia să cânte, să ne (în)cânte și restul… să-l lăsăm să devină istorie.

Cam atât de pe frontul de vest al istoriei muzicale de săptămâna asta. Până ne reauzim, reascultăm și citim vinerea viitoare: să fie cu muzică bună în lume și cu o bere și mai bună, mai ales dacă-i de la/din Bârlog!

Surse info: Wikipedia.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine