Sorin Enescu / Cheesecake cu dovleac și crumble de nuci

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Aproape c-am intrat în ultima lună de toamnă, dar dovleacul este încă pe val, și încă cum! Așa că, dacă n-ați gătit până acum nimic pe bază de dovleac, acum e timpul s-o faceți, mai ales că Sorin ne-a trimis o rețetă pas cu pas, deci ce scuză mai aveți (avem)? 🙂

***

Vă trimit o rețetă de suflet pe care am pregătit-o prima dată acum câțiva ani pentru o acțiune caritabilă la birou, iar între timp a devenit un desert preferat de toamnă.

Fiind un cheesecake, poate suna un pic ciudat combinația, dar este un mix foarte interesant de arome, dulceața cremei de brânză și a dovleacului, arome ceva mai puternice de la mixul de scortișoară, cuișoare și nucșoară și o notă de prospețime de la coaja și zeama de lămâie. Pentru textură avem acel crumble de nuci pecan care, împreuna cu blatul, aduc un balans perfect între ingrediente.

Rețetele de cheesecake uneori dau bătăi de cap când vine vorba de tehnica de coacere, iar aici intervin câteva asepcte importante și intens dezbătute: folosim o baie de apă în cuptor atunci când coacem cheesecake-ul? Îl lăsăm în cuptor după ce am oprit focul o oră la răcit? Ambele tehnici funcționează, dar este foarte important și cuptorul, în special când vine vorba de distribuția căldurii, iar aici cuptorul celor de la Grundig beneficiază de tehnologia HotAero Pro, care înțeleg că asigură o circulație uniformă a aerului fierbinte, deci pare a fi ajutorul ideal în bucătărie pentru a te asigura că fiecare cheesecake iese perfect. Cuptorul meu nu prea mai funcționează prea bine la partea de distribuție a căldurii și uneori coace neuniform, așa că sper din tot sufletul să câștig acest concurs. 🙂

Mai jos vă las rețeta și instrucțiunile.

Cheesecake cu dovleac și crumble de nuci pecan

Blat

– 300g biscuiți digestivi
– 70g unt
– 30g zahăr brun
– 50g nuci pecan (sau obișnuite)

Compoziție

– 600g cremă de brânză (Philadelphia sau orice altă cremă de brânză găsiți, dar feriți-vă de cea low fat – diferența la gust chiar se simte)
– 200g brânză grasă de vaci (puteți experimenta și cu alte tipuri de brânză, ex: brânza de capră)
– 200g smântână lichidă
-4 ouă
– 200g zahăr
– un vârf de linguriță de scorțișoară, cuișoare măcinate, nucșoară rasă
– 250g piure de dovleac (dacă nu găsiți, îl puteți face din 300g dovleac tăiat cubulețe, 30g zahăr și 20g unt, care se călesc într-o tigaie și se transformă în piure cu blenderul)
– 1 pliculeț de zahăr vanilat (sau 1 păstaie de vanilie/o linguriță de extract de vanilie)
– 15g de amidon
– coaja rasă de la 1 lămâie + sucul de la 1/2 lămâie

Crumble cu nuci pecan

– 100g nuci pecan (sau obișnuite)
– 75g făină
– 50g zahăr brun
– 50g unt topit

Instrucțiuni

Pentru blat se mărunțesc biscuiții digestivi și nucile, se topește untul și apoi se combină împreună cu zahărul într-un bol până se omogenizează. Compoziția se distribuie uniform într-o formă rotundă cu pereți detașabili (fundul se acoperă cu hârtie de copt) în așa fel încât să acopere fundul și puțin din margini. Se dă la cuptorul preîncălzit la 190 grade timp de 10 minute sau până când se rumenește deasupra. Se scoate apoi din cuptor, temperatura se ajustează la 150 grade și se lasă la răcit.

Pentru compoziție, ideal este ca toate ingredientele să fie scoase din frigider cu 2 ore înainte, pentru a putea ajunge aproape de temperatura camerei. Se combina crema de brânză cu brânza de vaci și zahărul și se omogenizează cu un mixer. Se adaugă apoi ouale, unul câte unul, având grijă să fie încorporate bine înainte de a adăuga următorul. Apoi se adaugă smântâna lichidă, piureul de dovleac, mixul de scorțișoara, cuișoare și nucșoara și vanilia. La final se adaugă și cele 15 g de amidon și se încorporează fără a bate compoziția prea mult. Se toarnă în formă peste blat și se pregătește o tavă cu apa în care se pune forma la cuptor timp de 45 min la 150 grade. Pentru a ne asigura că nu intră apă pe la îmbinările formei, se îmbracă fundul și 2-3 cm din margine în folie de staniol.

Pentru crumble se taie nucile pecan grosier (cu un cuțit, de preferat, nu la blender), se amestecă împreună cu făina, zahărul și untul topit și se adaugă deasupra compoziției după cele 45 min de stat la cuptor, după care se mai lasă încă 15-20 min la cuptor (tot la 150 grade) până se rumenește pe deasupra.

Și gata, desertul  perfect de toamnă e gata 🙂

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine