Roxana Tzone / Pizza sau focaccia și tartă galette cu fructe

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Pasiunea pentru gătit e moștenită de la bunicile mele, care erau capabile să facă din puțin preparate delicioase. În timpuri în care era greu să găsești carne, unt sau făină, cred că bunicile erau adevărați magicieni!

Gătesc încă de la treisprezece ani, când am replicat mâncarea de vinete a bunicii, care a fost delicioasă…cel puțin ce a rămas din ea, după ce am scăpat cratița fierbinte pe dușumea:).

Am perseverat pentru că iubesc să stau în mijlocul oamenilor dragi. Incă din facultate, ne strângem la mine și împărțeam de la o omletă până la fripturi și prăjituri de casă. A devenit o tradiție de peste douăzeci și cinci de ani să ne strângem la noi și să savurăm o bucată de pizza, să împărțim o tartă și să gustăm un pahar de vin de țară.

Vremurile au trecut și cu fiecare experiment culinar am prins și mai mult curaj pentru a încerca altceva și altceva. Pentru mine mâncarea înseamnă familie, prieteni și împărtășit. Constant.

Nu e o poveste fabuloasă, e una despre ceea ce simt. Simplu.

Pizza

Cantitate pentru două tăvi mari de cuptor

600 g făină, 100 ml lapte bătut/iaurt/smântână, 10 g drojdie uscata, 60 ml ulei de măsline, apa călduță, o lingura rasă de sare și o linguriță de zahăr

Se frământă bine aluatul și se lasă la dospit între 2 ore și 24 de ore. Cu cât stă mai mult la dospit cu atât mai bine!

Se împarte cantitatea de aluat astfel încât atunci când îl întindeți să nu aibă grosimea mai mare de jumătate de centimetru. Se așează în tavă și se unge cu sos de roșii preparat în casă sau cumpărat, puțin busuioc uscat, după care se adaugă ingredientele favorite. La noi sunt mozzarella, salamul picant, ardeiul iute, rucolla sau brânzeturile care se topesc.

Se preîncălzește cuptorul la 200 de grade. Se introduc tăvile pentru 15/20 minute până când aluatul căpăta un aspect crocant pe margini.

În cazul în care facem focaccia, aluatul are pe el doar puțină sare grunjoasa, ierburi (busuioc/oregano), fulgi de ardei iute și poate usturoi/parmezan.


Tartă galette 

Aluat

125 g unt, 4 linguri de ulei, 3 linguri de iaurt, un praf de bicarbonat, 1 ou, un praf de sare, 3 linguri de zahar, vanilie și făină cât încape. Se frământă și se dă la rece pentru jumătate de oră.

Fructele: piersici, prune, fructe de pădure sau smochine se taie și se amestecă cu doua linguri de zahar, 1 ou, vanilie și câteva linguri de zahăr.

Se întinde foaia rotund, se unge cu ou și se pune in centru compoziția cu fructe. Se întorc marginile aluatului și se dă totul cu ou și vanilie.

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade și se dă tarta pentru 40 de minute.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine