Substanțe de mare risc, ciuperci banale dar miraculoase, Bananatex și cum îi zice găurii negre în hawaiiană

Discovery Channel sărbătorește curiozitatea. A ta, a lor, a noastră-a tuturor. Și te îndeamnă să nu încetezi să fii curios. Pentru că din curiozitate se naște întrebarea și în căutarea răspunsului se pornește în călătoria descoperirii. Și chiar de călătoria e cea care contează, la finalul ei așteaptă necunoscutul și neexploratul. Și din el se conturează viitorul. Inovația, ineditul.

În Guerrilla de Dimineață, Dobro, Gilda și Matei împărtășesc cu noi o grămadă de noutăți, invenții și inovații, studii, chestii foarte interesante. Așa că ne-am gândit să le și scriem aici, ca să nu trebuiască s-o faci tu.

MARȚI, 9 aprilie

Ca urmare a scandalului care se desfășoară în Constanța, pe plajă și de-a lungul întregului litoral, Matei ne-a adus în atenție un studiu făcut de cei de la Universitatea din Michigan conform căruia există niște compuși în brânzeturi care au efecte similare ca cele ale unor droguri de mare risc. Acești compuși se activează cu precădere în cadrul procesului de transformare a laptelui în brânză. Caseina, prezentă în lapte, brânză, caș etc., excită aceleași părți ale creierului precum substanțele de mare risc. Ălea ilegale, adică.

Un alt studiu, de data aceasta făcut pe microbi și bacterii, ne informează că Stația Internațională Spațială (ISS) este foarte mizerabilă, surclasând la nivel bacteriologic o sală de sport. Asta post un meci de baschet soldat cu eliminări corporale, mult praf de pe tălpile adidașilor și chipsuri mâncate în tribune. Cineva a rămas acolo, în spațiu, fără gel antibacterian și soluție de curățat pardoseala.

Într-o notă mai pozitivă, specialiștii de la Boston University au pus și ei de-un studiu care demonstrează că este posibil să refaci creierul unui om în vârstă și, spun ei, să îi restitui vâna tinereții ca și cum ar fi iar de 20 de ani. Cum? Prin stimulare electrică. În plus, s-a descoperit că anumite ciuperci au capacitatea de a scădea declinul cognitiv la persoanele în etate cu până la 50%. Și nu sunt ciuperci speciale, ba din contră, le găsim peste tot și le putem consuma fără nicio problemă (ciuperci shiitake, white button ș.a.). Studiul care a adus la lumină acest procentaj uriaș a fost făcut pe parcursul a 6 ani, subiecții având vârste care depășeau 60 de ani și care au consumat o dată – de două ori pe zi unul sau mai multe din aceste soiuri de ciuperci. Acum, vă întrebăm, suntem singurii cărora li s-a făcut brusc o poftă nebună de tocăniță de ciuperci?

Pentru cei care au rămas cu gândul la punctul 1, aparent substanța MDMA (3,4-metilendioxi-N-metilamfetamină) deschide o fereastră cătreeee o lume…. Glumim. Nu, deschide o fereastră care altminteri nu stă deschisă foarte mult în timpul vieții, având o scurtă apariție la vârsta adolescenței, și anume cea în care înveți să socializezi. Cu alte cuvinte, cu o rețetă foarte controlată de microdosing de MDMA, poți să-i reînveți pe cei care nu socializează în mod foarte politicos cum să se comporte civilizat în societate? I-auzi.

Dacă mai aveam nevoie de vreun motiv să iubim câinii (și ăia vagabonzi, da, cum zice melodia), un studiu publicat în revista Learning&Behavior a demonstrat că patrupezii noștri de rasă canină simt când omul este supărat și încearcă să te facă să te simți mai bine. Awwwww!

De pe frontul de viață socială online, Instagram a anunțat că dezvoltă o echipă internă care are ca unic scop identificarea conturilor de influenceri. Hopa! Dar cu cei care cred că sunt influenceri și nu sunt, ce se va întâmpla oare?

Pe front muzical, Apple a depășit Spotify în Statele Unite ale Americii la creșteri lunare de înregistrări noi. Acolo, iPhone-ul este încă rege, se pare.

Și tot la ei, peste ocean, un sarcofag cu o mumie  veche de 2500 de ani (!) a unui preot de rang superior a fost descoperit într-un cimitir străvechi. Daaaar, mai interesant este faptul că sarcofagul a fost deschis LIVE (!) în timpul unei emisiuni Discovery – Expedition Unknown: Egypt Live.

MIERCURI, 10 aprilie

Aflăm ceva ce probabil că nu vine ca o noutate, dat fiind faptul că nu sunt extrem de studiate efectele acestor substanțe. Și anume că produsele de albit dinții, acele strip-uri care au diferite geluri ce acționează asupra dinților, sunt mult mai riscante decât se credea până acum. De vină ar fi peroxidul de hidrogen (mai popular cunoscut și sub numele de apă oxigenată) care afectează dentina. Așa că, pentru un zâmbet ca-n reclamele la pastă de dinți, recomandăm, evident, consultul unui medic de specialitate. Ca în orice situație pentru care există oameni care au făcut ani buni de școală pentru a deveni profesioniști și a oferi ajutor în mod sigur. Și dacă tot vorbim de igiena și sănătatea orală, în afară de faptul că vorbitul urât afectează în mod evident, se pare că boala Alzheimer ar putea proveni (și) de la o bacterie ce sălăsluiește în gingii. Acum, da, poate pare exagerat, dar haideți să luăm din informația asta învățătura pe care poate am uitat-o de la părinți și să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, dacă se poate, cu atenție și folosind tot arsenalul de igienă bucală. Nu ne mai culcăm fără să ne spălăm pe dinți, da? Nu, nici măcar când ne întoarcem dimineața din club 🙂

Trecând de la sănătatea umană la cea non-umană, vă anunțăm că dispozitivele USB se pot deconecta acum în siguranță și în mod sănătos fără eject disk properly/safely remove hardware de la PC-urile dotate cu Windows 10. Gigantul Microsoft a implementat în sistemul acesta de operare un mod implicit care nu mai necesită folosirea acestor operațiuni înainte de deconectarea fizica a produselor conectate prin USB. The end of an era, vă spunem!

Iar Whatsapp a anunțat, în sfârșit!, faptul că vor lansa și aplicația pentru iPad. Nu, ea nu există la momentul acesta. Ceea ce va duce, evident, la o mai bună calitate a videocall-urilor, căci se vor putea face de pe un dispozitiv cu ecran mult mai mare. Bunicuțo, dar de ce ai ecran așa mare? Ca să te pot vedea și auzi mai bine pe Whatsapp!

Și vorbind despre ere vechi și noi (nouă toate), la Milan Design Week au venit niște băieți cu o mare invenție mare la târg – Bananatex se cheamă și este un material textil foarte puternic, foarte flexibil și care oferă noi opțiuni pentru viitorul modei sustenabile pentru că este confecționat din, ați ghicit, foi de banană! Au avut și au prezentat genți și rucsacuri, deci e pe bune treaba.

Dobro ne povestește despre un nou tip de exerciții. Fizice, adică. Probabil că majoritatea dintre voi este familiarizată cu seriile de exerciții de tip HIIT (high intensity interval training), seturi de exerciții care garantează rezultate în 30, 20 sau chiar 10 minute. Însă, ce probabil nu știți, dar veți ști acum este că niște oameni cu inițiativă de la University of Colorado au inventat un dispozitiv pe care îl bagi în gură și (încerci să) respiri cu el, în timp ce acesta îți îngreunează respirația, antrenându-ți astfel mușchii folosiți în procesul de inspir-expir. Inspiratory Muscle Strenght Training (IMST) înseamnă 5 minute de cardio bazat doar pe efortul de a-ți umple plămânii cu aer, în timp ce pulsul crește și tu parcurgi practic echivalentul unei clase de aerobic de 30 de minute. Greu, greu cu respirația asta… Noroc că se întâmplă involuntar și automat, că altfel tare dificilă ar mai fi viața noastră (altminteri foarte ușoară, not).

Iar pe final de zi, aflăm că s-a descoperit faptul că neanderthalienii erau mai dependenți de mamuți decât se credea și știa până acum. Ei se hrăneau cu carne de mamut, care conținea niște enzime vitale pentru ei, în sensul în care, în lipsa lor, riscau să moară. Poate am descoperit un răspuns la…?

VINERI, 12 aprilie

Cu toții știm deja că NASA a publicat prima fotografie făcută vreodată unei găuri negre. Și probabil că foarte mulți știm deja răspunsurile unor branduri precum IKEA sau Durex. Campanii de marketing foarte mișto, de altfel. Pe aceeași direcție, un profesor de lingvistică de la Universitatea din Hawaii a denumit acestă gaură neagră – a cărei nume științific îl găsiți, dacă muriți de curiozitate, pe goagăl – Powehi. În limba lor, Powehi are două sensuri/traduceri și vi le spunem așa cum le-a livrat și Matei, în limba engleză (nu chiar în hawaiiană): “the adorned fathomless dark creation” și/sau “embelished dark source of unending creation“. Evident, hawaiianul s-a născut și el poet.

Tot din spațiu cosmic a venit o veste proastă pentru israelieni, cei care puteau fi a patra națiune care aselenizează. Doar că n-au fost. Modulul spațial Beresheet a încercat să facă o aselenizare soft, dar fără succes. S-a întrerupt legătura, apoi s-a restabilit și apoi iar a căzut. Chiar păcat, dar le urăm succes în următoarea încercare.

Și încheiem apoteotic cu vești tot de pe frontul social din www, unde Facebook lucrează la un soft care să asigure că primele vești care apar în Newsfeed sunt cele din surse verificate, în timp ce știrile neverificate se îndreaptă ușor, ușor, către nicăieri. No more clickbait și fake news, whoop whoop!

Tot de la vecinii de peste Oceanul Atlantic aflăm că, în timp ce procentul de adulți americani care accesează rețelele de socializare a rămas în mare parte neschimbat încă din 2018, rețelele destinate tinerilor sunt în continuare în creștere și sunt, da, Snapchat și Instagram. Și apropo de Instagram, cei de la Facebook, mămica și tăticul lor, au anunțat că demarează procesul de eliminare și demontare a conținutului inappropriate. Ce e nepotrivit de privit pe Instagram e clar subiectiv. Dar cum înveți diferența dintre un nud artistic și o poza în bikini menită să atragă like-uri unui bot? Sorin Badea, ne ajuți?

Cam asta a fost pe săptămâna asta. Până data viitoare pe vremea asta, nu încetați să fiți curioși. Noutăți, știri și mesaje prin comentarii, mai jos.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine