Abraxas – Dumnezeu vine uneori

Anii ‘70. E și numele unui serial destul de reușit de comedie. Dar e și una dintre cele mai prolifice perioade ale rock’n’roll-ului de calitate. Nu cred să existe trupă sau artist contemporan care să nu fi preluat ceva din muzica din acea perioadă.

Când a apărut prima dată ideea de Album Duminical, a fost una dintre opțiunile la care mi-a fugit gândul fără a căuta, asta și pentru că mi-a scăpat de curând printre degete o super ediție foarte rară a acestui material pe vinyl de-o importanță culturală, istorică și artistică fenomenală: SANTANA – Abraxas.

Al doilea album al formației Santana venea la un an după ce răsunaseră în difuzoarele de la Woodstock (și unul dintre cele mai răsunătoare debuturi din istoria rock-ului), cu un titlul venit dintr-o frază din romanul Demian, al lui Hermann Hesse: „Pasărea se zbate să iasă din găoace. Găoacea e lumea. Cine vrea să fie născut trebuie să distrugă o lume. Pasărea zboară către Dumnezeu. Numele zeului este Abraxas“, aproape 40 de minute de rock-fenomen ce dă în jazz și blues, un album în a cărui descriere ar trebui să scrie mare: ORGANIC, căci așa sună instrumentele, de o puritate rar auzită. Totul din Abraxas a intrat deja în istorie, chiar și coperta (un tablou al lui Mati Klarwein, din 1961), considerată una dintre cele mai reprezentative pentru cultura rock. Și dacă numele albumului poate nu vă e cunoscut, cu siguranță ați auzit măcar de piese ca „Black Magic Woman“, „Oye Como Va“ sau „Samba Pa Ti“, toate găsindu-și loc în aceste prețioase minute de o intensitate nemaipomenită.

Deși nu am pus mâna pe varianta aia prețioasă a sa pe vinyl, scoasă de Mobile Fidelity la final de 2016 ca primul disc din noua serie Ultra Disc One Step (în care se sar mulți pași din facerea tradițională a unui disc pe vinyl pentru a obține cel mai bun sunet, lipsit de zgomote nedorite și de imperfecțiuni), Abraxas este albumul după audiția căruia mi-am mulțumit că am investit într-un sistem de sunet profesionist. Mai contează că cele două mari hituri de pe acest disc sunt cover-uri? Așa cum se zice și într-un alt citat din cartea lui Hesse despre Abraxas, parcă făceam dragoste cu această muzică, mă rugam la ea și îi puneam la îndoială existența. E o călătorie gratuită (eh, nu chiar gratuită, te costă ceva discul și un sistem audio bun) în adâncuri, de unde te întorci transformat.

Trezirea la realitate, când acul se ridică de pe disc, este una destul de dură. Ceea ce vă doresc și dumneavoastră, duminică la prânz, doar pe Radio Guerrilla.

Fun facts:

  • Albumul a fost înregistrat în numai două săptămâni și terminat pe 2 mai 1970.
  • Varianta lui pe vinyl scoasă de MoFi în 2016 (Ultra Disc One Step 45RPM) a ajuns una dintre cele mai scumpe din istorie, fiind prima lansare a celor de la Mobile Fidelity în acest format, într-un număr foarte limitat: 2500 de bucăți în toată lumea. Mulți au strâmbat din nas la prețul inițial de 100 de dolari, considerat mare pentru un disc de vinyl, dar au ajuns să plătească mai mult de zece ori această sumă după ce au realizat cât de bine se aude.
  • Precedentul album al formației Santana fusese înregistrat cu exact un an în urmă și lansat în august 1969, profitând din plin de pe urma prestației fenomenale pe care trupa a avut-o la Woodstock în acea lună, dar primind laudele care i se cuvin abia mult mai târziu.
  • Atât „Black Magic Woman“ cât și „Oye Como Va“, piesele care ies în evidență de pe Abraxas, sunt cover- Prima este un cover după o piesă Fleetwood Mac și a doua după o bucată a cunoscutului compozitor de jazz Tito Puente. Cu toate astea, variantele magice ale lui Santana sunt cele care au rămas în memoria auditivă a tuturor. Albumul are și compoziții originale extraordinare, amintesc aici doar superba „Samba Pa Ti“.

 

3 comentarii
    Magda

    Am ascultat prima data Abraxas cam prin ’74-’75 cand o colega privilegiata , cu rude in Germania federala a fost invitata in calatorie si a adus cateva casete si un casetofon(atunci am vazut prima data si casetofon) care au circulat pe la toti colegii din clasa. Am “crescut adolescenta” cu Deep purple, Pink floyd, Santana , Jimmy Hendrix,etc. Care, cum prindea o caseta sau un disc adus cu mari sacrificii “de dincolo”, o dadea pe la toti, o multiiplica,etc. Ascultam Metronom si am purtat doliu cand DJiul a fost asasinat, desi eram in cl.a XI-a . Asa am crescut noi!

      Alexandru Anghel
      Alexandru Anghel

      Doar pe second-hand markets, doar foarte scump. Mai cautam 🙂

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine