Iudaism, creștinism și islam – Ce au în comun cele 3 mari religii monoteiste?

Ai zice că, după mulțimea de războaie și conflicte religioase ce abundă în lecțiile de istorie, nimic nu-i apropie pe evrei, creștini sau musulmani. Lucrurile însă nu stau deloc așa, iar Cristian Vechiu, cercetător și lector al cursului Înţelepciune şi mister în Cabala, pe care îl susține la Fundația Calea Victoriei, îți povestește care sunt principalele lucruri care apropie cele trei credințe.

Cunoscute și sub titulatura de „religii ale cărții”, cele trei mari tradiții monoteiste – iudaismul, creștinismul și islamul – împărtășesc nu doar importanța acordată textelor lor sacre: Tanakh, Biblia și Coranul, ci și unele elemente de credință. Vă voi povesti, pe scurt, câteva aspecte mai puțin cunoscute sau poate pur și simplu trecute deseori cu vederea în zilele noastre, despre istoria comună a acestor tradiții religioase:

Pe lângă supranumele de „religii ale cărții”, iudaismul, creștinismul și islamul mai sunt numite și tradiții abrahamice. De ce? Pentru că Abrahaam (Avram) apare ca personaj fundamental în scrierile sacre ale tuturor celor trei religii.

Figură patriarhală, Abrahaam este alesul lui Dumnezeu, în tradiția iudaică și creștină, chemat să fondeze un popor credincios (poporul evreu). Prin exemplul lui urmează să fie restabilită legătura primordială – pierdută odată cu alungarea din paradis – dintre om și divinitate. Personajul apare și în alt context. Pentru tradiția islamică, Abrahaam este un profet și un mesager al lui Dumnezeu, figură primordială întrucât el amintește de o perioadă în care învățătura despre adevărul divinității nu fusese încă coruptă ori fragmentată. Povestea e ușor diferită, însă rolul personajului e același.

Figurile profetice sunt comune în toate cele trei mari tradiții monoteiste, chiar dacă nu întâlnim întotdeauna aceleași personaje ori fapte puse în seama lor. Altfel spus, profetismul este esențial în înțelegerea doctrinelor din iudaism, creștinism și islam. Dacă în primul caz profeții au rolul de a livra mesaje și învățături ale divinității care să restabilească legătura dintre poporul ales și Dumnezeu, în creștinism acestei funcții i se adaugă și prefigurarea unui Mesia care să izbăvească întreaga omenire. Pentru tradiția islamică, linia profetică este încheiată cu Mohamed, „pecetea” profeților, cel care vine să împlinească învățătura revelată omenirii de-a lungul timpului prin figuri ca Iosif, Iacov, Isaia, Ilie sau Ezechiel.

La nivelul practicilor religioase, trebuie amintite rugăciunea și zeciuiala. Rugăciunea constituie pentru toate cele trei tradiții un mijloc de a comunica cu divinitatea, de relaționare neintermediată cu sacrul. Importanța rugăciunii este evidențiată și de tradițiile mistice care s-au conturat de-a lungul vremii în jurul iudaismului, creștinismului și islamului.

Zeciuiala, pe de altă parte, reprezintă o practică religioasă cu aspect social care poate fi întâlnită atât în iudaism – vezi reglementări ale acesteia în cărțile Leviticului, Deuteronomului și Numeri din Biblia iudaică – cât și în creștinism. În creștinism s-a dezvoltat, probabil, pe fondul iudaic al primelor comunități creștine. Argumente scripturistice pentru această datină se găsesc în Epistola către Corinteni I și II și în Faptele Apostolilor din Noul Testament.

Regăsim imperativul dărniciei și grijei pentru aproapele aflat în dificultate și la musulmani. Zakat-ul – denumirea arabă a zeciuielii – “reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai islamului. Cu alte cuvinte, nu e doar o îndatorire morală de a face milostivenie celor neajutorați, ci o obligație primară de ordin religios.

8 comentarii
    Jacob

    Foarte bun materialul…bine documentat si Adevarat….ar trebuie citit de toti oamenii…

    mircea

    Da……. afirmatiile de asemanare a celor trei religii,respectiv iudaism,crestinism si islam sunt pertinente si se pot lua bine in considerare.Deseori mi=am pus si eu intrebarea de ce pe parcursul acestei ‘vieti’ au aparut (asa cum se afirma) peste 4300 de religii?? Ca si o remarca restransa asi zice ca inafara de cele trei religii socotite RELIGII ALE CARTII (Tanakh.Biblia,Coran), restul pe masura dezvoltarii omenirii,ca numar de populatie, si avnd trairi si perceptii diferite, traind in spatiul pamantesc in diferite zone ale planetei,framantari si conflicte ce s-au remarcat ,tot felul de mituri ce au fost evidentiate…etc.s-a iincercat si prin orgoliile lor personale sa-si formeze ,sa zic acele ‘forme si idei religioase’ care intr-un fel fie sunt ispirate din religiile preexistente fie si-au fformat in plus, complectand cu tot felul de mituri inspirate din fenomene traite in timpul vietii lor.

      Dinu

      Pentru bani prietene,pentru bani.
      Odată ce ajungi să convingi minim 100 d3 persoane cu un crez al tău,ceeace nu e greu mai ales acum,îți poți forma religia și biserica ta.
      Dar,trebuie să o constituiesti la ministerul cultelor.
      Odată ce ai inscris-o,tu ești preotu,pastorul principal al acelei religii,secte sau cult religios.
      Interesant,că toate cele cate sunt,toți se numesc creștini,adică din religia mamă ,,Crestinism,,
      Domnul Isus Cristos,nu a indemnat niciodată pe nimeni spre Crestinism sau iudaism sau oricare altă religie,El a venit să ne întărească Credința în Creatorul nostru Iehova Dumnezeu și să credem și să mărturisim pe El,ca Fiul Său preaiubit,nu religia.
      Crestinism =Religie
      Celelalte sunt religiuțe,adică ficele religiei mamă ,,Crestinism,,

    Daniel

    Zakatulera de 2,5 la suta sin tot venitul,iar crestinii au facut zece la suta e o rusine tind sa cred ca islamul e religia adevarata

      Gioroceanu

      Bravo daniel,pe mine ma cheama tot daniel,locuiesc in austria,am colegi musulmani,in coran zeciiiala era de 2,5 la suta (minim) asta insemna ca se poate da mai mult,dar pastorii nemancati,nu ar trebui sa puna povara pe credinciosi,o rusine ,si o ipocrizie fara margini (rusine bisericilor) cred ca un 5 la suta din venit ar fi optim

    Gioroceanu

    Zakatul,a fost tradus gresit,deci bisericile traiesc in minciuna mai ales cele baptise,penticostale ,etc

      Anca

      Zeciuiala era prevazuta doar în legea mozaica, o data ce Isus a instituit creștinismul, nu mai era prevăzută nicio zeciuiala, legea mozaică fiind înlocuită de legea lui Cristos. Isus chiar a accentuat ideea „fara plata ați primit, fara plata sa dati”, sigur asta nu include ajutorul material de bunăvoie sau donațiile benevole.
      Când oamenilor le sunt pretinse niste sume, dispare motivația corecta, adică iubirea. Tot așa stau lucrurile și cu cadourile, când sunt oferite pe neașteptat, aduc cea mai mare bucurie.
      Important e sa nu facem din religie o metoda de a câștiga bani. Isus i-a mustrat aspru pe cei care făceau din templul din Ierusalim în secolul I „o casa de negoț”.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine