De ce să merg la SnowFest

De ce aș vrea să merg în Alpii francezi, să schiez împreună cu câteva mii de români pe care nu-i cunosc? Cu acest gând-frână am plecat la Snow Fest (martie, 2018) unde aveam să aflu răspunsul la întrebarea mea.

Schiez cu mare plăcere de la vârsta de 6 ani. Așa percep eu libertatea la temperaturi scăzute. Nici episodul în care mi-am rupt mâna pe pârtia din Parâng, în clasa a XII-a, nu mi-a frânt dorința de a pluti iarna pe pârtii.

A fost odată Snow Fest 2018

În Alpii francezilor nu mai fusesem așa încât am plecat la primul meu Snow Fest, împreună cu prietenele mele, Andreea și Mara. Fetele erau mai entuziasmate de ideea unui festival de iarnă, eu, mărturisesc, aș fi sperat să mi se confirme prezumția că o astfel de manifestare în masă nu e pe gustul meu.

Ne-am lăsat soții și iubiții la vatră și duse-am fost în stațiunea Les 2 Alpes, alături de peste 3000 de necunoscuți români (vorba vine necunoscuți…la aeroport am întâlnit primul val de cunoscuți, apoi în fața hotelului, apoi într-un bar, în prima zi de schi, la spital șamd).

Nu ești singur pe lume

În prima zi, seara, am mers la supermarket pentru cumpărături. Acolo limba oficială devenise româna. Dar o română politicoasă, vorbită corect de tineri veniți și ei, ca noi, la festival. N-am putut să nu trag cu urechea la discuțiile purtate printre rafturi…planificare de meniuri, rețete căutate pe google, frenezia cumpărăturilor din ajunul Crăciunului se reînstalase în acest supermarché. Mi-a plăcut. În loc să mă sufoc și să părăsesc urgent incinta, am simțit că aparțin de un grup mișto care însă nu mă obligă să-mi fac cunoștințe noi dacă nu simt nevoia. Sociopata din mine a început să schițeze un zâmbet de ușurare.

Schi – Pano Bar – Schi – Concerte – Umbrela Bar – Concerte – Somn 

Domeniul schiabil e supărător de impresionant. 102 pârtii, aproximativ 225 km de peisaje care îți taie respirația. Uneori e atât de mult frumos în jurul tău, încât te oprești numai pentru a admira. Și a inspira. Și a admira. Și a expira. Doar pentru acest exercițiu, timp de 7 zile consecutive și merită să ajungi în Les 2 Alpes.

Nu-ți trebuie mai mult să te simți un răsfățat al organizatorilor sau o amanta capricioasă care poftește mereu altceva. Frumusețea e că și primește. 🙂 În fiecare zi îți sunt puse la dispoziție, pe lângă cele 120 de pârtii (pe care oricum nu apuci să te dai într-un sejur), concerte la prânz, după-masa și seara. Noi am ajuns la vreo 5. Nu că n-am fi mers la toate, dar cât să mai îndure și picioarele noastre după ore de schiat și dansat din zori?

Frivolité

Dacă ești în căutarea sufletului pereche, ieși acum de pe Tinder și cumpără-ți bilet la Snow Fest. Vorbesc serios. Gândește-te numai la faptul că o bună parte din selecția naturală e făcută deja prin însuși conceptul evenimentului. În mod clar, dacă e acolo însemnă că îi place muntele, sigur practică sporturi de iarnă, ascultă muzica care se difuzează pe Radio Guerrilla, deci implicit și programele Radio Guerrilla, merge în vacanțe faine… să mai enumăr? În gașca mea nu a fost cazul, dar toate am căzut repede de acord că oferta era de (foarte) bun gust.

Alcoolul și asigurarea

Nu e niciun secret. Iarna, la schi, nivelul de adrenalină într-o zi e cel puțin egal cu cantitatea de alcool consumată. Ce farmec ar mai avea o zi la munte fără pauzele de la apres-ski? Dar ce te faci când dă norocul peste tine și un alt participant la traficul de pe pârtie anticipează greșit mișcarea ta, îți taie calea și îți zdrobește genunchiul? Ni s-a întâmplat și asta. Un accident care putea avea loc pe orice pârtie, în orice circumstanță. Am vrut totuși să-l amintesc aici pentru a împărtăși cu voi ce am învățat în urma lui: asigurarea medicală cu cât e mai mare (adică în caz de “Doamne Ferește!” să-ți acopere servicii de îngrijire de minim 50.000 euro), cu atât e mai sfântă. Și obligatorie! Pe prietena mea a scutit-o de la plata unui „deranj” spitalicesc, în Grenoble, de aproximativ 25.000 euro.

Dincolo de acest incident întristător, am amintiri de neuitat de la Snow Fest 2018. Am schiat, am râs și ne-am bucurat una de cealaltă și de tot ce aveam la dispoziție din toată inima.

Și am înțeles, cu adevărat, motivele pentru care acest festival a ajuns deja la cea de noua ediție și de ce, an de an, merg tot mai mulți „nebuni”.

Un vis împlinit: într-una din zile am zburat cu parapanta cu super-omul Toma Coconea.

Anul acesta organizatorii celui mai grande festival românesc din străinătate adaugă 2 noi stațiuni pe harta SnowFest: 3 Vallées (Franța) și Livigno (Italia). Eu cu cine votez?

P.S vă rog consumați alcool cu responsabilitate pentru viața voastră și a celorlalți oameni aflați pe pârtii. Oricine se poate urca pe schiuri/snowboard, dar nu toți știu cum să le folosească corect.

Carla-Maria Teaha
Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine