(P) 7 colecții, scoase la licitație

Cărți rare, ediții princeps, hârtii istorice, manuscrise, mărturii de colecție în corespondențe ale unor personalități celebre, ce provin din 7 colecții prestigioase, vor fi scoase la licitație marți, 15 februarie, în cadrul unui eveniment dedicat hârtiilor valoroase – Licitația de Cărți, Manuscrise și Autografe.

Expoziția Licitației de Cărți, Manuscrise și Autografe

Licitația începe cu o selecție specială de cărți celebre care poartă semnătura olografă a autorilor lor, scriitori români sau universali celebri, precum Mircea Eliade, Constantin Noica, Marin Preda, Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, dar și Umberto Eco sau Waldorf Astor.

Astfel, remarcăm între exemplarele cu dedicație și semnate olograf ediția princeps a romanului exotic „Maitreyi” de Mircea Eliade, având un preț de pornire de 200 de euro. O altă piesă de mare însemnătate culturală este volumul „Poesii” de Mihai Eminescu din 1895, editat de S. Dimitriu și Matei Eminescu (fratele poetului) și „aprobată de Onor Minister al Instrucțiunei Publice și Cultelor”, având un preț de pornire de 1.000 de euro.

Maitreyi de Mircea Eliade, ediție princeps, București, 1933, cu dedicația olografă a autorului

Din cele 7 colecții scoase la licitație face parte și ediția princeps „Pe oglinzi” a celebrului umanist italian Umberto Eco, ce poartă dedicația sa olografă. Piesa de colecție este datată 1985 și are un preț simbolic de pornire de doar 50 de euro. Printre raritățile licitației se numără și singura comedie scrisă în franceză de către Vasile Alecsandri. Ediția princeps „Bonetele contesei” poartă dedicația autorului către soția lui Alexandru Romalo, ministrul Cultelor în guvernul Mihail Kogălniceanu. Raritatea de colecție are prețul de pornire de 500 de euro, iar un alt exemplar se păstrează la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași.

Licitația oferă colecționarilor accesul la o premieră pe piața românească de carte – scrisoarea trimisă de Emil Cioran, în care vorbește despre publicarea romanului „Pe culmile disperării” și dorința de a „… sesiza mai bine și mai direct ritmul interior al Germaniei noi”. Scrisoarea a fost scrisă de Cioran cu un an înaintea publicării celebrului roman și pentru care va lua Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români. Piesa inedită are un preț de pornire de doar 600 de euro.

Scrisoare trimisă de Emil Cioran

Între cele mai impresionante exemplare din licitație se numără cărțile Reginei Maria – „Povestea vieții mele”, în trei volume, cu numeroase reproduceri fotografice în afara textului, care are un preț de pornire de doar 100 de euro, dar și cartea „Din viața Majestății sale Elisabeta”, care poartă dedicația olografă a Reginei Elisabeta și are un preț de pornire de doar 100 de euro.

Bibliofilii și colecționarii de corespondențe celebre au acces în cadrul licitației din 15 februarie la trei scrisori necunoscute ale lui Anton Pann trimise către muzicianul Gheorghe Ucenescu. Corespondența dintre cei doi a avut loc în urmă cu 168 de ani și poartă semnătura olografă a compozitorului muzicii imnului național al României. Raritatea extremă compusă din 6 file are un preț de pornire de 600 de euro. Însă, pentru doar 50 de euro preț de pornire va fi scoasă la licitație telegrama de mulțumire trimisă de regele Carol al II-lea către căpitanul Ion Postelnicu (ginerele ambasadorului francez Camille Blondel). Regele Carol al II-lea semna în 1938: „Mii mulțumiri pentru felicitările exprimate cu ocaziunea promulgării constituției”. Din colecția scrisorilor celebre face parte și documentul trimis de prim-ministrul I.G. Duca. Scrisoarea olografă a fost trimisă în perioada ministeriatului de externe, la 22 iulie 1922, având un preț de pornire, în licitație, de 100 de euro.

O altă corespondență celebră este cea a marelui compozitor George Enescu și impresarul Avram Cohen. Una dintre scrisori, de colecție, datată 1937, are prețul de pornire de 100 de euro, și povestește despre studiul său cu Yehudi Menuhin. Cealaltă scrisoare, cu același preț de pornire de 100 de euro, semnată olograf de George Enescu, a fost trimisă la 10 aprilie 1934 către același impresar și surprinde definiția vieții celebrului compozitor: „nu mă gândesc decât la partituri”.

În mod inedit, în cadrul Licitației de Cărți, Manuscrise și Autografe, ajunge, din colecția unui anticar, și un dosar de anchetare disciplinară, în perioada 1952-1954, a Anei Pauker de către Partidul Muncitoresc Român. Dosarul ce are un preț de pornire de 600 de euro conține stenograme, declarații olografe sau dactilografiate, pro și contra învinuirii politice, unele semnate olograf, inclusiv de către Ana Pauker. Dosarul, probabil incomplet, este totuși o piesă de însemnătate istorică, a cărei cercetare amănunțită ar putea scoate la iveală informații noi despre fenomenul de epurare politică din perioada Gheorghiu Dej.

Valoare istorico-documentară are și mica colecție de meniuri ale unor mese festive, prilejuite de ocazii speciale, care închide selecția Licitației de Cărți, Manuscrise și Autografe – între care Meniul dineului de Crăciun la Palatul Regal din 24 decembrie 1901, dar și cel din 28 noiembrie 1912, care au un preț de pornire de 50 de euro fiecare. De la același preț de pornire pleacă în licitație și Meniul Banchetului oferit de orașul Indianapolis în onoarea Reginei Maria în 1926 ori Meniul dineului oferit de Comitetul Olimpic Român în cinstea controversatei personalități feminine Leni Riefenstahl, faimoasa regizoare a filmelor de propagandă pentru partidul nazist, la restaurantul Capșa în 1939.

Meniul dineului de Crăciun la Palatul Regal din 24 decembrie 1901

Raportat la însemnătatea pentru fondul arhivistic național a multora dintre documentele scoase la vânzare prin licitație, Casa A10 by Artmark a notificat Arhivele Naționale în vederea eventualei exercitări a dreptului de preempțiune.

Licitația de Cărți, Manuscrise și Autografe va avea loc marți, 15 februarie, ora 19:00, online, pe platforma Artmark Live. Până în ziua evenimentului, raritățile pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță, în regim gratuit, zilnic, în intervalul orar 10:00-20:00.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine