Victria Breia / O a doua piele

La începutul săptămânii am lansat ce-a de-a unsprezecea temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Moda viitorului. Cum ne vom îmbrăca peste 100 de ani? 

Concursul se încheie dumincă, 30 septembrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 1 octombrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Victoria ne-a trimis, din nou,  unul din textele finaliste.

***

O cămașă care să sesizeze că are urme de ruj pe guler și le șterge automat, o haina care anihilează mirosurile neplăcute, haine cameleon, haine care se pot comanda acasă, la o apăsare de buton, pe o imprimantă 3D. Iată câteva sugestii pe care le-au făcut unii și alții când vine vorba de hainele viitorului. Haine cu tehnologii care îți monitorizează toate semnele vitale și le transmit în flux constant, o viață întreagă, unui spital la care ești abonat, haine care se colorează în funcție de stările pe care le trăiești, de emoții, de situații. Haine care să ne ajute să trăim mai bine, care să ne țină cald sau să ne aerisească, haine care să ne îmbrățișeze, haine care să îi ajute pe cei timizi să între mai ușor în contact cu semenii lor.

Visam la haine care să ne completeze lipsurile sau care să ne ajute să surmontam anumite obstacole, neputințe, handicapuri. Visam la o a doua piele. Una care să trăiască cu tine, care să te protejeze, care să te înfrumusețeze, una care să te ajute când iubești, să-ți fie aliat când trădezi, una care să-ți amintească să respiri, una care să te ascundă când nu vrei să fii văzut, una care să te  susțină când simți că leșini, una care să vorbească pentru ține atunci când îți pierzi capul și una pe care să te poți baza atunci când îți fuge pământul de sub picioare.

 Hainele viitorului nu vor mai fi o expresie a unor sume, numere care stau alături de conturi bancare și diverse valute, ci vor fi expresia creativității și a voinței proprii. Copiii, mai ales copiii, vor putea să-și creeze propriile haine. Hainele create de copii pentru ei înșiși vor fi rezultatul stărilor lor de spirit, a pasiunilor lor, a dorinței lor nemăsurate de independența. Hainele create de copii pentru ei înșiși îi vor ajuta pe părinți să-și  cunoască mai bine progeniturile. Ființele astea care au apărut în viața lor în momente mai mult sau mai puțin potrivite cu programele lor încărcate de oameni moderni și dornici să trăiască o tinerețe fără bătrânețe vor avea pentru prima dată în istoria omenirii posibilitatea să se exprime neîngrădit și fără limite.

Datorită hainelor viitorului, relațiile dintre părinți și copii vor intra într-o nouă eră. Adio lupte nesfârșite, obositoare și adesea vătămătoare născute din obsesia de a fi un părinte bun, de a fi la înălțime, de a cădea cât mai târziu de pe piedestal.  Hainele de peste o sută de ani îi vor da copilului nostru ceea ce-și doresc toți copiii din lume cel mai mult: “independența”. Știu, ați crezut că o să spun “iubire”. Think again! Hainele de peste o sută de ani le vor da părinților acestor copii cârja, da ați citit bine, cârja pe care să se sprijine când greșesc, când au îndoieli, când nu sunt siguri că au înțeles, că au interpretat, că au ales ce trebuia. Hainele de peste o sută de ani îi vor ajuta pe copii să își exprime personalitatea în cel mai personal mod cu putință. Hainele viitorului îi vor ajuta pe părinți sa se chinuie mai putin.

Fără îndoială, hainele omului de peste o sută de ani vor fi din ce în ce mai puțin haine și din ce în ce mai mult tehnologie. Mașinile de spălat vor întra în desuetudine, acele și ața vor mai exista doar în muzee, alături de fiarele de călcat. Nurorile și soacrele vor avea cu atât mai puține motive să se războiască. Oamenii nu vor mai ști ce e frigul, se vor mișca mai ușor, vor ști când inima și arterele lor nu mai funcționează cum trebuie, vor scăpa (din când în când) de frica de penibil. Hainele viitorului vor crea pentru relațiile dintre oameni niște baze noi în care bucăți întregi vor fi redefinite. Paradoxal, hainele tehnologizate ale viitorului îl vor face pe om să fie mai mult om și mai puțin unealtă.

Sursă foto aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine