Rusalka și Subcarpați aduc #multicoolsounds pe scena Rock’n’Row a Festivalului Ivan Patzaichin

Recunoscut, printre muuulte altele, și ca un mare împătimit al muzicii, în special al muzicii rock, Ivan Patzaichin a avut spiritul și motivația potrivite astfel ca festivalul căruia i-a fost amiral timp de 10 ediții, Rowmania FEST, să aibă întotdeauna o componentă puternică dedicată sunetului, prin scena de Rock’n’Row.

Jurjak la RowmaniaFEST pe scena Rock’n’Row în 2018

Serile vibrante de rock de pe faleză au completat în armonie programul de zi al festivalului care aduce, an de an, la Tulcea zile pline de evenimente culturale, artistice, sportive și de petrecere a timpului în aer liber deschise publicului local și vizitatorilor, plus dezbateri publice și conferințe despre viitorul orașului Tulcea – poarta de intrare în Delta Dunării.

La început de toamnă 2022, scena Rock’n’Row revine la Tulcea, pe 5 și apoi între 9 și 10 septembrie, în contextul festivalului organizat în ultimii 11 ani de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, eveniment care din acest an va prelua numele inițiatorului său – Ivan Patzaichin.

Pe 5 septembrie, URMA deschide prima ediție a Festivalului Ivan Patzaichin, în acompaniament de drone și lumini, imediat după momentul de prezentare a planurilor viitorului ansamblu dedicat lui Ivan, amplasat pe faleza din Tulcea în 2023. Ansamblul va fi creat de 5 artiști contemporani care i-au fost aproape lui Ivan: Mircea Cantor, Virgil Scripcariu, Teodor Graur, Dan Vezentan, Gyárfás Oláh, urmând viziunea partenerului lui Ivan, arhitectul Teodor Frolu.

Expoziție de artă despre femeile din Mila 23 prezentată de Silvia Rocchi în 2018 la The Ark

Cei șase creatori (plus Bean de la Subcarpați) au mai colaborat anterior în expoziția de artă contemporană Tradiție circulară (Conectat la natură), prezentată la Muzeul Național al Țăranului Român între 12 mai și 3 iulie 2022.

Pe 9 septembrie, pe scena a festivalului, vor urca Subcarpați împreună cu aromânii de la Tumbe și cu lipovencele din corul Rusalka de la Mila 23, satul de naștere al lui Ivan. 

Spectacolul #multicoolsound este gândit și conceput special pentru festival, având ca starting point ideea că multiculturalitatea și diversitatea culturală sunt valori autentice care, puse în valoare creativ, pot deveni resurse locale de dezvoltare foarte contemporane.

Rusalka la The Ark (București , 2018)

Pentru cazul în care nu ați decis încă ce faceți în weekendul 9-10 septembrie, poate vă dă Bean MC o idee:

În deschiderea spectacolului vor performa cei de la Zagăn, band-ul de tineri muzicieni din Sarichioi, sat multicultural din Delta Dunării. Serile de Rock’n’Row continuă pe 10 septembrie, cu Alternosfera, Dimitri’s Bats și Blană Bombă.

O parte din gașca Subcarpați vor porni spre festival chiar de la Mila 23, unde sosesc pe 8 septembrie cu convoiul de bărci care participă la Caravana Apele Unite ale României

Pentru brigada Subcarpați, vâslitul în canotcile Rowmania ale lui Patzaichin și vizitele în satul Mila 23 au început să devină tradiție. Le-au experimentat pentru prima dată în martie 2021 când, la invitația lui Ivan și a lui Teodor Frolu, Bean MC și colegii au făcut o vizită în micul sat din inima Deltei. Aici, au avut onoarea să viziteze locul de origine al campionului și să le cunoască pe fetele din corul care păstrează vii tradițiile muzicale ale lipovenilor din Mila 23.

Bibaniada de fete

Mila 23 va fi, în curând, primul sat din Delta Dunării care emite conținut pe o frecvență Radio Guerrilla.

Regizorul Ana Preda a documentat live momentul în care a pornit cel mai organic jam session petrecut până acum la Mila 23, inițiat și inspirat de Ivan. Din întâlnire, a ieșit o piesă de traditional sound trecut prin producție contemporană și, extra, un obiect de design cu două utilități – pagaie și caval – care a fost testat în ambele sensuri și funcționează.

Între momentul primei întâlniri și 9 septembrie 2022, atunci când se vor regrupa pe scena Rock’n’Row, Rusalka și Subcarpați s-au mai intersectat în câteva ocazii speciale:

În iunie 2021, la The Ark București, au pus în scenă pentru prima dată, în prezența lui Ivan, show-ul piesei care a devenit un omagiu dedicat campionului. A fost lansată, în septembrie 2021, in memoriam.

Melodia „IVAN” poate fi ascultată pe vinyl-ul „Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic”, lansat la 10 ani de producție Subcarpați, și online, aici:

În iunie 2022, Subcarpați au participat la evenimentul organizat de fetele din cor în parteneriat cu Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 – Bibaniada de fete (primul concurs feminin de pescuit la bibani în echipă!) unde, la final de competiție, au performat împreună pentru publicul local la Căminul Cultural din Mila 23.

Imagini de la Bibaniadă documentate tot de Ana:

În iulie 2022, Rusalka au fost invitatele speciale care au închis scena cea mare de la Electric Castle, în ultima seară de festival, împreună cu Subcarpați.

Momentul de pe scena EC, surprins cu delicatețe de Ana Preda, e documentat aici:

Spectacolul prezentat  la Electric Castle de Subcarpați și fetele din corul Rusalka în 2022 reprezintă un omagiu și o continuare a eforturilor lui Ivan Patzaichin de a sprijini dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte zone naturale ale României.

Și apropo de Ivan și abilitățile sale incredibile de a conecta arta contemporană la natură – spot-ul care promovează Festivalul Ivan Patzaichin 2022 se încheie cu imagini prinse din dronă de Mani Gutău, solistul URMA, anul trecut, când participanții la Caravana Apele Unite ale României au schimbat traseul convoiului și au ajuns acasă la Ivan, în Mila 23. Recomandăm vizionarea:

Mani, prieten apropiat de-al lui Ivan și al festivalului, vă așteaptă în Tulcea, pe 5 septembrie, la deschiderea Festivalului Ivan Patzaichin, unde va cânta împreună cu URMA, învăluiți de drone și lumini, într-un spectacol multimedia în memoria lui Ivan.

Festivalul este organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Municipiului Tulcea, Consiliul Județean Tulcea și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă. Sponsor principal: Kaufland România.

Text de Oana Costinaș.

***

Festivalul Ivan Patzaichin, plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine