Bogdan Cătălin Mereuță / Apostazia unui mizantrop

La începutul săptămânii am lansat ce-a de-a noua temă a noului sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Dacă ai fi Papă pentru o scurtă perioadă, ce reguli bisericești ai aboli și ce ai propăvădui creștinilor?

Concursul s-a încheiat astăzi, 16 septembrie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferite de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de mâine, 17 septembrie. Dacă nu câștigi kilul de cărți, ai șanse să câștigi pentru textul tău un loc pe site-ul guerrillaradio.ro, alături de felicitările noastre.

Textul de mai jos este unul din textele finaliste.

***

Refuz să vă răspund la întrebări, refuz să am soluții pentru orice nedumerire și să propăvăduiesc calea dreaptă. O entitate necunoscută mie a instaurant acest regim al cutumelor, al dogmelor dincolo de moralitatea noastră binecuvântată. Am fost numit simplu, Papă. Un paradox ați putea zice, având în vedere atribuțiile ce îmi revin. Dar dragi enoriași, vă întreb, oare Papa în italiană nu înseamnă tată? Nu sunt eu tatăl și îndrumătorul vostru? Un tată e dătător de viață mai presus de orice, își zămislește copiii și întemeiază o familie pe care o dirijează după cele mai potrivite principii. Dar încep să mă simt din ce în ce mai singur acum, familia noastră se destramă, dragi creștini! Un tată nu ar trebui să își bată rodul, să îl umilească. Dar noi am susținut inchiziția, am distrus  orice instinct gregar ar mai fi existat între noi. Fratele se întoarce împotriva surorii, fiul împotriva mamei, soțul împotriva soției. Ne-am îmbolnăvit de credință și am supurat puroi habotnic. Și cu ce leac am venit? Cu ce cură? Acum este timpul să îmi găsiți voi răspunsuri, iar eu să fiu enoriașul vostru. Să mă rog vouă, tuturor, pentru a mă spovedi de păcatul strămoșesc. Aveți dreptate, din nou, și din nou și din nou. Ne-am șantajat din nou familia, am cerut Indulgențe, am iertat păcate pentru foloase materiale, suntem marea companie a iertării. Multinaționala izbăvirii, tranzactionăm aripi de arhangheli la bursă și reciclăm păcate. Am cumpărat cu bani grei viața, iar acum ne întreținem acțiunile prin soluții sustenabile: vorbindu-vă vouă. Dar încă nu e timpul pierdut, dragi enoriași! Bine ați venit în Laboratorul Catolic!

Vă întrebați poate ce însemnă toate astea. O farsă? O festă? O altă afacere pe termen lung? Nu, este exact esența oricărei religii. VIAȚA. Preoții noștri au investit timp și energie în studii medicale, iar acum am transformat fiecare catedrală din Italia și în viitor, poate din întreaga lume, într-un centru de cercetare. Aici credincioșii pot obține vindecarea trupului și sufletului deopotrivă. Spovedaniile vor include obligatoriu analize medicale, slujbele religioase se vor scurta și vor include numai discuții particulare. Intentionăm să investim în mod terapeutic în moralul vostru. Și mai mult decât orice, să putem oferi soluții! La ce bun să ai slujbă de iertare, dacă nimeni nu poate oferi ceea ce avem mai de preț? VIAȚA. Vom lucra cot la cot cu doctorii pentru mântuire plenară. La ce bun să ai o cruce din aur, dacă ajunge tot alături de o piatră funerară? Noi i-am găsit locul mai potrivit lângă un pahar Berzelius.

„Hristos a înviat!”, zicem în fiecare Paște, pictăm ouă cu sângele Fiului, ne împărtășim cu trupul și sângele Său, când arterele noastre nu au ce pompa. Dar aduceți an de an susținere materială în cutia milei. Azi, vă invit în Centrul de Transfuzii Catolic, locul unde nu îi împărțim pe oameni în vii și morți, ci în A, B, 0 și AB. Dacă aveți vreodată nevoie urgentă și nu găsiți unul din slujitorii noștri, lăsați în loc de lumânare, numele și datele de contact în secțiunea grupei de sânge, iar noi vă vom contacta în cel mai scurt timp. Orice sărbătoare ar fi, pe lângă slujbele tradiționale, vă vom oferi câte un beneficiu specific celor în nevoie: trimitere câtre centre de radiografii de Craciun, prioritate la analize pentru cei care poartă numele de sfinți sărbătoriți în anumite zile. Ba chiar susținem omul pe parcursul fiecărei etape a evoluției sale: oferim un centru de ecografie tinerilor căsătoriți, suport psihologic rudelor unui decedat. Însă venim cu noi condiții: susținem donarea de organe înainte de oficierea slujbei de înmormântare. Azi sunteți martori la apostazia unui om singur, a unui tată fără copii. Dar Dumnezeu să ne aibă în pază, căci de mâine ne vom numi toți Lazăr. Vom fi mai mulți, și mai mulți, și mai mulți…

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine