George Ciorică / Pui la cuptor și sos cremos de legume

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Niște pui la cuptor cu sos cremos de legume mâncăm și noi? Mai ales de la George citire.

***

Rețeta mea preferată este pui la cuptor și sos cremos de legume.
Acesta este un tip de rețetă simplă de mâncare, la cuptor, care cuprinde toate elemente nutritive de care organismul are nevoie pentru a avea energie de-a lungul unei zile.
Puiul la cuptor m-a urmărit de mic copil.
Bunica mea, când mergeam la ea în vacanțele de vară, îmi făcea la cuptorul sobei pui de curte umplut cu legume.
Era o întreagă poezie să o urmăresc. De la jumulitul penelor, la pârlit, curățat, spălat, condimentat și băgat la cuptor. O femeie veselă care a crescut 7 copii și pe care nu am auzit-o niciodată sa se plângă.
Îmi plăcea să îmi povestească mereu cum e cu pipota și cu pietricelele dinăuntru, să mă lase sa păstrez ghearele pentru a le lega de o undita improvizată( sculă de antrenat pisicile) și să bag eu usturoiul în găină.
Mirosul puiului de țară care se rumenește în cuptorul sobei a rămas cu mine și e sinonim cu copilăria fericită. Se servea mereu cu murături în saramura și mămăligă la tuci..
Chiar dacă acum îl fac la cuptor electric și mamaie nu mai e de mult, am mereu un zâmbet când îl scot din cuptor.
Pentru prepararea acestuia, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
– 1 pui mic întreg;
– 300 de grame de roșii;
– Jumătate de ardei roșu kapia;
– 5 căței de usturoi;
– Zeama de la o jumătate de lămâie stoarsă;
– 1 linguriță cu vârf de fenicul sau tarhon tocat;
– 15 grame de unt;
– 50 ml de ulei de măsline;
– Condimente după gust: sare, piper negru, turmeric, oregano etc.
Mod de preparare:
Scoate puiul din frigider și lasă-l să ajungă la temperatura camerei, după care unge-l cu sare, usturoi granulat și turmeric, până prinde o culoare portocalie plăcută.
Acoperă cu ulei toată suprafața puiului și adaugă piper pe deasupra.
Introdu în interiorul puiului lămâia tăiată în 3-4 bucăți și cățeii de usturoi întregi.
Așează pe fundul unui tuci roșiile și ardeiul tăiate în bucăți mari, peste care adaugi puiul întreg cu pieptul în sus.
Bagă totul la cuptor la o temperatură de 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 1 oră și 15 minute.
După ce puiul s-a rumenit, îl poți așeza pe un tocător sau o tavă.
Introduci legumele care au stat la cuptor cu puiul într-un blender, împreună cu untul și alte verdețuri după preferință, pentru a crea sosul cremos.
Tranșează puiul în bucăți mari: pieptul pe jumătate, aripioarele și pulpele separat și stropește totul cu sosul din legume și verdețuri.

Poftă bună!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine