Teoria teoriei conspirației. De la 1894 la 1984.

Una dintre cele mai tâmpite realități din “sociologia minciunii”, cu care ne confruntăm azi, este următoarea:

1. Teoriile conspirației sunt susținute de proști.

2. Teoriile conspirației sunt combătute de deștepți.

Cine are dreptate, statistic vorbind!? Cine le difuzează!? Fac ele parte dintr-un război hibrid menit să slăbească inamicul sau o populație căreia i se face un test național de anduranță!? Este cartea lui Orwell “1984” o carte de ficțiune!?

Există un clișeu-antidot pe care orice conversație politică îl are: “Aaaah, asta-i teoria conspirației!!?” sau “Iară vii, nene, cu iudeo-masoneria care conduce lumea!?”

Bunăoară, din moment ce oamenii cu facultate îți spun să te duci să te culci, te duci și negi mai apoi orice fel de complot împotriva omenirii. Pentru că, nu-i așa, cum să existe oameni răi care conspiră!? Înseamnă că ai “sindromul lumii rele”.

Negarea și paranoia sunt atributele celui care vine cu așa ceva. Pentru că spaimele sunt cel mai bun sol pentru a implanta genul ăsta de “certitudini”.

Cele mai celebre teorii conspiraționale sunt:

– Atacul japonez de la Pearl Harbour (1941)

– Incidentul de la Roswell (USA, 1947)

– Asasinarea lui John F. Kennedy (1963)

– Aselenizarea americanilor (1969)

– Moartea Papei Ioan-Paul I (1978)

– Decesul Lady-ei Diana (1997)

– Atacurile cu avioane din USA (2001)

– Invazia Irakului pentru presupuse arme chimice 2003, 2004

– Asasinarea lui Osama bin Laden (2011).

La noi a fost Revoluția Română cu tot cu asasinarea lui Ceaușescu. Câte s-au dovedit din cele enumerate mai sus ca fiind adevărate!!? Aș răspunde foarte scurt: destule.

La noi, Revoluția Română a fost o lovitură de stat pornită de la pastorul-agent maghiar Tokes. Nu mai are nimeni prea multe îndoieli pe subiect. Așa cum nu există prea multe dubii asupra complotului care l-a asasinat pe JFK. Doar idioții mai cred astăzi că Oswald a fost creierul și nu “triggerul”.

Multă vreme civilizațiile extraterestre și ozn-urile au fost considerate, la rândul lor, conspiraționale, atâta timp cât statele puternice ale lumii le-au negat. Acum sunt cvasi oficial recunoscute. Adică teorii conspirative, cum se numesc cele dovedite ulterior.

Și Afacerea Dreyfuss (1894) a fost tot o conspirație. Dovedită.

Există și conspiraționisme de stat, cum a fost MacChartysmul, sau la “peur rouge”, care a terorizat America timp de un deceniu, și care a fost, de fapt, o teorie nedovedită în copleșitoarea masă a cazurilor, necesară Războiului Rece sau afacerii “COINTELPRO” – un program al Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite, care a avut ca scop investigarea, intimidarea și destrămarea organizațiilor politice disidente din Statele Unite, conform wikipedia.

Apoi a venit “Big Brother”, despre care toată lumea știe că există din motive de securitate a omenirii. Nu-i așa!? Știți de câte ori s-a rostit teroare și terorism înaintea invaziei din Irak, care s-a dovedit c fiind “false flag”!? De câteva mii de ori pe minut.

Poate nu degeaba se spune că această concepție a “teoriei conspirației” a fost introdusă prin metode specifice de către CIA în universitățile americane pentru a-și acoperi istoric sumedenia de lovituri de stat și intervenții interne și negări ale misterelor de presă.

Pentru că autorii conspirațiilor sunt servicile secrete, și, in general, societățile secrete.

La noi, ultima teorie a conspirației, prezentă înaintea COVID19, a fost “statul paralel” sau “poliția politică”, cum o numesc europenii, sau deep state-ul, cum îl numesc americanii. Cei mai onorabili cetățeni ai României, intelectualii, au râs isteric de ea, căzând în cea mai lejeră capcană posbilă: invalidarea etică și ideologică a sursei.

Uitați-vă puțin la cum este privit Julian Assange de către opinia publică intelectuală românească: “un trădător care folosește rușilor, cei mai mari dușmani ai noștri”.

Am o veste bună. De cele mai multe ori toți au dreptate. Cum e și cazul pandemiei. Este pandemia o conjunctură pentru a instala, după epoca antiterorismului mondial, o altfel de supraveghere mondială!? Da.

Există acest covid 19? Evident că DA. Este el scăpat accidental!? Încă nu știm, dar există o probabilitate mare că Da, din moment ce OMSeul ne tot anunță, odată la doi ani, că ne paște acest imens pericol. Deci, cine are dreptate!?

Iată ce ficțiune a găsit jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob (inpolitics) într-un film din 2017 numit “Unlocked”, într-o conversație conspiraționistă între un fost șef de CIA – bad guy- care plănuiește să infecteze câteva zeci de mii de oameni aflați la un meci de fotbal la Londra și un agent care-l confruntă în momentul declanșării dispozitivului ucigaș:

“- Câți morți?
– Suficient cât să atragem atenția. Virusurile globale sunt cea mai mare amenințare la adresa umanității, iar Washington-ul doarme. Asta este durerea Americii. Știi, au aruncat în aer cu camioane cu explozibili World Trade Center în ’93, dar a fost nevoie de atacurile de la 11 septembrie ca să facă o impresie. Ebola traversează Atlanticul, dar și avertismentul ăsta l-am ignorat.
– Un fel de apel de trezire nebunesc?
– Nu. Eu numesc asta un test al apărării biologice a Americii. Acei oaspeți americani de alături or să zboare înapoi în Oregon sau în Oklahoma, fiecare dintre ei fiind o bombă cu ceas. Și când vor “exploda”, Washington-ul va aprecia uluitoarea sa lipsă de pregătire.
– Și ce anume ar putea să facă?
– Să legalizeze ceea ce este necesar pentru data următoare. Izolarea forțată a tuturor contactelor. Tabere de carantină și trupe ca să le păzească. Acces în timp real la înregistrări medicale private.
– Vorbești despre legea marțială medicală.
– Vorbesc despre ținerea pasului cu Mama Natură.”

Repet: FICȚIUNE. Așa era și Jules Verne pentru secolul trecut. Dar când auzi așa ceva în pandemie, n-ai cum să nu te duci repede la budă la un pipi convulsiv cu ochii cepuiți și cu un grad de conspiraționism mărit.

Așadar, am o veste proastă pentru deștepți: Conspirațiile există! Că de ele se agață compulsiv toți psihopații din lume care cred că pământul este plat sau cum că pe lună nu a fost nimeni, este o certitudine.

Dar la fel de cert și îngrijorător este că deștepții sunt cei mai mari complici prin negare compulsivă a oricărui complot din lumea asta. Din motive de confort psihologic. Din vanitatea de a nu crede despre el însuși că face parte dintr-un joc despre care nu-l întreabă nimeni nimic.

Sau cum principalul atuu al intelectualului, îndoiala, se întoarce împotriva sa.

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

7 comentarii
    Permalink

    Liviu, cum poți spune asta despre revoluția in care au murit oameni ce au avut un curaj enorm stând in fața gloanțelor? Eroi. Noi ceilalți, oameni fără atât de mult curaj am stat in spatele zidului să vedem ce se întâmplă cand lucrurile se vor liniști. Dar ce-ți spun eu ție când eu cred că tu știi mai multe despre actele de eriosm ale revolutionarilor ? Nu uita te rog!

    Adrian

    Nu cred ca negarea e compulsiva ci doar venita din lipsa de argumente rationale.Ca daca te uiti in tabara aia cu ‘DA HOTARAT” e nitel de ras si de multe ori cu aspecte clinice.Sau e ”conpiratia la telectuali impotriva ”specialilor”;-).In cazul situatiei prezente, ca sa ne gandim ca ”cineva”, reptilianul Soros prin satanistul pedofil Bill si cu ”oculta”, i-au pus la pamant si pe Putin si pe Trump si pe Xi Jinping plus Bolsonaro si le-a trasat directiva ”ziceti ca e …ca dracii va ia)satanisti deh )iar la chestia asta s-au raliat jda mii da doctori si cercetatori care au zis ”Da toarasu gradu ..sa face sa traiti”, e nitel de Balanceanca plus sinonime.Mai punem ca pana si pelerinajul la Mecca a fost drasticv redus ca participare , prin lege sau hotarare de comitet ce o fi , si stim ce inseamna religia in lumea araba,Deci i-au ”conspirat” si pe aia la nivel de metafizica .Si daca cineva ma lamureste cum s-a facut profit , oprind toate motoarele economice si tinand”sclavii” in somaj tehnic(vacanta cu plata in unele tari , unde #e posibilitati, cum ar fi U.K,)pai e tare.Si cand mai vezi ca aia cu conspiratia au probleme si cu limba materna, ce cacat de informatie sa mai filtreze si cu ce gandire ca de aia critica …daca le zici e //ba p’a matii//..pai cine ar vrea in sleahta cu ”aia”?Ia…hai sa auzim.Da , e un confort psihologic sa nu pierzi timp argumentand cu cretini.Rezon.

      ECH

      Pari interesant in prostia ta, evidenta, dar as spune mascata – in spatele incercarii, esuate, de a fi zeflemist, ca nu-i asa, oricarui prost ii sade bine sa fie si putin arogant. Esti exact ce spune Mihaiu mai sus, cel cu impresii de inteligent care nu se lasa “pacalit” de mica gloata conspirationista, pentru ca “desteptii” secolului XXI sunt supra informatii, intelectualii lu’ peste care nu stiu sa desfaca o bere singuri, da’ stiu ei sigur ca doar prostii cred in conspiratii. Mult succes la rata va doresc atunci cand, desigur, beti de siparare, veti sta la rand pentru re-esalonarile platilor pe care nu veri mai avea de unde le plati pentru ca, doar prostii cred in conspiratii. Rezon. Esti prea destept sa-ti dai seama cat esti de prost. Bafta!

    Sasca Viorel Zoltan

    In general sunt de acord cu ideile din articol cu cateva exceptii. Catalogarea Revolutiei Romane ca lovitura de stat este gresita. Daca regimul s-ar fi perpetuat cu mici modificări si doar actorii s-ar fi schimbat atunci era lovitura de stat. Vezi definitia revolutie din Dex sau cartile de istorie.
    Regimul s-a schimbat din temelii, in aceste condiţii, evident avem de a face cu o Revoluţie pentru că s-a trecut de la socialism la capitalism în mod abrupt. Se pune în mod firesc întrebarea, de ce sunt atâtea păreri opuse, care afirmă că a fost o lovitură de stat sau o combinaţie între cele două, cunoscută sub denumirea de ‘loviluţie”.
    O revoluţie este un fenomen complex şi deseori contradictoriu, sinuos. Astfel, citez din Şerban Papacostea: In orice transformare revoluţionara se înfrunta, adesea violent, tendinţe diferite, divergente sau de-a dreptul contrarii, susţinute de forţele social-politice angajate în acţiune. Sensul real al unei răsturnari revoluţionare e determinat nu de tumultul străzii, oricât de spectaculos ar fi, şi cu care se identifica în mentalitatea comună revoluţia, nici de succesiunea marionetelor pe scena istoriei, ci de locul in care se fixeaza balanţa puterii şi de direcţia imprimata de regimul recent instaurat cursului politic. Şi in cazul Romaniei, sensul răsturnarii din decembrie 1989 se descifreaza cel mai sigur nu atât prin reconstituirea succesiunii evenimentelor, cât mai ales prin identificarea principalelor tendinte imprimate politicii ţării de forţa care a preluat puterea scapată din mâini de Nicolae Ceausescu (Serban Papacostea, Decembrie 1989: revolutie sau lovitura de stat? – o falsa alternativă, Revista 22, 2004-02-20).
    Pe termen scurt, după preluarea puterii de către Ion Iliescu şi susţinătorii lui, drumul României părea că se îndreaptă spre est. Mineriadele le putem considera mici contrarevoluţii conduse de forţele care vroiau să menţină vechiul regim politic, deci dl Iliescu este de fapt un contrarevolutionar.
    Treptat, forţele democratice au câştigat teren, probabil o mare importanţă a avut-o scăderea influenţei URSS după colapsul ei, şi în 1996 puterea a fost preluată de către o coaliţie condusă de Convenţia Democrată. Marele merit al acestei coaliţii este că a îndreptat definitiv Romania pe drumul spre vest, spre democraţia de tip occidental, cu libertate, pluripartidism, economie de piaţă.
    In acest moment, fără îndoială putem afirma că în România în Decembrie 1989 la Timişoara, în 16 Decembrie, a început Revoluţia, când mişcarea de solidaritate cu pastorul reformat Tokes s-a transformat într-o mişcare de protest împotriva lui Ceauşescu şi a regimului comunist. Numai in Timisoara se putea intampla pentru ca aici nu exista neintelegeri etnice, dimpotriva exista o buna intelegere intre etnii. Cred ca aici a gresit fatal Securitatea, nu a crezut ca romanii se vor alatura maghiarilor pentru apararea pastorului, nu a crezut ca timisorenii sunt capabili de o asemenea solidaritate. In plus eram cei mai bine informati cu ce se petrecea in lume, aveam acces la televiziunile maghiara si iugoslava. Simteam ca a venit momentul daramarii regimului comunist. Am fost arestati, peste 900, am fost impuscati, au fost peste 130 de morti si raniti, totusi timisoarenii au continuat sa iasa in strada. Nu inteleg de ce ne turnam laturi in cap, in loc sa ne mandrim cu ceea ce am facut in Decembrie 1989 si ulterior, Proclamatia de la Timisoara, Piata Universitatii, etc. Mai sunt destule lucruri de indreptat-schimbat, dar a vorbi despre lovitura de stat in loc de revolutie, nu este adevarat si nici folositor pentru a duce schimbarile mai departe.

      Liviu Druguș

      Asta este schimbarea majoră la care vă referiți atunci când susțineți că în 22 decembrie 89 România a trecut brusc la capitalism? Citez din stenograma întâlnirii dintre ambasadorul sovietic Evgheni Tiajelnikov și cuplul Iliescu-Roman: ”Evgheni Tiajelnikov: ”Dragi tovarăși, să știm ce aveți nevoie din punct de vedere politic, de armament acum imediat și de asemenea și în perspectivă, pentru viitor. Este vorba despre ajutor umanitar, ajutor de ordin militar, economic. …. să elaborăm un program solid de colaborare în interesul susținerii revoluției, așa cum a arătat tovarășul Gorbaciov, în rezolvarea problemelor cele mai acute care stau în fața revoluției.” (cf. https://evenimentulistoric.ro/ion-iliescu-acorda-un-interviu-tass-la-30-de-ani-de-la-explicatiile-date-ambasadorului-urss-o-stenograma-in-calea-uitarii.html.

      Nicu

      Cati ani ai tu? Intreb si eu, ca nu stiu cum poti sa spui ca “Regimul s-a schimbat din temelii, in aceste condiţii, evident avem de a face cu o Revoluţie pentru că s-a trecut de la socialism la capitalism în mod abrupt. Se pune în mod firesc întrebarea, de ce sunt atâtea păreri opuse, care afirmă că a fost o lovitură de stat sau o combinaţie între cele două, cunoscută sub denumirea de ‘loviluţie”.” Eu aveam vreo 8 ani pe atunci, dar suficient cand sa imi pun niste intrebari, intrebari care s-au perpetuat, amplificat si lamurit cu timpul si urmarind evolutia lucrurilor. Sa spui ca regimul s-a schimbat din temelii, inseamna ca nu ai avut niciun fel de contact cu oamenii “dinainte” si “dupa”. Ori eu am avut, si ii tin minte pe toti, cum “inainte” erau cu “Tovarasu'” dupa care “Nenorocitul, intotdeauna l-am urat” de mai aveau nitel si jurau ca facusera parte din vreo rezistenta.
      Tot la fel de adevarat este ca in acele vremuri unii au iesit pe strazi sa faca o revolutie, dar din pacate au murit degeaba. Nu suntem nici liberi, nici schimbati, nici mai bogati, nici (…) – completeaza tu cu ce iti inchipuiai ca o sa primim dupa “Revolutie”. Da, pentru cei care au murit a fost o Revolutie. Pentru cei ramasi in viata categoric NU!

      Mihai

      Daca nu a fost lovitura de stat de ce au fost aprox. 60.000 de luptători din forțele speciale din fosta URSS multi vorbitori de română în România în decembrie 1989. In octombrie 1990 mai erau vreo 30.000.
      Oare de ce ?

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine