Vacanță naturalistică în Europa. Cu ochii pe cer

Acesta este primul episod din Seria vacanță naturalistică (găsiți hashtagurile aferente pe Facebook, Instagram, Twitter, Linkedin etc), adresat în special iubitorilor de păsări.

„Cu ochii pe cer” nu ar trebui să fie doar deviza voastră în viață, ci un mod distractiv și plin de satisfacții pe care ți-l poate prilejui un concediu în Europa (locul unde mi-am petrecut aproape weekend de weekend ultimii 20 ani în căutare de aventuri și faună).

În orice colț de continent în etate (cum alint eu Europa) ați alege să mergeți pentru o mică vacanță, aveți pentru ce căra măcar un binoclu bun cu voi. Cum eu am uitat ultima vacanță fără un binoclu la cingătoare sau la gât, iată un mic imbold, la categoria motivaționale de august. Nu stau acum să fac cercetări să văd prin ce țări europene vă faceți vacanțele de vară, dar… știu sigur că avem cel puțin două tabere.

Unii aleg răcoarea munților sau a meleagurilor nordice (Austria, Elveția, Tara Galilor, Scoția, Scandinavia sau chiar Rusia). Alții, din tabăra cea mai numeroasă, aleg sudul și coastele însorite ale Mediteranei și nu numai. Indiferent în ce tabara ați fi, cu binoclul și documentarea prealabilă corectă puteți vedea “ce n-a vazut Parisul”. Și nu am ajuns la Paris, dar am văzut numeroase cotloane urbane care gem de faună, unele în mijlocul unor mari metropole din Europa, astfel că vă îmbii la un concediu mic, în extrasezon, sau macar unul imaginar – de tip combo – e greu să găsești un mix bun. În selecția de azi, păsări de toate neamurile și culorile.

Suedia

E literalmente imposibil să mergi oriunde în Scandinavia și să nu te bucuri concomitent de un pește bun, o ploaie zdravănă și niste păsări frumoase. Și unele se mai și bat pe miriște, în mijlocul orașului Goteborg, cum sunt aceste gâște  – Gâscă călugăriță (Branta leucopsis).

Tot în Suedia puteți vedea și alte păsări specifice zonei nordului. Deși la noi mai apar sporadic, iarna, aici sunt o prezență obișnuită a zonelor portuare. Ferestraș moțat – Mergus serrator (pereche – specie cu dimorfism sexual evident – masculul este în nuanțe mai întunecate și mai contrastante) undeva aproape de Falsterbo.

Anglia

Continuăm pe coasta Atlanticului cu Anglia, o destinație excelentă pentru a vedea și fotografia de aproape o droaie de specii comune, multe din ele și de la noi, dar care în Anglia beneficiază din plin de respectul oamenilor. Găinușă de baltă (Gallinula chloropus), în mijlocul Londrei – promit să revin cu un articol separat pentru fauna din Londra și împrejurimile sale.

Tot în Anglia, trecând estuarul râului Severn spre Țara Galilor, găsim păsări nu doar în rezervații de faună, ci și în orașele prin care treceți cu mașina (sau autobuzul). Acest măcăleandru mă sfida lângă o barcă dintr-un parc în apropiere de Cardiff.

Întorcându-ne la Bath, în Marea Britanie, aveam să văd mulți pescăruși, ciori negre (vestice) și… porumbei gulerați (Columba palumbus). Deși aici e o adevărată politică de stradă să nu lași pescărușii și alte păsări să se hrănească din resturile lăsate de oameni, orașul e invadat de fel și fel de păsări, specii dezirabile sau nu în aglomerările urbane.

Și iar, o specie ușor de văzut pe pajiștile și terenurile de golf ale Regatului, sturzii, cum e acest sturz de vâsc (Turdus viscivorus) ce patrula alene pe un teren cu iarbă și pâlcuri de copaci de la Greenwich.

Spania

Lăsăm acum destinațiile cu multă ploaie și soare pe sponci și continuăm spre sudul continentului, la fel de fel de locuri cu mult soare. Pentru asta, coborâm întâi spre Spania. Aici ne putem întâlni aproape oriunde în sud și pe coastă cu rața cu ciuf, una din rațele mele preferate. Iată aici un mascul de Netta rufina, undeva lângă Toledo.

Tot în Spania, oarecum, dar pe placa africană, în arhipelagul Canare, iubitorii de păsări nu au prea mult de îndurat pentru a vedea păsări interesante. Acest vânturel roșu pare identic cu cei de acasă, doar că este subspecia endemică  – prezentă pe toate insulele arhipelagului – Falco tinnunculus ssp. canariensis. Pentru cunoscători.

Tot aici, în arhipelag, puteți vedea și specii strict endemice. Oriunde pe plajă sau în oraș, printre oameni chiar, aceste fâse se plimbă nestingherite. Cum e această fâsă de Canare (Anthus berthlottii) – tot o specie pentru amatorii de rarități, tot ușor de văzut… dacă ajungi în insule cumva. Promit un material și despre Canare.

Italia

Ne întoarcem spre Mediterană și oprim puțin în Sicilia. Aici, chiar lângă Catania sau Palermo, puteți admira coloniile de lăstuni de stâncă (Ptyonoprogne rupestris), abundenți în zonă și care aici sunt sedentari (nu migrează iarna).

Și tot din Sicilia, o frumusețe mică și neobosită, care pune la încercare cei mai iscusiți vânători de imagini în mișcare. Stufărică pătată (Cisticola juncidis) – undeva la marginea orașului Catania.

Grecia

Tot în sud, mai spre casă, Grecia ne așteaptă cu alte specii sudice. Acest nagâț (Vanellus – spinosus – nagâțul sudic) picheta trecerea spre bac de la Keramoti, lângă Delta Nestos.

Bulgaria

Încheiem cu o întâlnire amuzantă de la bulgari, în închiderea acestui circuit pe granițele Europei: acest pietrar negru (Oenanthe pleschanka) ocupa abuziv peștera în calcare sarmațiene de pe malul Mării Negre, unde eram ascunși de soarele arzător al prânzului de sfârșit de iunie.

Vă las să visați acum la vacanță și pregătesc următoarele articole despre păsările din orașele amintite mai sus, mult mai în detaliu, pentru a putea alege viitoarea voastră vacanță cu un iz naturalistic din Europa, indiferent de anotimp. Spor la observații și lumină bună să aveți, că e toiul verii!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine