Filme premiate la festivaluri prestigioase prezentate în premieră națională în cadrul Competiției Internaționale de Lungmetraj BIEFF.13

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.

Șapte filme prezentate în premieră internațională în competiția unor festivaluri de renume precum Rotterdam, Berlin, Locarno sau FID Marseille și apreciate de criticii de film din întreaga lume vor putea fi văzute pentru prima dată în România în perioada 26 septembrie – 1 octombrie 2023, în cadrul celei de-a 13-a ediții a festivalului. BIEFF.13 este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Titlurile incluse în Competiția Internațională de Lungmetraj concurează anul acesta pentru Marele premiu BIEFF în valoare valoare de 20.000 euro, constând în servicii de post-producție oferite de Avanpost.

Abonamentele BIEFF.13 au fost puse în vânzare și sunt disponibile online, în ediție limitată, aici.

Din secțiunea Forum a Festivalului de la Berlin, unde a fost recompensat cu Premiul Caligari, ajunge în Competiția Internațională de Lungmetraj documentarul experimental De Facto. Cel de-al doilea lungmetraj al regizoarei de origine croată Selma Doborac testează capacitatea cinemaului de a trata subiecte sensibile precum violența extremă și crimele împotriva umanității, fără a deveni complice în re-prezentarea nocivă a imaginilor cu posibil impact emoțional.

Invitat în 2022 la BIEFF cu scurtmetrajul Pervading Animals, regizorul britanic Graeme Arnfield e gata să-și surprindă din nou audiența, de data aceasta cu un eseu cinematografic pe care spectatorii îl vor vedea prin vizorul ușii. Home Invasion ne arată ce se întâmplă atunci când progresul întâlnește paranoia, urmărind invenția și reinventările constante ale soneriei și însoțindu-ne prin luptele muncitorești din secolul al XIX-lea și prin primii ani ai cinematografiei narative.

Imaginea, mai precis textura ei digitală, joacă un rol aparte și în The Human Surge 3, experimentul care a marcat anul acesta întoarcerea regizorului Eduardo Williams în cursa pentru Leopardul de Aur de la Locarno (pe care l-a câștigat în 2016 cu The Human Surge). Prin intermediul tehnologiei, filmul generează meta-conexiuni între 3 grupuri de prieteni care își trăiesc existențele în tot atâtea părți ale lumii, dar și între oameni și tehnologia pe care ei au creat-o.

O altă revenire în programul BIEFF va fi cea a Melisei Liebenthal, prezentă în 2020 în Competiția Internațională de Scurtmetraj. The Face of the Jellyfish, cel de-al doilea lungmetraj al autoarei, premiat în secțiunea Forum de la Berlinală, este un eseu ficțional care vorbește într-o manieră jucăușă despre identitate și despre rolul pe care îl joacă înfățișarea în percepția despre noi și ceilalți.

Două focuri de armă trase la o distanță de 25 de ani devin firul roșu care unește narațiunea din La Palisiada, impresionantul film de debut al ucrainianului Philip Sotnychenko. O poveste despre alienarea cotidiană în societatea de tranziție a anilor ‘90 și barbaria violenței sancționate de stat care își are rădăcinile în politicile regimului sovietic ale cărei ecouri răzbat până în prezent. Filmul a fost distins cu premiul FIPRESCI la ediția din 2023 a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam și cu premiul pentru cel mai bun regizor la cea mai recentă ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sarajevo.

La intersecția dintre realitate și legendă, Monisme, debutul regizorului Riar Rizaldi, explorează alternativ trei perspective diferite ale relației omului cu natura. În timp ce un adept al misticismului se raportează la vulcanul Merapi (printre cei mai activi din lume) ca la un zeu dătător de viață, un cercetător îl vede ca pe un pericol pentru umanitate, iar unui miner îi servește ca principală sursă de venit. Filmul a fost prezentat în premieră internațională în competiția Festivalului Internațional de Film de la Marsilia (FID Marseille).

O adevărată provocare va fi și întâlnirea cu The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe Who Lived for Twenty and Eight Years All Alone On an Inhabited Island and Said It Was His, filmul de debut al belgianului Benjamin Deboosere, în care povestea naufragiului lui Robinson Crusoe este rescrisă ca răspuns la istoria opresivă a colonialismului și la promovarea îndelungată a acesteia prin artă.

Trei figuri proeminente din lumea filmului experimental și a artelor vizuale se vor alătura publicului BIEFF la București în calitate de membri ai Juriului Competiției Internaționale de Lungmetraj și vor desemna câștigătorul secțiunii.

Nuria Cubas este co-fondatoarea și directoarea Festivalului Internațional FILMADRID încă din 2015. A făcut parte din echipa festivalurilor Punto de Vista și Documenta Madrid și s-a implicat, în calitate de consultant, în proiecte precum CRA – la Matadero Madrid, MECAS – la Festivalul Internațional de Film Las Palmas și la Bienal de Artes Mediales, în Santiago de Chile.

Daniella Shreir este fondatoarea și co-editoarea revistei de film Another Gaze. A câștigat premii importante în cariera sa de traducătoare din limba franceză (PEN Prize în 2019 pentru traducerea autobiografiei My Mother Laughs, semnată de Chantal Akerman). Din 2022, face parte din comitetul de selecție al secțiunii Director’s Fortnight (Quinzaine des Cinéastes) și este creatoarea programului Another Screen.

Cercetător, curator și scriitor, Julian Ross a coordonat în ultimii doi ani programul Doc Fortnight derulat la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) și este consultant de programe la IDFA. În trecut, a colaborat cu Festivalurile de la Rotterdam și Locarno. A curatoriat proiecte prezentate la: Tate, Institutul de Artă din Chicago, e-flux Video & Film, Kunsthal Rotterdam, Eye Filmmuseum, Tokyo Photographic Art Museum, Harvard Film Archive și British Film Institute. Este profesor asistent la Leiden University Centre for the Arts in Society, unde conduce centrul de cercetare interdisciplinară ReCNTR. Face parte și din boardul Collaborative Cataloging Japan, un ONG dedicat conservării proiectelor vizuale experimentale japoneze.***

Organizator: Asociația Culturală Manekino în parteneriat cu Printor Com

Proiect finanțat de Ministerul Culturii și co-finanțat de Primăria Sectorului 2 și Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă” 2023. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

***

Văzut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine