Ana-Maria Chetreanu / MAITREYI, simbolul iubirii pure, totale

La începutul săptămânii am lansat ce-a de-a treia temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Dacă ai fi un personaj din literatură (română sau internațională), ce personaj ai fi și de ce?.

Concursul se încheie duminică, 5 august, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 6 august. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai jos este unul din textele finaliste.

***

Am adresat această întrebare un număr infinit de mare elevilor mei, având în vedere meseria mea de profesor de limba și literatura română.

N-au întârziat să apară “n “răspunsuri, toate îndrăznețe, pline de curaj și de argumente serioase. Însă eu am primit oare întrebarea propusă de voi ca temă pentru săptămâna aceasta?

Ei bine,da! La un moment dat, un elev de clasa a opta și-a luat inima în dinți și m-a întrebat : Dumneavoastră, doamna profesoară, cu ce personaj din literatura română sau din cea străină vă identificați? Și de ce? Bineînțeles, dacă îmi puteți răspunde!

Nu m-a surprins deloc întrebarea, având în vedere comunicarea și conexiunea care funcționează extrem de bine între mine și elevi, ba mai mult mi-a amintit de mine, puștoaica din clasa a noua, care a rămas fascinată de iubirea aceea pură dintre Maitreyi Devi si tânărul inginer Allan/Mircea Eliade, iubire ilustrată într-un mod maiastru de autorul romanului “Maitreyi”, Mircea Eliade, roman studiat de mine în clasă, citit bineînțeles, după cum spuneam, în primul an de liceu.

Așadar, răspunsul întrebării voastre e simplu în ceea ce mă privește și ilustrează și răspunsul pe care i l-am dat elevului meu, cum că este vorba despre un personaj literar despre care va studia peste un an.

Dacă ar fi posibil, mi-aș dori să fiu Maitreyi, personajul din literatura română care m-a marcat încă de când am citit primele pagini ale romanului omonim, terminandu-l de recitit zilele trecute, căci tot e vacanța de vară.

Și acum, ca un elev conștiincios, îmi voi argumenta alegerea, una cu care sper să se identifice și alte cititoare ale romanului erotic.

Maitreyi este o tânără bengaleză în vârstă de 16 ani, fiica unui mare filosof indian. Ea realizează în literatura română un personaj comparabil eroinelor tragice universale, fiind totodată simbolul iubirii adevărate, pure, totale. Ca dovadă, în copilăria sa, își dedică întreaga sa iubire unui copac numit “șapte frunze”.

La doar 16 ani, este o tânără inteligentă și cultivată, având preocupări mature. Ea nu doar că studiază filosofia, dar și ține conferințe extrem de apreciate de un auditoriu select. Totodată, Maitreyi este preocupată de lucruri copilărești, trăiește în lumea fascinantă a miturilor.

Portretul său este realizat într-o manieră subiectivă de către personajul narator Allan, întruchiparea lui Mircea Eliade. Tânărul inginer venit să lucreze în India nu o găsește la început pe Maitreyi deloc atrăgătoare, “având ochi prea mari și prea negri, cu buzele cărnoase și răsfrânte, cu sâni puternici de fecioara bengaleză crescută prea plin, ca un fruct trecut în copt”. Devine apoi tot mai curios,  “pentru că nu izbutea să înțeleagă ce taine ascunde făptura aceasta”.

Portretul lui Maitreyi sugerează căldură sufletească și fascinație. Gesturile ei tandre, preocupările intelectuale, puterea de a iubi profund, dincolo de problemele sociale, sunt trăsăturile care arată faptul că Maitreyi este o ființă excepțională.

Deși separați de două lumi diferite, implicit de două culturi diferite, tânăra bengaleză și Allan ajung la o iubire totală, perfectă, care va dăinui în timp, chiar dacă familia tinerei, care se opune din răsputeri poveștii de iubire dintre ea și el, reușește să-i despartă, alunhându-l pe Allan din casa lor.

Înainte ca el să fie alungat, cei doi se logodesc, având ca martori cerul și pământul.  Jurământul eroinei arată faptul că iubirea ei a depășit firescul, atingând perfecțiunea în iubire.

Prin sensibilitate și naturalețe, Maitreyi reprezintă eternul feminin, care iubește cu adevărat, aceasta fiind un personaj reprezentativ al unui roman modern cu o amploare realistică.

Așadar, pentru mine, Maitreyi reprezintă personajul cu care, fără a părea lipsită de modestie, cred că semăn, poate nu în totalitate, vorbind aici de partea fizică, însă pentru mine este idealul feminin spre care tind.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine