Prima săptămână din august se numește Cinemascop

Festivalul Cinemascop s-a făcut mare! Anul acesta are loc a cincea ediție, între 1-7 august, în grădina de vară din Eforie Sud, ce-și așteaptă vizitatorii cu un program plin – filme, ateliere pentru copii, expoziții și câte și mai câte.

Festivalul Cinemascop a apărut în 2018, când grădina de vară din Eforie, ce fusese abandonată timp de 14 ani, a fost redeschisă de cătreCentrului Ceh. Între timp, festivalul nu doar că a continuat an de an, însă grădina a primit numeroase îmbunătățiri, iar din 2021, mulțumită Asociației Forumul Artelor Vizuale, prin proiectul Eforie Colorat, aceasta a reintrat în circuitul cultural și este deschisă pe toată perioada verii. Festivalul rămâne elementul tradițional de la început de august, completând programul divers și consistent pus la punct în cadrul Eforie Colorat.

Ce facem anul acesta la Cinemascop? Ca de obicei, proiecțiile de filme europene continuă în fiecare seară, de la ora 21:00, cum se lasă întunericul. Filmele sunt oferite de membrii EUNIC România, clusterul de institute culturale europene, co-organizator al festivalului.

Festivalul se deschide și anul acesta cu un film polonez, „Șarlatanul” (r. Agnieszka Holland, Polonia, Cehia, Irlanda, Slovacia, 2020, 118 min), ce spune uluitoarea poveste a unui om înzestrat cu abilități curative excepționale, care încearcă să își croiască drum în totalitarismul anilor 1950. Filmul este oferit de Institutul Polonez. Pe 2 august, Institutul Cultural Român vă invită la „Berliner” (r. Marian Crișan, România, 2020, 93 min), ce ne prezintă un politician de nivel înalt care întâlnește un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și face echipă cu acesta în campania pentru alegerile europarlamentare.

A treia zi de festival vine cu povestea copilăriei pline de peripeții a lui Hans Peter Kerkeling, unul dintre cei mai iubiți comedianți germani contemporani, în filmul „Băiatul trebuie să iasă la aer” (r. Caroline Link, Germania, 2018, 100 min), de la Goethe-Institut București. Joi, Institutul Francez invită pe „Toată lumea pe punte” (r. Guillaume Brac, Franța, 2020, 95 min), un film ce ne face cunoștință cu un trio improbabil și aiurit ce se încheagă cu ocazia unei excursii spontane, cu interese romantice la mijloc, prin Franța rurală.

Weekendul începe pe 5 august cu filmul ucrainean „Fortăreața” (r. Yurii Kovaliov, Ucraina, 2017, 100 min), oferit de Film UA Group, în care o eclipsă solară deschide un portal magic în timp, prin care Vit’ko, un elev de școală generală, călătorește o mie de ani în trecut. În sâmbăta de 6 august veți putea vedea un film suedez, „Britt-Marie a fost aici” (r. Tuva Novotny, Suedia, 2019, 94 min), despre o femeie de 63 de ani care abandonează o căsnicie eșuată și se angajează într-un orășel dărăpănat, ca antrenoare a unei echipe de fotbal de juniori. Iar pe 7 august, Cinemascop se încheie cu „Havel” (r. Slávek Horák, Cehia, 2020, 105 min), un film ceh care spune povestea transformării lui Václav Havel din dramaturgul boem al anilor 1960, în activistul pentru drepturile omului și prizonierul de conștiință al anilor 1970 și 1980 și, în final, în primul președinte al Cehoslovaciei postcomuniste, în decembrie 1989. Filmul vine din partea Centrului Ceh.

Tot în weekend, pe 6 august, de la ora 19:30, puteți vedea un spectacol de teatru comunitar. Centrul Educațional de Arte Performative CEVA vine în grădina de vară cu „Ia mai zi ceva!”. Acesta a pornit ca un demers de cercetare a ceea ce reprezintă arta pentru grupul de adolescenți care alcătuiesc trupa CEVA, dar și pentru comunitatea căreia îi aparțin. Conceput ca o interpretare a unei istorii imaginate a artei în orașul Târgu Neamț, spectacolul aduce în dezbatere preconcepțiile publicului față de artă, dar și limitele personale în vederea înțelegerii artei.

Spațiul se deschide în fiecare zi de la ora 18:00, când încep și atelierele de creație pentru copii. Anul acesta, cei mici vor desena, picta și realiza colaje, cu ajutorul materialelor oferite de Koh-I-Noor Hardtmuth România, parteneri ai festivalului încă de la prima ediție. Între timp, vizitatorii ce nu participă la ateliere pot vedea trei expoziții aflate în incinta grădinii pe tot parcursul verii, prin intermediul proiectului Eforie Colorat. O expoziție de artă contemporană de la E T A J On Wheels, o expoziție de design de la Ambasada Suediei și una de fotografie de la Institutul Polonez. Pe lângă toate acestea, grădina de vară mai pune la dispoziția celor care îi trec pragul o zonă de joacă, o bibliotecă pop-up și o zonă de bar.

Intrarea este liberă pe toată perioada festivalului. La proiecțiile de film, locurile se ocupă în ordinea venirii. Proiectul este organizat de Centrul Ceh București și EUNIC România, împreună cu Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie și RADEF RomâniaFilm. Mai multe despre program și festival găsiți pe paginile de Facebook și Instragam.

Organizatori: Centrul Ceh București, EUNIC Romania

Co-organizatori: Asociația Forumul Artelor Vizuale, Eforie Colorat, Primăria Orașului Eforie, RADEF RomâniaFilm.

***

Văzut de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine