Paula Budan / Dialog între anotimpurile anului 2021

La sfârșitul soptămânii trecute am lansat sub-tema episodului doi din cel de-al nouălea sezon din concursul Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Imaginează-ți un dialog între anotimpurile anului 2021

Concursul se încheie joi, 28 ianuarie, ora 14:00. Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferit de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de vineri, 29 ianuarie.

Mai jos este textul Paulei, text finalist.

***

– În sfârșit, spuse zeița Imbolg, ridicându-se de la masă și schimbând locul cu bătrâna Samhein. Doamnelor, o să vă arăt de ce sunt venerată ca cea mai magică zeiță din ținut.

– Așa spui în fiecare an, zise Samhein, aranjându-și roba lungă pe sub masă. Părul argintiu, plouat de vremuri i se prelingea pe spatele ușor îndoit al scaunului.

– Mai degrabă m-aș gândi, doamnele mele, la ce-am pregătit pentru anul 2021, oamenii au nevoie de vești bune. Imbolg, vrei sa începi tu?

– Sigur, spuse ea, aranjându-și pletele roșcate ce-i curgeau pe sub coroana-i din frunze de Palo Santo. Ochii verzi i se măriseră de entuziasm.

Cu toate astea, zise ea, uitându-se la bătrâna Samhein, eu sunt cea mai magică dintre toate, pentru că eu readuc Mama Natură la viață. Le voi ucide Lordul Umbrelor pentru a-l readuce la viață sub forma Tânărului Soare, iar Zeița Natură-și va da naștere versiunii ei mai tinere.

– Iar eu mă voi întoarce către oameni binecuvântându-i și îmbătându-i în culorile mele, spuse Beltane. Își purta pletele de iederă sălbatică în loc de păr peste tot.

Tânărul Soare se va apropia de Fată, făcându-i curte. Ea va fi tânără din nou, dragostea lor promițând creștere și fertilitate. Ca îndrăgostiți, ei îi vor inspira pe ceilalți. Iubirea lor va da naștere ghioceilor, zambilelor, lalelelor, panseluțelor, primulelor și multor altele. Le voi da oamenilor balanța perfectă dintre lumină și întuneric. Le voi transforma Tânăra Zeiță într-un cerb alb și pe Tânărul Soare într-un vânător. El o va urmări în pădurea densă și-o va prinde. Ea se va întoarce atunci către el, devenind o femeie frumoasă. El va face dragoste cu ea, murind de iubire în brațele ei, pentru a renaște instant, dar într-o ființă schimbată. Și Zeița va fi schimbată, fiind de-acum fructuoasă. Viața și continuitatea ei vor fi reasigurate. Ea este esența tuturor, regăsindu-se în pietre, copaci, oceane, păsări și tot ce este viu. Ea nu este doar Luna, ci și Mama Natură și toate expresiile Lunii pe Pământ. Ea este gazda infinită a stelelor.

– Iar eu voi continua, spuse Lammas de la masă, prin a atinge vârful tuturor împlinirilor. Părul cârlionțat și blond îi ajungea până la umeri, purtând pe cap două hoarne de cerb, iar pe umeri o mantie lungă și galbenă. În fața ei stătea un coșuleț cu fructe și flori.

Eu le voi arăta Zeul sub forma bărbatului ajuns la maximul virilității sale. În timpul meu își vor atinge maximul înfloririi exterioare. Un bărbat și-o femeie ajunși la vârful iubirii și-a perfecțiunii fizice. De-aici Regele Soare va începe sa apună, dând startul călătoriei către tărâmul de apoi. Puterea lui se va duce în cereale, în timp ce el coace ceea ce Zeița Mamă produce. Zeița va fi toată numai frumusețe și abundență.

– Foarte bine, doamnelor, concluzionă Bătrâna Samhein. Iar eu le voi scoate la lumină pe Domnul și Doamna Abundenței. Îi voi înconjura cu fructele iubirii lor. Zeul Soare va fi mult mai bătrân decât pe timpul lui Beltane. Oamenii se vor uita în spate și vor oferi mulțumiri. Le voi transforma Regele Soare într-un Lord al Umbrelor. Misticii-și vor începe noul an acum. Sfârșim în început și începem în sfârșit. Le voi redeschide porțile dintre lumi, aducându-le la ospăț oameni iubiți, trecuți de partea cealaltă, dar cărora le dau o noapte de libertate pe pământurile lor vechi. Mulți se vor costuma pentru a nu fi recunoscuți printre spiritele trecătoare. Voi transforma Zeița Mamă într-o femeie înțeleaptă și Bătrână, ce-aduce cunoaștere și înțelepciune. Pe Zeul Soare îl voi face Lordul Umbrelor, ghid în zilele negre.

– Iar eu, concluzionă Imbolg, ridicându-și bagheta în aer în fața celorlalte surori ale sale, voi transforma Baba Bătrână în Tânăra Fată, iar Lordului Umbrelor îi voi reda puterea noului Rege Soare.

Prin puterea de trei,
Invocarea-mi vei
Desăvârși!

***

Sursă foto cover aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine