Andrei Gheorghe

Andrei. Eram aceeași specie. Un rebel. Un timid tâmpit căruia i se cam rupea, păsându-i. Glumeam, fumam și beam amândoi adesea. Ardea. Cu cea mai mare plăcere. M-a invăţat o altfel de abordare a ceea ce suntem de fapt. Poate una mai rusească, ceva mai mortală… Mi-am dorit întotdeauna să merg cu el în Rusia. Numai cu el aș fi cunoscut ţara în care s-a născut. N-am ajuns…

Nu eram întotdeauna pe aceeași lungime de undă, dar niciodată nu ne reproșam nimic, ceea ce era rar pentru noi doi.

Era genul cu care plecai la drum aiurea. De dragul lui și-al vieţii.

Cu el de mână am sărit în aerul radioului de noapte. Mi-a fost ca un frate mai mare. De fapt, a fost înrudit cu toţi oamenii de radio din România.
M-a încurajat și m-a făcut să mi se rupă și mie de gnomii și orcile pe care le înfruntăm zilnic…Quite a guy!

Las aici o emisiune în care-l puteţi auzi cât de bun… este. Cea mai bună emisiune de radio pe care am făcut-o impreună #ever. The Midnight killed him.

Dumnezeu să-l odihnească! Rip, Bro!

 

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

27 comentarii
  Radulescu Stefan

  Spirit liber. Eram fanul emisiunii “13-14″ Unul dintre cei mai faini oameni. A fost alfa si omega in radio.
  Parca il si vad pe scena,in genunchi,strigand : ” Aici Pro FM !”

  Mihai

  Imi aduc aminte ca in 1998 am castigat un casting la ProTV la emisiunea “Generatia Pro”
  Aici l-am cunoscut cu Andrei Gheorghe si fratii Vintila.
  Andrei venea din alta lume. Isi permitea sa fie “altfel”. O atitudine diferita fata de toti cei pe care i-am intalnit. Si nu neaparat pozitiva in toate. Am pastrat legatura ptr o scurta perioada de timp dupa terminarea filmarilor, nu cadram cu stilul lui desi el a vrut sa ma ia langa el sa cresc in trustul Pro.

  Anii au trecut, el si-a pastrat acelasi stil. Sa ne rugam la Dumnezeu ca sufletul lui sa dobandeasca mantuirea si viata vesnica in Imparatia lui Hristos. Suntem in Postul Invierii lui Dumnezeu, maine seara se va citi canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul…canon de pocainta in care cu totii ar trebui sa realizam ca suntem mai mult decat nimic pe acest pamant: trecatori si vremelnici

   cayetana

   Da, chiar, s-a stins in timpul postului. Se spune ca cei ce mor in perioada asta ajung direct in imparatia cerurilor. Dumnezeu sa-l aiba in paza!
   Ne vei lipsi, Andrei Gheorghe.

    unu

    @cayetana, in popor se spune ca in Saptamana Luminata portile Raiului sunt deschise deci sufletul celor care mor in aceasta perioada ar merge direct in Rai.

  Livia

  13-14-copilarie libera, adolescenta diferita de a parintilor mei oricum…o gramada de ore in care radeam si asculatm si ma ingrozeam…si iar ascultam

   Sorin Bix

   Am eu toată colecția radio cu Andrei .MK toate edițiile ,atât de la Sky ,cât și de la Pro și 1025 de ediții de 13/14 ( Andrei zicea că sunt toate)
   Cam tot ce e pe media au venit din munca mea ( digitalizare ,etc)
   Acum urc numai pe FB , PastilaDeLibertate

  Ion

  Dumnezeu sa-l odihneasca. Nu ma asteptam sa ma simt atat de afectat.

  Mihaela Zuld

  Un om ALTFEL, si-a pastrat felul de a fi pana la final.
  Andrei imi aduce aminte de copilarie, de adolescenta, ii ascultam emisiunea “13-14”, faceam tot posibilul sa fiu langa radio in acea ora. M-a marcat vestea… ramai liber, Andrei!

  Victoria Breia

  Ma bucur ca ati terminat azi matinalul un pic mai devreme. Ascult acum inregistrarea emisiunii cu Andrei Gheorghe si Liviu Mihaiu. Interesant. Abia acum incept sa inteleg putin cum lucra mintea omului de radio la inceput de anii 2000. Inteleg putin si ce inseamna profesionisti in radio. Inteleg de ce aminteste Dobro din cand in cand ca e pe un drum pe care l-a inceput cu multi ani in urma. Inteleg cum se pot auzi in vocea lui, dar si a celor pe care ii formeaza, ecourile vocilor celor care l-au ajutat si pe el, de-a lungul timpului sa se formeze.

  Calin

  Am reusit sa experimentez 2 trairi:
  prima a fost o nostalgie a unor vremuri in care aveam mintea in colturi si intelegeam cu totul altfel lucrurile si viata; a fost interesant sa ascult emisiuea cu mintea de acum!
  Astfel ca dupa ce am ramas cu gura ranjita in urma emisiunii am realizat brusc ca NU MAI E! Si asfel a aparut a doua traire, aceea de o adanca parere de rau ca nu vom mai avea printre noi un URIAS.
  Subscriu Gheorghe : “esti in aer natiune!”
  Subscriu Dobro : “esti in aer Gheorghe !”

  Dan Mandiuc

  Am mai pierdut un rege. Andrei Gheorghe, pentru noi, vei fi mereu ON AIR.

  Jiji

  Te-am cunoscut in Radio Guerrilla si in Laptaria lui Enache, mi-ai placut tot timpul.
  Saluta-i pe toti, sigur vom veni si noi la un moment dat.
  Condoleante familiei.

  com

  Și Iliescu l-a omagiat pe Coposu.

  Dobro zice că Gheorghe i-a fost mentor. Ce dezamăgire tre să fie pt un mentor discipolul fara coloană.

   Cristian Nicolai

   Sunt ceea ce sunt datorita lui, in timpul liceului inregistram emisiunile pe caseta si cand imi era “dor” le ascultam. In mintea mea de adolescent societatea era meschina, parsiva, superficiala si extrem de stupida. Era pentru mine singura legatura cu realitatea si normalitatea. Am fost foarte dezamagit ca nu a “ramas” in Guerrilla, imi aduc aminte o discutie intre el si Liviu in care trasau idealurile si valorile pe care Guerrilla urma sa le promoveze. Nu ne-am cunoscut dar il consider prieten. Multumesc Andrei!

    catalin

    mai ai cumva acele casete, inregistrari cu emisiunile lui Andrei? Multam!

  Adi

  Cea mai adolescentina perioada a vietii am trait-o in facultate, mai exact intre 13-14, cu Andrei….Respect si lumina sa ai!

  Radulescu Stefan

  in emisiunea de azi de dimineata mi-am adus aminte de perioada PRO,de concertele ProFM, de Dobro,Craio,Shnebli,de J de la Janine,de al doilea descalecat al minerilor in Bucuresti ( eram langa radio cand i-a infruntat Andrei Gheorghe)…Era o perioada frumoasa,colorata. Eram venit in Bucuresti din ’96.
  Dobro ne-a transmis toata emotia lui,a fost o emisiune reusita. Lui Andrei Gheorghe nu cred ca i-ar fi placut.

   Cristone

   Mi-as da o mana sa aud emisiunea despre Andrei, facuta de echipa de dimineata. Oare se gaseste pe undeva?

    Liliana

    Si eu as vrea sa o ascultam… Dumnezeu sa I’ll odihnească pe Andrei,

  Ardfire Marian

  Ma inclin spiritului lui Andrei Gheorghe…un golan in cel mai frumos si curat al cuvintului!

  Liliana

  Si eu as vrea sa o ascult, daca s-ar putea. Dumnezeu sa il odihnească pe Andrei! Era unic… Am ascultat ProFM in anii 1999-2001, ce vremuri, ce amintiri!

  Monica Feticu

  ” Salutare națiune !!!…sunt Gheorghe, Andrei Gheorghe…va dau radio pe pâine acum si din cer ”… iertată sa-mi fie îndrăzneala…ca imi imaginez cum o sa continuie el !!!
  ❤💛💜

  Bogdan

  Ascultând înregistrearea emisiunii mi-am adus aminte de profesoara de biologie. Eu eram în liceu, ea era roșcată, și în jurul formei unghiilor ei gravitau fanteziile mele. Mi-am adus aminte și bucuria cu care, copil fiind, așteptam în fiecare sâmbătă seara Teleenciclopedia sau când, mult mai târziu, am descoperit emisiunea “Cinematograful de artă” la TVR.

  Foarte frumoasă emisiunea. Atât de actuală. Sper să apuc vremurile când această (*) emisiune va rămâne în arhive și în memoria oamenilor, poate și în conștiința Planetei, ca un apel la căscarea ochilor (și nu doar atât); și nu va mai fi atât de actuală. Astfel de emisiuni sunt o plăcere să le asculți. Sunt eterne.

  Ascultam cu plăcere, atunci când se ivea ocazia, 13-14. Eram student. Liber și ușor ignorant. Easy living.

  Se-aude melodiosul 252 26 42. Acest număr echivalent cu “la petite madeleine”, a produs un iureș de trăiri în mine odată cu amintirile pe care le-a generat (zilele toride din București, camera de cămin, aerul cald ce purta mirosul de asfalt fierbinte până dincolo de plămâni, “zgomotul” tramvaielor, radioul, fetele frumoase și oamenii faini care eram pe atunci)…
  Am foarte multe motive să fiu recunoscător , chiar dacă nu a fost, și încă nu e, ușor. E mai bine așa, e călătoria mai palpitantă. Îi sunt recunoscător și lui Andrei Gheorghe. Un om aprig, cu inteligență mult, mult peste medie și un caracter puternic și bine închegat. Așa-i imaginea lui în mintea mea, așa mi-l amintesc. Îl știu însă doar “din auzite”, de la radio, sau “din vedere”, de la TV. Îi sunt ecunoscător pentru gândurile pe care le-a răspândint în eter și printre oamenii pe care i-a întîlnit, ca pe niște semințe de primă calitate, fără pretenția de a culege vreo recoltă știind poate, ca țăranul care seamănă ogorul, că truda lui nu e în zadar. Vă mulțumesc și vouă, guerrilleros, pentru ceea ce faceți, așa cum faceți, aici, în România, că e mult de lucru, și dacă văd că suntem mai mulți parcă orizontul sumbru și negru pălește neputincios în a-și menține sobrietatea amenințării, și inevitabil, o tentă roz, de care e vizibil stânjenit, îi pătează abisul.

  (*) în momentul ăsta înregistrarea era la minutul 48 și 12 secunde . Cred că a fost un mesaj de dincolo. Iar când a râs înainte de publicitate am râs și eu în hohote. Parcă râdea omu’ de acolo din cer de surprinderea mea. Un inefabil moment. :)) Mulțumesc. Mulțumesc Andrei Gheorghe. Îți mulțumesc și pentru că, atunci când, aflat sub vraja uimirii, extaziat de sincronicitate și cuprins de recunoștință, am întrebat acea zonă din Necunoscut, unde poate ne reîntoarcem la un moment dat, “Oare ar trebui să împărtășesc acest moment cu ceilalți?” și nu am primit un răspuns. Am înțeles atunci că răspunsul e “Tu hotărăști”. Apoi a venit, ca o confirmare, și jingle-ul “Ascultă-ți inimaaaaaaa, ascultă foarte bine. Ascultă-ți muzicaaaaaaaaa…..”. În acel moment am știut că facusem alegerea corectă.

  La bună vedere, Andrei Gheorghe. Ești și aici, cu noi.

  catalin

  Salutare!
  Ai cumva inregistrari audio/video cu emisiunile sale ?
  Multam!
  Bafta! 😉

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine