ROC și-a luat zborul, în timp ce Walter White de Japonia își așteaptă sentința, iar rechinii tremură de frică în fața balenelor ucigașe

Discovery Channel sărbătorește curiozitatea. A ta, a lor, a noastră-a tuturor. Și te îndeamnă să nu încetezi să fii curios. Pentru că din curiozitate se naște întrebarea și în căutarea răspunsului se pornește în călătoria descoperirii. Și chiar de călătoria e cea care contează, la finalul ei așteaptă necunoscutul și neexploratul. Și din el se conturează viitorul. Inovația, ineditul.

În Guerrilla de Dimineață, Dobro, Gilda și Matei împărtășesc cu noi o grămadă de noutăți, invenții și inovații, studii, chestii foarte interesante. Așa că ne-am gândit să le și scriem aici, ca să nu trebuiască s-o faci tu.

LUNI, 15 aprilie

Primăria Constanța a anunțat că lansează o aplicație pentru iOS și pentru Android pentru ca prin intermediul căreia cei care vor să parcheze în Mamaia, în stațiune, să poată plăti direct prin aplicație. Există taxa din timpul săptămânii, de luni până joi, de 5 lei, apoi 10 lei în weekend. În Brașov, acest sistem este deja implementat, dar cum se apropie sezonul estival strop de ploaie de primăvară cu strop de ploaie, ne gândim, evident, la viitorul nostru încadrat de valuri, nisip, șezlong și un cocktail bun.

Știți deja că oamenii de știință se tot chinuie de ani de zile să aducă apa la o temperatură cât mai joasă posibil fără ca aceasta să înghețe? Ei bine, acum știți. Și vă mai spunem și că au reușit să o aducă la -263 de grade celsius!

Tot de pe frontul virtual, aflăm de la Gilda, trimisa noastră specială, că Facebook Messenger ar putea fi reintegrat în aplicația principală de Facebook. Back to the roots, adică!

Există un exercițiu de 2 minute pe zi care s-a dovedit științific a fi foarte important în sentimentul de bine, în crearea unei stări de bine. Ce presupune acesta? Să scrii seara, într-un jurnal, trei lucruri comice din ziua respectivă. Cu alte cuvinte, să stai seara, eventual cu un pahar de vin în mână sau o ceașcă de ceai, de ce nu, și să te gândești ce a fost amuzant în ziua respectivă, ce te-a făcut să râzi sau măcar să zâmbești. Un vecin l-a prins pe Dobro că se uita (insistent? cringe?) pe fereastră… la cățelul lui. Așadar, știm ce va primi Dobro cadou de ziua lui.

Cel mai mare avion din lume a avut weekend-ul ce tocmai a trecut primul zbor de test. Pe numele său de scenă ROC, avionul este produs de Stratolaunch, o firmă co-fondată de Paul Allen, unul din the other guys de la începuturile Microsoft. ROC este astfel cel mai mare obiect zburător cu aripi, cu o lungime dintr-o parte a alta a aripilor echivalentă cu un teren de fotbal american. Are două fuselaje, ceea ce îl face să arate puțin ciudat, cel puțin în ochii lui Matei, pentru că de la depărtare, dacă îl privești, poți crede că e vorba despre două avioane care merg în tandem, unul lângă celălalt.

Internauți, nu vă panicați, nu am terminat cu veștile din www. Skype îți permite acum să arăți conținutul ecranului pe telefoanele cu Android sau iOS. Poate fi o postare de pe Facebook sau o altă pagină de web. Gilda, în tine ne punem baza pentru Social Media 🙂

MIERCURI, 17 aprilie

Aflăm de la primele ore că orașul New York a insistat să oprească copiii nevaccinați din a merge și participa la evenimente ce se petrec în spațiile publice. În mod evident, mai multe mame au dat în judecată administrația orașului, spunând că aceste idei sunt arbitrare și, de fapt, niște capricii și niște mofturi. Ei bine, nu, acum ele vor primi cu siguranță acea amendă, ne informează Sorin Badea. Olivia, tu auzi ce zic ăștia la radio?

Breaking Bad de Japonia. Un profesor de la o universitate din Japonia riscă acum 10 ani de închisoare. De ce? Pentru că pur și simplu și-a învățat studenții cum să facă, să mixeze și să producă ecstasy în clasă. Hopa! Cu altfel de chef s-ar fi dus unii pe la orele de chimie, poate?

O veste surprinzătoare, dar bună, am putea spune: vom putea face, fiecare dintre noi, în următoarele câteva zeci de ani, folosindu-ne creierul, conexiune directă la internet. What? Oamenii de la The Institute for Molecular Manufacturing din California ne spun că vom avea fiecare dintre noi câțiva nanoroboți în corp, care vor putea conecta corpul uman direct la rețelele de internet, astfel încât tu, dacă vrei să cauți ceva pe Google, spre exemplu, va fi suficient să gândești acel lucru și vei putea învăța lucruri… fix ca-n Matrix. Neo, Morpheus, venim!

Poate ați auzit acest lucru până acum, dar au existat cazuri în care persoane care au apelat la servicii de tip airbnb s-au trezit fără voia lor, pe internet, ca protagoniști ai unor videoclipuri filmate de camere ascunse. Ei bine, există acum o aplicație, descărcabilă pe telefon, care se numește Fing și care detectează absolut orice gadget, orice aparat conectat la o anumită rețea wi-fi. Așadar poți să îți dai seama ce camere sunt conectate, fiindcă trebuie să fie conectate la internet ca să funcționeze, evident.

Gilda ne informează, cu zâmbetul pe buze (am auzit-o la microfon, se simțea în voce un început de hohot de râs) că o companie argentiniană a creat un prezervativ care poate fi desfăcut… doar de 4 mâini. Ei subliniază astfel acordarea consimțământului pentru actul sexual. Se numește Consent Pack, este un prezervativ care a fost gândit de această companie care vinde, în mod normal, jucării sexuale, și are un sistem unic de deschidere, care implică două persoane. Concret, trebuie apăsate simultan patru butoane de pe partea superioară și părțile laterale ale cutiei în care se află prezervativul. Accentul trebuie aici pus unde trebuie să și rămână. Actul sexual trebuie să implice, absolut de fiecare dată, consimțământul tuturor celor implicați.

Iar la final, Dobro ne informează că bărbații care au trăsături mai masculine ale chipului sunt evaluați de femei ca fiind oameni care înșală mai degrabă decât bărbații care arată, să zicem, mai puțin… feroce (?). Ooooook… A citit cineva articolul publicat de Liviu despre înșelat?

VINERI, 19 aprilie

Atenție, posesori de prieteni din rasa canină! Oamenii care au căței drept animale de companie au de 4 ori mai multe șanse să îndeplinească criteriile de fitness pentru o viață sănătoasă, pentru că fac mișcare mult mai mult și au motivația necesară pentru asta. Din nou, Dobro, vrei să ne transmiți ceva?

În completarea lui Dobro, Matei a găsit un studiu absolut surprinzător: oamenii care se îndeletnicesc cu știința la Cambridge au izolat gena responsabilă de obezitate, dar și de opusul ei. În sensul în care au făcut analize pe foarte mulți englezi și au realizat că gena MC4R (receptorul 4 de melanocortină) este responsabilă de controlul apetitului. Așadar, în viitorul apropiat se vor putea crea medicamente care să te ajute în controlul obezității și al apetitului.

După cum ne-a mai povestit Gilda în trecut, în Marea Britanie, chiar la ei în oraș, există o comisie care se ocupă cu noile reguli aplicabile pentru domeniul virtual. Ei bine, începând cu luna iulie 2019, utilizatorii de internet din regat va trebui să se legitimeze pentru a putea consuma materiale… pornografice. Această nouă lege are ca scop protejarea tuturor utilizatorilor minori, care altminteri continuă să acceseze foarte ușor astfel de site-uri, printr-un control foarte simplu, cu buletinul. Te înregistrezi, practic, îți asumi, și aia e.

Mai apoi, în cu totul altă ordine de idei, a fost găsită o formidabilă creatură, care trăia în Africa acum vreo 22 de milioane de ani care arăta cam așa (Dobro a descris-o, da?): capul îi era de dimensiunile unui rinocer, un dinte era cât o banană etc. Ca să vă faceți o idee. Un mamifer carnivor, patruped, cu blană, pe numele său din buletin simba kubwa kutoka Afrika, care în limba swahili înseamnă leul mare care vine din Africa, aparținea unui grup de mamifere ce nu mai există acum (hianodonți), fără nicio legătură cu vreo specie care viețuiește în zilele noastre. Acest animal era mai mare decât un urs polar. Și da, s-au descoperit niște rămășițe, niște fosile, din acest leu mare din Africa, care nu arăta chiar ca un leu, era mai mare decât un urs polar și cu un cap de mărimea unui rinocer. Ce vremuri!

Matei ne aduce la cunoștință un alt studiu, de astă dată venit direct la poșta redacției via Universitatea Yale, conform căruia niște oameni (de știință, bineînțeles) și-au dat seama care ar fi întrebarea pe care ar trebui să ți-o adresezi ȚIE ți cu ajutorul căreia poți dezamorsa instantaneu orice ceartă cu persoana iubită. Întrebarea este… sunteți pregătiți? Cum o să mă simt într-un an de zile referitor la acest conflict? Aparent, dacă te întrebi asta în timpul unei discuții mai aprinse, presupunând că ai această prezență de spirit și moment de autocontrol, este posibil să capeți o perspectivă care să acționeze ca un antiinflamator al propriilor nervi. Bine, ultima parte am completat-o noi, pentru că Matei n-a putut-o livra, prins pe nepusă masă și brusc, într-o ploaie de voci ridicate de la colegii de matinal 🙂

Iar într-o notă absolut fără nicio legătură cu discuția iscată în studio, Sorin Badea ne aduce la cunoștință faptul că s-a ajuns, în urma unui studiu, la realizarea faptului că până și rechinii se tem de ceva. Și anume, de balenele ucigașe. Pai cu așa o denumire, chiar rechin de-ai fi, tu nu te-ai teme? N-ai trece pe partea cealaltă a valului?

Și pentru că nu trebuie să ne credeți pe noi pe cuvânt, nici măcar pe cei patru care au cucerit dimineața, Discovery vine în întâmpinarea zilelor voastre cu un program de emisiuni extrem de educativ și chiar fascinant. Programul pe care vi-l recomandăm, după cum urmează, mai jos:

• AMERICAN CHOPPER –  a avut premiera pe 20 martie la ora 22:00. Este o serie de 8 episoade a câte 60 de minute.

• ALASKAN BUSH PEOPLE – a avut premiera pe 11 martie la ora 21:00. Serie de 8 episoade a câte 60 de minute.

• Bad Chad Customs – a avut premiera pe 27 februarie la ora 21:00. Serie de 6 episoade.

• Wheeler Dealers S 15B – a avut premiera chiar alaltăieri, pe 17 aprilie, la ora 21:00. Avem aici 9 episoade.

• Salvage Hunters – 12 – 3 martie, de la ora 10:00 (chiar după ce se termină Guerrilla de Dimineață). Serie de 15 episoade.

• Salvage Hunters: Classic Cars – a avut premiera pe 7 aprilie, ora 17:00. Serie de 8 episoade.

• Salvage Dawgs 2 – a avut premiera tot alaltăieri, pe 17 aprilie, la ora 15:00. Serie de 13 episoade de câte 30 de minute fiecare.

• Scrappers 4 – a avut premiera pe 29 martie la ora 23:00 . Avem tot 9 episoade de câte 60 de minute.

• TOUGH JOBS: Gold Rush Parker’s trail – a avut premiera pe 9 aprilie la ora 21:00. Serie de 10 episoade.

• Building off the grid – premiera a fost pe 1 aprilie la ora 23:00. 10 episoade cu totul.

• Great Popes – premiera a fost pe 7 aprilie la ora 21:00. Avem 4 episoade în cap.

Vizionare plăcută, iar până data viitoare, nu încetați să fiți curioși!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine