Cosmin Dorneanu / Plachie de crap la cuptor a la Radu Anton Roman

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Cosmin este fan declarat Radu Anton Roman, așa că ne-a trimis rețeta lui preferată, chiar mai jos. Așadar, fără prea mare preambul, luați de citiți, mai jos.

***

Sunt fan Radu Anton Roman. El trăiește în sufletul meu prin cartea scrisă, “Bucate, vinuri și obiceiuri românești”. Am învățat să gătesc românește din ea. Prima rețetă gătită a fost aceasta și m-am îndrăgostit iremediabil de plachie. Sună grecește, dar nu are legătură cu ceea ce înseamnă Plakia mai la sud.

E o rețetă de târgoveț care îl va convinge și pe cel mai mare dușman al peștelui să o incerce. Miroase bestial, se dă la cuptor și se prepară în tihnă, domol, încet, totul la foc potolit. Asistenta mea e soția, pentru a da gust sosului… mie îmi place mai iute, ea e mai potolită….

Se face relativ rapid și e un mix ideal de gust/preț/calitate/calorii.

Plachie de crap la cuptor

Usturoi 4 căței și ceapă, 4 legături de ceapă verde, unduite în puțin ulei de floarea soarelui, cam 3-4 minute, apoi punem peștele peste (crap file, fără piele), sare și piper, mai punem 3 ardei kapia tăiat mărunt , 3 🥕 morcovi feliuțe, pastă de ardei iute și dulce, sos de roșii (pasate) 500 ml, felii de roșii și oregano (nu mult, pentru că o amărăște), 3 foi de dafin, puțin vin alb & puțină dragoste în cum le “grijim” pe toate.

1 h la cuptor, 180 de grade, preîncălzit puternic – căldură sus/jos ventilat

45 de minute acoperit cu folie de aluminiu și apoi 15-20 fără ea.

La final – pătrunjel, un pahar de vin alb demisec, ardei iute și mămăligă sau pâine 🍞 de secară.

 

Poftă bună!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine