Shakespear Festival 2024 – Fiecare zi, o nouă surpriză!

Proiectul Furtuna, regia Peter Brook, A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, Hamlet – dansul melancolicului de la Jesus Herrera Dancing Agency și concertul Alternosfera – câteva dintre titlurile și numele din programul acestor zile, în Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova

Aflat în plină desfășurare, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova continuă să țină la cote înalte curiozitatea, nerăbdarea și surpriza, fiecare nouă zi aflându-se sub semnul marilor nume de regizori, trupe, spectacole.

Cap de afiș astăzi, 21 mai, este spectacolul Proiectul Furtuna, în regia lui Peter Brook și a lui Marie-Hélène Estienne, producție a companiei Théâtre des Bouffes du Nord din Franța, care se joacă, de la ora 21:30, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Proiectul Furtuna este rezultatul unei vieți de cercetare a lui Brook asupra piesei The Tempest, ultima scrisă de William Shakespeare, și reflectă arta lui Brook: cuvintele și umbrele interacționează pentru a lăsa imaginația să se desfășoare în spațiul gol. Piesa se termină cu ultimul cuvânt, „liber” – probabil ultimul cuvânt pe care Shakespeare l-a scris vreodată. Proiectul Furtuna este o reflecție metafizică asupra a diferite noțiuni ale conceptului de libertate, în care umorul tăios se întâlnește cu poezia rafinată.

Peter Brook este unul dintre cei mai influenți regizori ai secolelor XX și XXI și este considerat un „doctor magic al teatrului”. A murit în vara anului 2022, la scurt timp după premiera Proiectului Furtuna.

Tot astăzi, de la ora 17:00, la Teatrul Colibri este programat Regele Lear, în regia lui Mihai Țărnă, producție a Teatrului Eugene Ionesco din Chișinău, iar la Hotel Ramada Plaza, poate fi văzut spectacolul Que Con Quique Quinto?, regia Andres Carreno, de la Efe Tres Teatro, din Mexic.

La Shakespeare Village, azi, 21 mai, la ora 17:00, Parrabbola – Short Shakespeare, din Marea Britanie, prezintă Macbeth, iar de la ora 22:00 începe concertul Vița de Vie.

Mâine, 22 mai, la ora 18:00, este marea întâlnire cu spectacolele A douăsprezecea noapte, regia Andrei Șerban, producție a Teatrului de Stat Constanța – la Hotel Ramada Plaza, iar de la ora 21:00, Hamlet – dansul melancolicului – o producție Jesus Herrera Agency, Spania, la Sala Amza Pellea a Teatrului Național Craiova.

Secțiunea de concerte a Festivalului Internațional Shakespeare se mută miercuri, 22 mai, pe dealul Bucovăț, pentru o seară specială: Panoramic Night. Pe scena de la Zion Gardens vor urca trupele Gândul Mâței și Alternosfera, urmate de un DJ set semnat de Andrei YC. Publicul se va puta deplasa cu un autobuz pus la dispoziție de Regia Autonomă de Transport Craiova, care va pleca de la Sala Polivalentă.

Joi, 23 mai de la ora 17:00 și de la ora 19:00, la sala I.D Sîrbu a Teatrului Național Craiova, dublă încântare cu Visul unei nopți de vară, regia Kelly Hunter, de la Flutte Theatre, din Marea Britanie, iar de la ora 21:00, la Tipografia Hub, se joacă Echoes of the Femine, în regia lui Laurențiu Tudor.

La Shakespeare Village, pe 23 mai, la ora 11:00, Parrabbola – Short Shakespeare prezintă A douăsprezecea noapte, la ora 21:00 are loc un concert de Muzică Medievală: Maria Chivu și Taraful Florili-n crâng, iar de la ora 22:00 satul se umple de lumile imaginare pe care le creeză DJ Jarl Flamar din Franța.

Continuă surprizele de la tot pasul, cu spectacolele outdoor și pop-up, iar cubul imersiv Shakespeare Dimensions poate fi experimentat la Promenada Craiova.

Din 2024, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator al Festivalului Internațional Shakespeare cu o secțiune specială – „UNATC Fringe – Shakespeare Unleashes Students”.

Conceptul „UNATC Fringe” este centrat pe dorința de la readuce creațiile și universul lui William Shakespeare cât mai aproape de comunitate, prin ochii și sensibilitatea tinerei generații, festivalul câștigând astfel, pe lângă dimensiunea creativă, una educativă.

Programul Festivalului Internațional Shakespeare poate fi consultat aici, iar biletele pot fi achiziționate atât online, cât și la agenția de bilete a Teatrului Național „Marin Sorescu”, Craiova.

***

Despre Festivalul Internațional Shakespeare

Aflat anul acesta la al 30-lea an de existență, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova, va însuma peste 300 de spectacole și evenimente și va reuni unele dintre cele mai mari nume de regizori de teatru de talie mondială ai momentului, între care Robert Wilson, Declan Donnellan, Peter Brook sau Robert Lepage.

***

Organizatori ai Festivalului Internațional Shakespeare: Fundația Shakespeare, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale”, București

Finanțatori: Primăria Craiova, Consiliul Local Craiova, Ministerul Culturii, Consiliul Județean Dolj, Ministerul Educației, Institutul Cultural Român

***

Aplaudat de Radio Guerrilla.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine