10 zile dedicate fotografiei și educației vizuale și peste 50 de evenimente – Bucharest Photofest începe pe 6 octombrie

Cea de-a opta ediție a Bucharest Photofest, festival-platformă care își propune să transforme fotografia într-un instrument de educație vizuală și să faciliteze accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale și relevante repere din fotografia autohtonă și internațională, se deschide pe 6 octombrie în Piața Amzei – Cartierul Creativ și aduce pentru prima data în România pe unii dintre cei mai relevanți și apreciați fotografi ai momentului.

Tema ediției de anul acesta este Identity / Identitate și reunește invitați speciali din Grecia, Germania, Islanda, Spania, Lituania, SUA, Danemarca, Olanda, Turcia și nu numai și peste 50 de evenimente în 10 spații din București: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, ateliere practice, masterclass, dar și concerte live. Toate evenimentele din program sunt disponibile la adresa https://bucharestphotofest.ro/program.

„Fotografia este un instrument extraordinar de comunicare, este modul nostru prin care vedem lumea din jurul nostru. La fiecare ediție de festival ne propunem să construim o punte reală între artiști și public, iar prin oferirea unor subiecte de interes și extrem de actuale și prin expunerea unor proiecte sau teme, credem că fotografia în contextul Bucharest Photofest ajunge la incidența potențialului maxim, acela de instrument de educație vizuală.” a declarat Ionuț Trandafirescu, directorul Bucharest Photofest

Bucharest Photofest aduce în 2023 nu mai puțin de 15 expoziții de fotografie care vor putea fi vizitate pe toată durata festivalului, printre care se numără Facing the forces – Icelandic Perspective, o expoziție de grup ce va fi vernisată pe 8 octombrie la MNȚR, iar în Piața Amzei nr. 17 pot fi admirate expozițiile Mystic Echoes (Daimon Xanthopoulos), Soon to be gone (Tadas Kazakevicius), We Are Here: Native Sovereignty across Turtle Island (Kiliii Yuyan), A Year Along the Banks, o expoziție realizată de colectivul DOCKS și susținută de Goethe Institut, La NORD de cuvinte (Rareș Beșliu) sau Strength, Resilience, Hope: Refugee Identity (UNHCR România). Nu în ultimul rând, la Galeria 2/3 va putea fi vizitată în prezența autorului una dintre cele mai importante expoziții găzduite de Bucharest Photofest la această ediție Sangre Blanca – The Lost War on Cocaine, semnată de Mads Nissen (Danemarca).

Dutch Perspectives in Documentary Photography – expoziție și dezbatere – cu Olivier van Hartingsveldt, David Hup, Anna Ziya Geerling, Sterre Arentsen (fotografi), este un proiect propus de Ioana Cobzaru (curator) despre preocupările artiștilor neerlandezi în zona fotografiei documentare și are loc la Muzeul Național al Țăranului Român, sala Noua Galerie, pe 7 octombrie la ora 16:00. De asemenea, pe 11 octombrie vor avea loc prelegeri și artists talks grupate în jurul unei conferințe de o zi cu renumiții fotografii Daimon Xanthopoulos (Grecia/Țările de Jos), Mads Nissen (Danemarca), RAX Ragnar Axelsson (Islanda), Tadas Kazakevicius (Lituania) și nu numai. Pe durata festivalului vor avea loc masterclass-uri și workshop-uri cu Coșkun Așar (Turcia), Gregory Herpe (Franța), George Mieluș și Alex Păsărelu. 

O secțiune importantă din programul Bucharest Photofest este selecția de filme propuse publicului pe 10, 14 și 15 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului: The Sanctity of Space (r. Renan Ozturk, Freddie Wilkinson), Ultima Transhumanță (r. Dragoș Lumpan), Fractures (short), McCurry: The Pursuit of Colour (r. Denis Delestrac), Koudelka Crossing the Same River (r. Coșkun Așar), River – o realizare cinemografică spectaculoasă ce are un narator pe măsură: Willem Dafoe – și Gods of Mexico (Helmut Dosantos). Proiecții de filme au loc și la UNATC pe 9 octombrie – Garry Winogrand: all things are photographable, un film extraordinar despre viața și cariera unuia dintre cei mai importanți fotografi americani – și pe 13 octombrie, The World is Out of Focus, un film ce ilustrează portretele a 4 fotografe daneze.

Pe 6 octombrie va avea loc concertul Afrodoine susținut de Graiu, o fuziune în sunet și în spirit între romanități orientale și moșteniri afro-americane, aduse în contemporan sau despre rădăcini ramificate atât de profund încât se întâlnesc, pe 12 octombrie se aude The Sound of YourSelf susținut de El Madre & Sorin Sega, iar pe 15 octombrie vom avea Torsan/Juan/Bălan Live in Concert cu un trio ce propune practicarea și promovarea muzicii liber improvizate, în diferite contexte instrumentale și artistice. Toate concerte vor avea loc la Echoes Haus (str. Dianei nr. 11).

O serie de evenimente sunt realizate împreună cu profesorii și studenții Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, iar parteneriatul tradițional cu Organizația Salvați Copiii România aduce în atenția publicului un subiect de dezbatere legatăde utilizarea imaginilor foto și video în campanii de conștientizare și etică a utilizării imaginilor cu copii pe 10 octombrie la Pavilion Goethe, Goethe-Institut.

 

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală și şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională. Dincolo de faptul că este un proiect cultural prezentat într-un concept coerent articulat, fotografia devine în contextul Bucharest Photofest şi pretext pentru dezbaterea unor teme importante ale actualităţii socio-politice şi cultural-umane, astfel, fotografia devenind un instrument de educaţie vizuală.

Un proiect Alternative-Culture.com.

Programul complet pe: www.bucharestphotofest.ro sau www.fb.com/bucharestphotofest

Bilete și abonamente prin Eventbook.

***

Plăcut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine