3 fix, stop joc (21-27 mai)

Primul tablou pe care vi-l prezentăm în această caldă și frumoasă zi de duminică este portretul intitulat Dr. Samuel-Jean Pozzi, semnat de John Singer Sargent în anul 1881. Nu știm dacă v-am mai spus despre artist până acum, așa că riscăm totuși repetarea și vă spunem că Sargent a fost un artist american, considerat portretistul de căpătâi al generației sale. În timpul carierei sale, a pictat în jur de 900 de tablouri în ulei și peste 2.000 (!) în acuarelă. Și nu știm daca a încercat cineva să numere toate schițele din cărbune sau creion.

Dar să ne întoarcem la pictura de mai jos. Samuel-Jean Pozzi s-a născut în Bergerac, sud-vestul Franței, într-o familie de descendță italo-elvețiană. A început să practice medicina în anul 1871 și a publicat peste 400 de articole de specialitate, controversate în lumea medicinei. Printre ele se numără și primul compendiu de ginecologie pe înțelesul tuturor. Incredibil de vanitos, Pozzi era un adevărat Cassanova, faimos pentru că flirta cu și își seducea pacientele. Acum, ziceți și voi, i-ați putea rezista? (sic!)

Despre Franz Marc știm sigur că v-am mai spus. Cine a fost și care a fost rolul lui pe această lume. Așadar, haideți să ne concentrăm pe tabloul de mai jos. Bine, bine, ca să putem explica opera de artă trebuie să vă spunem că Marc a fost un artist profund interesat de filosofie și teologie, mereu în căutarea unui “pod către lumea spirituală”. Mai mult decât atât, considera animalele ființe superioare omului, mai aproape de divinitate, mai pure și astfel mai frumoase. Dog Lying in the Snow, pictat cca. 1911, nu este un tablou cu un câine în zăpadă, ci reprezentarea unei creaturi dumnezeiești în armonie cu natura.

A Young Woman and Her Little Boy este numele tabloului pictat de Agnolo Bronzino în anul 1540. Despre această femeie elegantă, de viță nobilă, se spune că făcea parte din Curtea lui Cosimo I de’ Medici, Ducele Florenței în mijlocul secolului al XVI-lea. Ornamentele și îmbrăcămintea opulentă stau mărturie lumii aristocrate din care făcea parte protagonista. Agnolo Bronzino a fost principalul portretist al Curții lui Cosimo. În colțul din stânga, ițindu-se foarte puțin, fiul protagonistei, a venit ca o idee ulterioară și a fost adăugat de către artist în a doua ședință de pictură.

În anul 1870, Henri Fantin-Latour pictează The Reading, unul dintre multele tablouri care abordează tema lecturării, o temă recurentă atât în tablourile artistului, cât și ale epocii. Acest tablou evidențiază talentul lui Fantin-Latour în pictura Intimistă, care a rămas mereu fidel unei reprezentări idealizate și sobre a scenelor, caracterizate totodată și printr-un realism clasic. De asemenea, facem astfel cunoștință privitorului cu o lume în care viața domestică este poetică, aproape ca într-un vis, cu vagi tente de melancolie.

Ernst Ludwig Kirchner a fost un pictor expresionist german și unul dintre membri fondatori ai grupului artistic Die Brücke – The Bridge (Podul), un grup-cheie care a adăugat o cărămidă importantă la fundația curentului Expresionist al secolului XX. S-a oferit voluntar și s-a înrolat în armată pentru a lupta în Primul Război Mondial, dar la scurt timp a suferit o cădere nervoasă și a fost lăsat la vatră. În anul 1933, operele sale au fost stigmatizate ca “niște lepădături” de către naziști, iar în 1937 peste 600 din lucrările sale au fost vândute sau distruse. În 1938, Kirchner s-a sinucis.

Tabloul de mai jos, intitulat Fränzi in front of Carved Chair, este un portret al unei fete aparținând clasei muncitoare din districtul Friedrichstadt al orașului Dresden. Unul dintre tablourile cele mai evocative ale stilului expresionist și al mișcării grupului Die Brücke, este caracterizat prin simplitatea formelor și folosirea arbitrară a culorii. Aici, Fränzi, care a fost protagonista mai multor tablouri semnate de Kirchner și alți artiști, stă jos pe un scaun al cărui spătar a fost cioplit sub forma unei femei dezbrăcate. Fata stă cu privirea sfidătoare înainte, provocându-i pe cei care văd tabloul să o privească înapoi și să își asume încărcătura sexuală a întregului. Acceptați provocarea?

Tablouri și informații prin DailyArt.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine